Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Όσκαρ Πιστόριους: Εξετάζεται η αποφυλάκισή του

Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της κοπέλας του Ρίβα Στίνκαμπ. Έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής, θα μπορούσε να ζητήσει την έξοδό του από τις φυλακές.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, o Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του. Σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά μέσα, ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, περνώντας την για διαρρήκτη, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στο Silver Lake. Ένα χρόνο πριν τη δολοφονία, ο Πιστόριους ήταν ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τρέχοντας σε προσθετικές λεπίδες, γι αυτό και τον αποκάλεσαν Blade Runner.

Στη δίκη που επακολούθησε, ο Πιστόριους κατηγορήθηκε για φόνο εκ προμελέτης, ενώ η γραμμή υπεράσπισής του υποστηρίζει ότι πρόκειται για ατύχημα, όταν την πέρασε για κλέφτη που είχε μπει στο σπίτι του. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατομμύριο ραντ (85.470 ευρώ). Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης για βαριά αμέλεια. Το Δεκέμβριο του 2015 ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για φόνο της Στέενκαμπ έπειτα από αναίρεση της προηγούμενης απόφασης από νοτιοαφρικανικό εφετείο. Το 2016 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για τη δολοφονία.

Στον δεύτερο βαθμό, ο «Blade Runner» καταδικάστηκε σεκάθειρξη 13 ετών για το αδίκημα της δολοφονίας από πρόθεση. Τον Ιούλιο ο Πιστόριους, συμπλήρωσε το μισό της ποινής, που είναι και η ελάχιστη περίοδος για να μπορέσει να ζητήσει αποφυλάκιση υπό όρους, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του θύματος. Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών επρόκειτο να ξεκινήσει συνομιλίες με τους γονείς της Στίνκαμπ, ωστόσο η αρχική συνάντηση αναβλήθηκε και δεν έχει προγραμματιστεί εκ νέου.

Το ερώτημα πως ένας υπεραθλητής σαν τον Πιστόριους, ο γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια, όπως τον αποκαλούσαν, οδηγήθηκε στο σημείο να αφαιρέσει την ζωή της συντρόφου του, παραμένει αναπάντητο!

ΑΝΔΡΕΑΝΑ ΚΑΡΤΣΟΓΛΟΥ
Η Ανδρεάνα Καρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Τρικάλων Ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων. Έχει επίσης πτυχίο Σχεδιασμού Εσωτερικών χώρων. Όμως η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή. Επίσης λατρεύει το διάβασμα και τα ταξίδια. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Παγωμένες καρδιές κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 2018. Ακολούθησε το Κάνεις δεν ήταν τόσο αθώος, τον Μάϊο του 2021, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δερέ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ