Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο Έλληνας από το Έσσεν… ετών 83

Ο Όττο Ρεχάγκελ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1938 και το ‘’μικρόβιο’’ του ποδοσφαίρου μπήκε στο αίμα του στην ηλικία των 10 ετών όταν συμμετείχε στην ομάδα νέων ΤΟΣ Χελένε Αλτενέσσεν στην οποία παρέμεινε έως τα 19 του χρόνια.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε από την τοπική ομάδα του Έσσεν, Ροτ-Βάις για τρία έτη 1960-63. Το ντεμπούτο στην Bundesliga πραγματοποιήθηκε με την Χέρτα Βερολίνου με την οποία αγωνίσθηκε για τις σεζόν 1963-64, 1964-65 ως κεντρικός αμυντικός για 53 παιχνίδια σημειώνοντας και 6 τέρματα. Το 1965 μεταγράφηκε στην   
Καϊζερσλάουτερν όπου για 7 συναπτά έτη έπαιξε 148 φορές και σκόραρε 17 τέρματα. Η παρουσία στην Α κατηγορία Γερμανίας μπορεί να αποτυπώθηκε σε 201 ματς ωστόσο η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρό δεν σταμάτησε εκεί.

Ως προπονητής ο ‘’Όθων’’ ,όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες φίλαθλοι μετά την κατάκτηση του Euro 2004, ξεκίνησε το ‘’αγροτικό’’ του στους Κίκερς Όφφενμπαχ το 1974-75 ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο πήγε στην Βρέμη για λογαριασμό της Βέρντερ στην οποία αργότερα θα επέστρεφε για να καθιερωθεί. Από το 1976-78 θήτευσε στην Μπορούσια Ντόρτμουντ ενώ ακολούθησαν το 1978-79 η Αρμίνια Μπίλεφελντ και η Φορτούνα Ντίσελντορφ την περίοδο 1979-80.

Το 1981 επέστρεψε στην Βέρντερ Βρέμης στην οποία έμελλε να παραμείνει μέχρι το 1995. Σε αυτά τα 15 χρόνια ο Ρεχάγκελ σάρωσε τα πάντα καθιστώντας την ομάδα από γερμανικό βορρά ένα μεγαθήριο. Ο Όττο έφερε στη Βρέμη 2 πρωταθλήματα Γερμανίας (1988,1993) 2 κύπελλα Γερμανίας(1990-94) 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1991-92) καθώς και 3 Σούπερ Καπ (1989,1994,1995). Η συνολική σταδιοδρομία(φημιζότανε για το γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο) του στον Βορρά έκανε τους ανθρώπους στο Μόναχο να κινηθούν για την απόκτηση του για την σεζόν 1995-96. Δυστυχώς η αγωνιστική εικόνα των Βαυαρών δεν παρουσιάστηκε ως η επιθυμητή καθώς στο πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε ως απογοητευτική ενώ στο Κύπελλο UEFA η ομάδα της Βαυαρίας έφτασε έως τον τελικό όπου και κέρδισε χωρίς την παρουσία του Όττο αλλά με τον θρύλο της ομάδας Φραντς Μπεκενμπάουερ να καθοδηγεί τις προσπάθειες των παικτών.

Η σεζόν 1996-97 βρήκε τον Ρεχάγκελ στην 2η κατηγορία Γερμανίας στην Καιζεσλάουτερ να παλεύει για την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία κάτι που επιτεύχθηκε στο τέλος της σεζόν. Το παράδοξο όμως ανήκει στην επόμενη περίοδο όπου ο Όττο ‘’τρέλανε’’ για πρώτη φορά την Ευρώπη κατακτώντας τον τίτλο της Bundesliga το 1998 (με μόλις 2 πόντους διαφορά από την 2η πρώην ομάδα του Μπάγερν Μονάχου). Το 2000 όμως έλυσε την συνεργασία του με την Καιζεσλάουτερ.

Το 2001 μετά την απογοητευτική πορεία της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 η ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη του Όττο Ρεχάγκελ ως ομοσπονδιακού προπονητή. Η συνέχεια γνωστή το ΕΠΟΣ του 2004, το οποίο ωστόσο δεν είχε ξεκινήσει παραμυθένια με 2 ήττες αρχικά (0-2 με Ισπανία και 2-0 με Ουκρανία) ωστόσο η Ελλάδα γνώριζε μόνο νίκες (η μία με την Πορτογαλία στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) ενώ η πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της Ελλάδας σημειώθηκε από την Ρωσία την τελευταία μέρα των ομίλων της διοργάνωσης με 2-1. Στα νοκ-άουτ  το προπονητικό δαιμόνιο του Ρεχάγκελ λειτούργησε και με την Γαλλία και με την Τσεχία (όπου αντιμετώπισε ο Καψής man to man τον Κόλερ, το μεγάλο όπλο των Τσέχων). Στον τελικό της διοργάνωσης η συνταγή της επιτυχίας ήταν η ίδια με την πρεμιέρα και η κατάληξη η ίδια, νίκη της Ελλάδας και η κορυφή της Ευρώπης, γαλανόλευκη.

Στη συνέχεια προτάθηκε για την Εθνική Γερμανίας ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως η αγάπη που εισέπραξε από τους Έλληνες οπαδούς στην γιορτή που έλαβε χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο τον έκανε να παραμείνει στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδος. Την επόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederations Cup 2005) ως η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όμως η Ελλάδα απέτυχε στην συγκεκριμένη διοργάνωση όπως και στην προσπάθεια της να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Όμως η Ελλάδα συμμετείχε κανονικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 υπερασπίζοντας τον τίτλο της, ο Ρεχάγκελ οδήγησε την Ελλάδα για τρίτη φορά σε τελική φάση Euro ωστόσο δέχθηκε δριμεία κριτική για την αμυντική του τακτική καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης ,Ελλάδα αποχαιρέτησε σύντομα την διοργάνωση με 3 ήττες από Ρωσία Ισπανία και Σουηδία. Ο Όττο ανανέωσε όμως την συνεργασία του με την ΕΠΟ για άλλα 2 χρόνια (έως το 2010) αλλά η αποτυχημένη πορεία στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έφερε ‘’γκρίνια’’. Η Εθνική ξεκίνησε την προσπάθεια της για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής με τον Ρεχάγκελ και την ολοκλήρωσε στη 2η θέση του ομίλου και κάπως έτσι οδηγήθηκε στα μπαράζ. Εκεί η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε την Ουκρανία και με την αμυντική τακτική του Ρεχάγκελ κατάφερε να προκριθεί για 2η φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ (0-0 στην Αθήνα και 0-1 στο Κίεβο).

Το κύκνειο άσμα του Ρεχάκλη (ως λογοπαίγνιο του ονόματος του με το αγγλικό του Ηρακλή) ήταν η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 όπου και σημειώθηκε η πρώτη νίκη της στην ιστορία της σε Παγκόσμια Κύπελλα (2-1 με Νιγηρία) όμως η Ελλάδα τερμάτισε 3η πίσω από Αργεντινή και Νότιο Κορέα και αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων. Ο Ρεχάγκελ έκλεισε την 9ετή παρουσία του στην Εθνική με πολλά κατορθώματα.

Η προπονητική του καριέρα τερματίστηκε στην Χέρτα Βερολίνου όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας για 12 αγωνιστικές ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην κατηγορία αλλά δεν τα κατάφερε καθώς η Χέρτα υποβιβάστηκε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

    

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ