Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για το πρώτο ντάμπλ

Οι Ρετρό ιστορίες γυρίζουν σήμερα το χρόνο 36 χρόνια πίσω στην ίδια ημερομηνία. Ήταν 22 Ιουνίου του 1985 και ο ήδη πρωταθλητής εκείνης της σεζόν ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε στον Τελικό του Κυπέλλου την ανερχόμενη δύναμη του ποδοσφαίρου της ελληνικής επαρχίας Λάρισα.

 

Ο αγώνας έγινε στο καινούργιο εκείνη την εποχή Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (εγκαίνια στις 3/9/1982). Ο Δικέφαλος συμμετείχε σε τελικό για 13η φορά, έχοντας κερδίσει μόλις δύο φορές το τρόπαιο (1972 και 1974) και οι “βυσσινί” για 3η φορά την τελευταία 4ετία και κυνηγούσαν το πρώτο τους τρόπαιο.

Στις τάξεις και των δύο ομάδων υπήρχαν μεγάλοι παίκτες που είτε είχαν γράψει είτε ξεκινούσαν εκείνα τα χρόνια να γράφουν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κωστίκος, Βασιλάκος, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Αλαβάντας από τη μία για τους Θεσσαλονικείς και Τσιώλης, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Βαλαώρας, Ζιώγας από την άλλη για την ομάδα του κάμπου.

Ο αγώνας ήταν χορταστικός αφού οι χιλιάδες φίλοι των δύο φιναλίστ απόλαυσαν πολλές φάσεις μπροστά και στις δύο εστίες. Νικήτρια αναδείχθηκε το αουτσάιντερ της αναμέτρησης, η Λάρισα με το ευρύ 4-1 και πανηγύρισε το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της. Τα γκολ στο παιχνίδι σημείωσαν οι: Ζιώγας στο 39′, Κμίετσικ στο 47′, Σκαρτάδος 56′, Ανταμτσικ στο 73′, Βαλαώρας στο 75′.

Ο Τελικός αυτός έχει μείνει στην ιστορία και στη μνήμη κυρίως των φιλάθλων του ΠΑΟΚ για έναν ακόμη λόγο. Και αυτός έχει ονοματεπώνυμο: Χρήστος Δημόπουλος. Ο “φονιάς” του ελληνικού ποδοσφαίρου κατάφερε να κάνει άνω κάτω τους ασπρόμαυρους την παραμονή του αγώνα, όταν παράτησε στην κυριολεξία την υπόλοιπη αποστολή και με τη βοήθεια του αδερφού του Θανάση πήγε στα γραφεία του Παναθηναϊκού και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα των αδερφών Βαρδινογιάννη! Πρόκειται σίγουρα για μια ιστορία που δεν τη συναντάς συχνά και οπωσδήποτε επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον ΠΑΟΚ και την απόδοση των παικτών του στον Τελικό αφού μιλάμε για τον βασικό επιθετικό της ομάδας.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (18′ Καρασαββίδης), Σκαρταδος, Αλαξενδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (64′ Δαμανάκης)

Λάρισα: Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (86′ Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας

Δείτε στιγμιότυπα από το παιχνίδι…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ