Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρέξαμ: 157 χρόνια ιστορίας!

Η Ουαλική Ρέξαμ, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη των 66.000 κατοίκων, δεν είναι μια συνηθισμένη ποδοσφαιρική ομάδα. Ιδρύθηκε σαν σήμερα το…1864, μόλις έναν χρόνο αργότερα από την ίδρυση της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και τους πρώτους κανόνες του παιχνιδιού.  Πρόκειται για την τρίτη παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1864 όταν ο σύλλογος της Ρέξαμ, που είχε μόνο ομάδα κρίκετ, έδωσε τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκείνη η μέρα σηματοδοτεί και την έναρξη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι δύο ομάδες είχαν στην αρχική τους σύνθεση 10 αντί για 11 ποδοσφαιριστές. Η αντίπαλη ομάδα απαρτίζονταν από 10 πυροσβέστες, οι οποίοι πήραν και τη νίκη με 1-2 στο τέλος. Η πρώτη ενδεκάδα της ομάδος ήταν η εξής: C.E. Kershaw, J. Taylor, T. Hanmer, E. Knibbs, T. Broster, G. R. Johnson, T. Sykes, Jos. Roberts, Sergt, Hearth, Sergt. Tootell.

Η Wrexham Football and Athletic Club διαμορφώθηκε ως Wrexham Football Club τον Οκτώβριο του 1872 και κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Ουαλίας το 1878. Έδρα της έχει το “Racecourse Ground” χωρητικότητας 10.771.

Η επαγγελματική της πορεία στην Αγγλία ξεκίνησε το 1921, όταν μετά από μία μόλις χρονιά ύπαρξης, η Third Division χωρίστηκε σε Βόρειο και Νότιο όμιλο, με την Ρέξαμ να συμμετέχει στον Βόρειο. Η ομάδα από την Ουαλία κατάφερε να δώσει το παρόν 4 φορές στην Second Division, στα τέλη των 70s, όπου και δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει. Από το 2008 αγωνίζεται σταθερά στην Conference, η οποία είναι η 5η κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο σύλλογος πέρασε αρκετές δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια. Διοικήσεις που άφησαν χρέη μέχρι και που σκόπευαν να πουλήσουν το γήπεδο σε κατασκευαστική που θα το γκρέμιζε για να εκμεταλλευτεί την έκταση. Μετά από όλα αυτά ανέλαβε μια μερίδα φιλάθλων την διοίκηση της ομάδος και έτσι ο σύλλογος ανήκε στους Wrexham Supporters Trust, που αποτελούνταν  από απλούς ανθρώπους, κάτοικους της πόλης,  που όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν χρήματα από το υστέρημα τους ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις (700.000) και να κρατήσουν στη ζωή την μεγάλη τους αγάπη, την ομάδα της πόλης τους, την Ρέξαμ.

Από την πρώτη γενική συνέλευση, τα μέλη συμφώνησαν ότι θα παραχωρούσαν την ομάδα μόνο σε επενδυτές με αξιόλογη οικονομική επιφάνεια ώστε ο σύλλογος να μην ξανά ζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Βέβαια κανείς δε θα περίμενε λίγα χρόνια αργότερα τους  Ryan Reynolds και Rob Mcelhenney από το Χόλιγουντ να εκφράσουν ενδιαφέρον για την ομάδα πόσο μάλλον να αποκτήσουν το 100% των μετοχών. Έτσι τα όνειρα των φιλάθλων της Ρέξαμ πήραν “χρώμα” τον Φεβρουάριο του 2021 όταν ολοκληρώθηκε και επίσημα η μεταβίβαση.

Οι νέοι ιδιοκτήτες υποσχέθηκαν να επενδύσουν στον σύλλογο άμεσα 2,2 εκατομμύρια σε πρώτη φάση, ώστε να αρχίσουν τα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο και στις προπονητικές εγκαταστάσεις. Ανάμεσα σε όσα προανήγγειλαν, διαβεβαίωσαν ότι θα ταξιδεύουν όσο πιο συχνά γίνεται στην πόλη της Ουαλίας για να έχουν κοντινή επαφή με τη Ρέξαμ και την πορεία της, ενώ υποσχέθηκαν «να πιούμε μπύρες μαζί με τους φιλάθλους στις τοπικές παμπ».

Who is Who:
Ο Καναδός-Αμερικανός, Ράιαν Ρέινολντς, έχει συνδεθεί κατά κύριο λόγο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Deadpool». Η συνολική του περιουσία ανέρχεται στα 150 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη, ο 43χρονος Ρομπ ΜακΈλενι είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, με μεγαλύτερη επιτυχία του την black-humour κωμωδία, «It’s Always Sunny in Philadelphia». Η περιουσία του αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Οι οπαδοί την φετινή χρονιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα υποστήριξης και αγόρασαν πάνω από 5.000 διαρκείας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τον σύλλογο και την κατηγορία.

Όπως λέει και ο ύμνος της ομάδας “History only tells a story, We are here to see your glory!”  Μένει επομένως να δούμε ως που μπορεί να φτάσει η Ρέξαμ έχοντας στο “τιμόνι” επιχειρηματίες όπως ο Ryan και ο Rob.

Χρόνια πολλά Ρέξαμ! Αξίζεις τα καλύτερα!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ