Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Golden State Warriors: Τα Πρωταθλήματα και το μεγάλο ρεκόρ! (Videos)

Οι “Πολεμιστές” είναι η τρίτη ομάδα σε Δαχτυλίδια Πρωταθλητή σε ολόκληρο το ΝΒΑ! κατέχοντας έξι(6) (μαζί με Bulls) πίσω μόνο απο τους Boston Celtics και LA Lakers που έχουν απο δέκαεπτά(17) Πρωταθλήματα!

Ο γράφων ώς φίλος της ομάδας απο τα μέσα της δεκαετίας του ’90 δεν μπορούσε να παραλείψει ένα αφιέρωμα στην ομάδα και ειδικά στη χρυσή πενταετία 2015-2019 όπου οι “Πολεμιστές” κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα και ήταν φιναλίστ στα άλλα δύο!

Οι WARRIORS εγκατεστημένοι στη Philadelphia εκείνη την εποχή, ήταν η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της λίγκας το 1947! (ΒΑΑ λεγόταν τότε) νικώντας στον τελικό τους Chicago Stags (δεν υφίστανται πλέον) με 4-1 με ηγετική μορφή τον λευκό Joe Fulks. Την επόμενη χρονιά ήταν φιναλίστ ενώ το 1956 κατέκτησαν το 2ο πρωτάθλημα νικώντας στον τελικό τους Fort Wayne Pistons (μετέπειτα Detroit Pistons) με 4 νίκες σε 5 παιχνίδια. Ο σταρ της ομάδας ήταν τότε ο Paul Arizin που στα 10 παιχνίδια των play-off είχε 28,9 πόντους μέσο όρο.

Μετά απο δύο χαμένους τελικούς το 1964 και το 1967 (ως San Francisco Warriors) η χρονιά του 1975 έφερε το τρίτο πρωτάθλημα για τους Πολεμιστές με το σημερινό τους όνομα Golden State. Oπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο ακόμη δεν υπήρχε η γραμμή των τριών πόντων! (στο ΝΒΑ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται την περίοδο 1979-80 στην Ελλάδα το 1985!). Στον τελικό επικράτησαν επι των Washington Bullets (νύν Wizards) με 4-0 παρά το μειονέκτημα έδρας! Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που γινόταν αυτό ενώ απο τότε έχει γίνει μία φορά μόνο(!) το 1995 στον αγώνα Orlando Magic-Houston Rockets 0-4.

Και κάπου εκεί έπρεπε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια (το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ πρωταθλημάτων ρεκόρ που έσπασε φέτος το Milwakee αφού πέρασαν 50(!) χρόνια απο την πρώτη κατάκτηση τους) για να πανηγυρίσει το Oakland ένα ακόμη δαχτυλίδι πρωταθλήματος το 2015. Ενδιάμεσα οι Warriors έκαναν επίσης ένα άλλο μεγάλο ρεκόρ αφού το 2007 έγιναν η πρώτη ομάδα που σαν νούμερο 8 απέκλεισαν το νούμερο 1 (Dallas Mavericks) σε best-of-7 σειρά!

To 2015 οι Πολεμιστές έκαναν το καλύτερο ρεκόρ στη κανονική περίοδο του NBA με 67-15 και δίκαια πήραν το Πρωτάθλημα νικώντας στον τελικό τους Cleveland Cavaliers του LeBron James (και χωρίς τον τραυματία Irving) με 4-2, με τον Stephen Curry να σκοράρει σε 21 παιχνίδια των Play-offs 28,3 πόντους και να μοιράζει 6,4 ασίστ. Αξιος συμπαραστάτης ο έτερος των “Splash Brothers” Clay Thompson με 18,6 πόντους.

Το 2016 όμως ήρθε το εκπληκτικό ρεκόρ που επισημαίνεται στον τίτλο και αντέχει μέχρι σήμερα! Οι Warriors γίνονται η μόνη ομάδα στην ιστορία της λίγκας! που τερματίζει την κανονική σεζόν έχοντας μονοψήφιο νούμερο ηττών μόλις με εννέα!! ενώ σπάζει και το ρεκόρ που κρατούσαν οι Bulls του Michael Jordan απο το 1996 με 72-10. Οπότε όλοι περίμεναν και μια εύκολη κατάκτηση του τίτλου, αμ δέ! Αν και προηγήθηκαν με 3-1 στους τελικούς πάλι με τους Cavaliers μία αυστηρή απόφαση να τιμωρηθεί ο Draymond Green σε σπρώξιμο στον LeBron James και να μήν αγωνιστεί στο 5ο παιχνίδι έδωσε έναυσμα στο Cleveland να κερδίσει μέσα στο Oakland και να γίνει τελικά η πρώτη ομάδα που κερδίζει σειρά τελικών όντας πίσω στο σκόρ με 1-3! Ειδικά ο 7ος τελικός χαρακτηρίστηκε απο ένα εκπληκτικό κόψιμο τουLeBronπάνω στονIguodala και ένα τρίποντο μαχαιριά του Irving που έκανε το σκόρ 92-89 με 0:53 να απομένουν στον αγώνα και τελικά να οδηγεί στον πρώτο τίτλο τους Cavaliers. Ομως αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι θα ήταν οι “Splash Brothers” αφού πλέον θα περιστοιχίζονταν απο τον πολύ Kevin Durant κίνηση μάτ για τα επόμενα δύο Πρωταθλήματα!

Σεζόν 2016-17 και οι Warriors κάνουν το αυτονόητο, πρώτοι δηλαδή σε όλο το NBA με ρεκόρ 67-15 και στα play-offs άρχισαν τα σκουπίσματα! 4-0 κατα σειρά Portland, Utah και San Antonio!! και τελικός πάλι με Cleveland και αφού άρχισε με 3-0 έγινε η πρώτη ήττα για να ολοκληρωθεί η σειρά με 4-1. Η απάντηση απο LeBron James με μία ατυχή και ντροπιαστική δήλωση  για πρώην (Wade,Bosh) και νύν (Irving,Love) συμπαίχτες “εγώ δεν ήμουν ποτέ (εννοωντας το τρίο των Warriors) σε ομάδα με super-stars” . MVP ο κύριος του παρακάτω βίντεο…

Η σεζόν 2017-18 αναμενόταν πιο αμφίρροπη μιας και οι Πολεμιστές τερμάτισαν 2οι στη Δύση με ρεκόρ 58-24 πίσω απο τους Rockets του James Harden (65-17) οπότε οι διαφορές τους θα λύνονταν στον τελικό της Δύσης. Με το σκόρ στο 3-3 οι Rockets προηγούνταν στην έδρα τους με 54-43 στο ημίχρονο εκεί όμως μίλησε ο Curry με κρίσιμα τρίποντα και ένα σερί 15-33 στο τρίτο δωδεκάλεπτο η νίκη-πρόκριση ήρθε για το Golden State με 92-101 και άλλον ένα τελικό με μαντέψτε ποιους; σωστά τους Cleveland Cavaliers!

O πρώτος τελικός ήταν όλα τα λεφτά όπου κρίθηκε στην παράταση μετά απο λάθος του JR Smith ο οποίος δεν σκόραρε στη κανονική περίοδο μετά απο ριμπάουντ. Απο κει και πέρα είχαμε ένα ήσυχο 4-0 και το πρώτο “σκούπισμα” στις αναμετρήσεις τους. MVP των τελικών; καλά καταλάβατε ο τύπος του παρακάτω βίντεο με 28,8 πόντους 10,8 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ ενώ άξιος συμπαραστάσης ο Stephen Curry με 27,5 πόντους

Μετά απο τρία πρωταθλήματα σε τέσσερις χρονιές(!) οι Πολεμιστές ως νούμερο 1 στη Δύση κατάφεραν να φτάσουν για άλλη μια χρονιά στα NBA FINALS όπου θα αντιμετώπιζαν τους Toronto Raptors του Kawhi Leonard με μειονέκτημα έδρας για πρώτη φορά! όμως δεν ήταν αυτό το πρόβλημα των Warriors αλλά οι πολλοί τραυματισμοί αφού σχεδόν σε κανένα αγώνα η ομάδα δεν παρατάχθηκε πλήρης! ο Kevin Durant έμεινε έξω λόγω τραυματισμού στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς!! ενώ ο Klay Thompson τραυματίστηκε στον 2ο αγώνα και έμεινε εκτός για τον τρίτο αγώνα ενώ στον ίδιο αγώνα τραυματίστηκε και ο σέντερ Kevon Looney… Με το σκορ στο 1-3 αποφασίστηκε (λανθασμένα όπως αποδείχτηκε) η επάνοδος του Kevin Durant όμως στην αρχή του 2ου δωδεκάλεπτου έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα μένοντας εκτός όχι μόνο για τη σειρά των τελικών αλλα και για όλη την επόμενη χρονιά!  Παρόλο την νίκη στον 5ο αγώνα σαν κερασάκι στην τούρτα της ατυχίας ήρθε στο 2:22 πριν τη λήξη του 3ου δωδεκαλέπτου στον 6ο αγώνα να τεθεί νοκ-άουτ και ο Klay Thompson ο οποίος είχε μέχρι εκείνο το σημείο 30 πόντους!…..110-114 νίκη και πρώτο Πρωτάθλημα για τους Toronto Raptors που νίκησαν 4-2 τους ελλιπείς Golden State Warriors με MVP των τελικών τον Kawhi Leonard με 28,5 πόντους και 9,8 ριμπάουντ.

Δύο χρόνια μετά και ενώ είμαστε στο καλοκαίρι του 2021 οι Warriors μην έχοντας πλέον στο ρόστερ τον Kevin Durant που αγωνίζεται πλέον στο Brooklyn αλλά και τον τραυματία Klay Thompson να μήν έχει αγωνιστεί ακόμα σε κανένα επίσημο παιχνίδι λόγω εκείνου του τραυματισμού(!) οι Warriors έμειναν εκτός πλέι-οφ και τις δύο φορές δίνοντας προσωρινό(;) τέλος στην αυτοκρατορία. Αυτό που ελπίζουν οι Πολεμιστές είναι να δουν σε ποια κατάσταση θα γυρίσει ο 31χρονος γκαρντ και τί ενίσχυση μπορεί να υπάρξει στο ρόστερ για να βρεθεί η ομάδα σε πρότερη κατάσταση πρωταθλητισμού!….Μέχρι τότε εμείς οι φίλοι τους θα αναπολούμε τις πρόσφατες στιγμές δόξας !!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ