Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Όταν ανέβηκε στον θρόνο για δεύτερη φορά

Σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα την σεζόν 1984-85, έχοντας ένα πλήρες ρόστερ και παλεύοντας με έναν Παναθηναϊκό, ο οποίος εκείνη την χρονιά έφτασε στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ένα σύνολο, το οποίο είχε τον ελληνικό κορμό αρκετά χρόνια, ενώ ήρθαν και οι δύο Γιουγκοσλάβοι, Πάπριτσα και Γιούρισιτς, για να δώσουν περισσότερη ποιότητα και βάθος στο υλικό του Βάλτερ Σκότσικ.

Η σεζόν ξεκινούσε με ακλόνητο φαβορί τους Πράσινους, ωστόσο, ο Δικέφαλος του Βορρά, όντας απόλυτα σοβαρός σχεδόν σε ολόκληρη την σεζόν και κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με 0-1 με γκολ του Πάπριτσα, άρχισε να του ανοίγει την όρεξη και να δίνει ακόμη περισσότερη ορμή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μία ομάδα με αρχή μέση και τέλος, με αρκετή ποιότητα, με έναν προπονητή που δούλευε πολύ και σε μεγάλο ρυθμό, είχε σοβαρότητα και έπαιρνε τα αποτελέσματα. Παντέλης, Στεργιούδας, Τερζής, Γιούρισιτς, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Ιωσηφίδης, Μαλιούφας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης, Σκαρτάδος, Βασιλάκος, Αλεξανδρίδης, Μαυρομάτης, Λιάκος, Σπανοσωτηρόπουλος, Πάπριτσα, Δημόπουλος, Κωστίκος, Καρασαββιδης και Ιορδανίδης, ήταν τα μέλη της σπουδαίας ομάδας του Δικεφάλου του Βορρά.

Συμμετείχαν όλοι κατά την διάρκεια της σεζόν, καθώς ο Σκότσικ έλεγε πως όλοι είναι σημαντικοί σε μία ομάδα και για να τους έχω μαζί μου, σημαίνει ότι τους εμπιστεύομαι. Σίγουρα όμως κάποιους περισσότερο, άλλους λιγότερο.

Όλα αυτά τα παιδιά, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν δίπλα τους παίκτες όπως τον Κούδα, τον Σαράφη, τον Αποστολίδη, οι οποίοι είχαν εμπειρία από το πρωτάθλημα και προσπαθούσαν να δώσουν και στους νέους, τα εφόδια για να συνεχίσουν το έργο τους.

Όλη αυτή η μαγιά, ενώθηκε την σεζόν 1984-85, με τον ΠΑΟΚ να αγγίζει και το νταμπλ αλλά δυστυχώς δεν το πέτυχε. Δουλειά χρόνων με τα συγκεκριμένα παιδιά, έφερε αυτό το αποτέλεσμα, σε μία σεζόν την οποία γενικά είχε αρκετές ομάδες ανταγωνιστικές.

Μία έκπληξη για πολλούς, όμως, όσοι έχουν παρακολουθήσει ολόκληρη την διάρκεια του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν, η σταθερότητα και η ουσία του ΠΑΟΚ ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη, κάτι το οποίο του έφερε και την σπουδαία αυτή επιτυχία.

Συνδετικός κρίκος, ο Κώστας Ιωσηφίδης, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του 70 και έκλεισε την σπουδαία του καριέρα, έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μία ομάδα όνειρο, με τρομερή οξυδέρκεια, αρχή μέση και τέλος, η οποία κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ και να πανηγυρίσει για δεύτερη φορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ