Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συναγερμός από το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού

Οι Ιάπωνες επίσημοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την Πέμπτη (29/7) καθώς το Τόκιο ανέφερε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού για τρίτη συνεχόμενη μέρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ την επέκταση των λοιμώξεων αυτού του μεγέθους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο. Είπε ότι τα νέα κρούσματα αυξάνονται στα ύψη όχι μόνο στην περιοχή του Τόκιο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Τόκιο ανέφερε 3.865 νέα κρούσματα την Πέμπτη (29/7), από 3.177 την Τετάρτη (28/7) και διπλασίασε τους αριθμούς σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Η Ιαπωνία έχει διατηρήσει τα κρούσματα και τους θανάτους της χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες, αλλά ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών αυξάνεται και τώρα ανέρχεται σε 28 ανά 100.000 ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο και 88 στο Τόκιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Αυτό συγκρίνεται με 18,5 στις Ηνωμένες Πολιτείες, 48 στη Μεγ. Βρετανία και 2,8 στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John’s Hopkins.

«Ενώ σχεδόν τίποτα δεν βοηθά στην επιβράδυνση των λοιμώξεων, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τις επιταχύνουν», δήλωσε ο Δρ Shigeru Omi, κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος, σημειώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη αίσθησης κρίσης και χωρίς αυτήν, οι λοιμώξεις θα επεκταθούν περαιτέρω και θα θέσουν τα ιατρικά συστήματα υπό σοβαρή πίεση».

Το Τόκιο βρίσκεται υπό την τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 12 Ιουλίου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή παρά την εκτεταμένη αντίδραση του κοινού και την ανησυχία ότι οι αγώνες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το ξέσπασμα.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους παρά τις συστάσεις για διαμονή στο σπίτι, καθιστώντας τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά τη στιγμή που εξαπλώνεται το πιο μολυσματικό στέλεχος Δέλτα, συνέχισε ο Δρ Shigeru Omi. «Δεν έχουμε δει ποτέ τις λοιμώξεις να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα».

Ανήσυχοι από την έξαρση στο Τόκιο, οι διοικητές τριών όμορων νομών με την πρωτεύουσα δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό Γιοσιχάιντ Σούγκα να θέσει και τις περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι του Τόκιο δήλωσαν την Πέμπτη ότι δύο ξένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή και 38 άλλοι είναι απομονωμένοι σε ορισμένα ξενοδοχεία στην πόλη.

Η κυβερνήτης Yuriko Koike προέτρεψε τους διοργανωτές να φροντίσουν να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία του Τόκιο.

Είπε ότι το ιατρικό σύστημα ήταν υπό έντονη πίεση και σημείωσε ότι οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι τα περιστατικά στο Τόκιο θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου 4.500 την ημέρα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ο υπουργός εμβολίων της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε στο ευρύ κοινό από τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξαν περιπτώσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επομένως, δεν ανησυχούμε για αυτό το θέμα », είπε.

Σε εθνικό επίπεδο, η Ιαπωνία ανέφερε περισσότερα από 9.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ένα νέο ρεκόρ, την Τετάρτη (28/7) για συνολικά περίπου 892.000, με περίπου 15.000 θανάτους.

Μέχρι την Τετάρτη (28/7), το 26,3% του ιαπωνικού πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 70%, ή 24,8 εκατομμύρια άτομα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ