Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σέλτικς – Λέικερς: Οι ιστορικοί τελικοί των ανατροπών που στιγμάτισαν τα early 80’s

Μπόστον Σέλτικς και Λος Άντζελες Λέικερς συγκρούονται απόψε το βράδυ (02:30), στο πιο ” παραδοσιακό ντέρμπι ” του NBA. Η ” κόντρα ” των δύο ομάδων άρχισε από αρκετά παλιά και εμείς θυμόμαστε τους ιστορικούς τελικούς του 1985 όταν η ομάδα της Βοστώνης διέσυρε τους ” Λιμανθρώπους ” στην πρώτη συνάντηση για το πρωτάθλημα αλλά η παρέα του Τζόνσον χαμογέλασε στο φινάλε.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΛΤΙΚΣ 

Ο πρώτος αγώνας είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαϊού του 1985. Οι Σέλτικς έχοντας στο ρόστερ τους, Μπερντ, Ουέντμαν, ΜακΧέιλ, Έιτζ και Πάρις διέλυσαν τους τραγικούς Λέικερς (148-114) έχοντας τρομακτικά ποσοστά ευστοχίας με 62 εύστοχα σουτ εντός πεδιάς. Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο δεύτερος, ο οποίος είχε 26 πόντους με 7/7 δίποντα και 4/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ 26 με 9 ριμπάουντ πρόσθεσε ο τρίτος, της παραπάνω λίστας. Μάλιστα οι 148 πόντοι και τα εύστοχα σουτ της ομάδας αποτέλεσαν ρεκόρ αφού καμία άλλη ομάδα δεν είχε πιάσει αυτά τα νούμερα σε Game 1 τελικών. Από την άλλη τα βαριά όπλα της ομάδας του Λος Άντζελες, έμειναν στα χαμηλά, με τον Μάτζικ Τζόνσον να σημειώνει 19 πόντους και τον Τζαμπάρ μόλις 12. Μετά από αυτό το παιχνίδι έγινε σαφέστατη στις τάξεις των φιλοξενούμενων, η ανάγκη για ξέσπασμα, το οποίο ήρθε λίγες μέρες αργότερα στην ίδια έδρα, αφού επικράτησαν με 109-102 και έφεραν την σειρά στα ίσια.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ 

Πριν την αρχή των τελικών, ο τότε προπονητής των Κέλτων, Ρεντ Άουερμπαχ, επίμενε να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των τελικώ και να γίνει με την ροή 2-3-2 για να μην κουράζονται οι ομάδες στις μετακινήσεις. Τελικά ο κομισάριος του ΝΒΑ δέχθηκε την αλλαγή αυτή και έτσι.. έπαιξε τον δικό της ρόλο σε εκείνη την σειρά. Πως; Μετά τους δύο αγώνες στην Βοστώνη, η ομάδα του LA είχε να διαχειριστεί τρεις αγώνες στην έδρα της, βάζοντας αρκετή πίεση στις πλάτες των Σέλτικς. Στο καυτό Forum (τότε σπίτι της ομάδας), νίκησαν εμφατικά 136-111 στο 3ο ματς, για το 2-1, έχασαν οριακά 105-107 στο 4ο και ξανά νίκη με 120-111 για το 3-2 με το οποίο η σειρά έφευγε από το Λος Άντζελες για τη Βοστώνη!

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΖΙΚ ΤΖΟΝΣΟΝ 

Δώδεκα μέρες είχαν περάσει από την ιστορική επικράτηση των Σελτικς και έμοιαζε κιόλας ξεχασμένη, καθώς η μπάλα ζύγιζε αρκετά κιλά. Μπορεί το κλίμα να μην ήταν ευνοϊκό για τον Μάτζικ Τζόνσον και την παρέα του αλλά ο ίδιος πραγματοποίησε μία ιστορική παράσταση, παίρνοντας την ομάδα του στους ώμους του και τελικά νικώντας τον αγώνα. Ο Αστέρας του LA σε εκείνο το παιχνίδι είχε 29 πόντους και 14 ασίστ και οδήγησε την ομάδα του στο πρωτάθλημα, μέσα στην αντίπαλη έδρα. Μάλιστα ταυτόχρονα έσπασε και μία στοιχειωμένη κατάρα διότι οι Λέικερς νίκησαν τότε για πρώτη φορά σε τελικούς τους Σέλτικς, έπειτα από οχτώ αποτυχημένες προσπάθειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ