Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το στοιχειωμένο μπαράζ στον Βόλο…

Υπάρχει ένα μια δήθεν σοφή ρήση που λέει: Στη ζωή παίρνεις ό,τι αξίζεις. Ψέμα μεγάλο. Ειδικά στο ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν παίρνεις πάντα ό,τι αξίζεις.

 

Έτσι και για τον Άρη όταν ένα πρωτάθλημα φτάνει να κρίνεται σε μπαράζ, όποιος και να το χάσει δικαιούται να νιώθει αδικημένος. Η σεζόν 1979-80 είναι έτσι κι αλλιώς ιστορική, καθώς αποτελεί την πρώτη στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας, Θα γίνει ακόμα πιο ιστορική καθώς το φινάλε της «κανονικής» περιόδου θα βρει τον Ολυμπιακό και τον εξαιρετικό Άρη ισόβαθμους στους 47 πόντους. Ο πρωταθλητής θα έβγαινε από μπαράζ στον ουδέτερο Βόλο.

 

Ο τίτλος, που όλη τη χρονιά αγωνίστηκε για να τον κατακτήσει ο Άρης, χάθηκε μέσα στα τελευταία 45 λεπτά. Οι χιλιάδες Αρειανοί, που όλη τη χρονιά ήταν δίπλα στην ομάδα και που ακολούθησαν την ομάδα στο Βόλο, μετά το ματς, πραγματικές σκιές ,χωρίς κουράγιο, αποσβολωμένοι στις κερκίδες, πήραν τον άχαρο δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.
Αλλιώς φαντάζονταν την επιστροφή, με τα λάβαρα και τις σημαίες να κυματίζουν παντού και να δίνουν χρώμα στη μαγιάτικη νύχτα και τον Λευκό Πύργο να ντύνεται στα κίτρινα. Μπροστά σε 18.000 θεατές, στις 15 Μαΐου του 1980, ο Ολυμπιακός με γκολ των Κουσουλάκη και Άλστρομ στο δεύτερο ημίχρονο, κερδίζει με 2-0 και στερεί από τον Άρη τη μεγαλύτερη ευκαιρία στη σύγχρονη ιστορία του να πάρει τον τίτλο.

 

Ο Ολυμπιακός, χωρίς να πείθει ότι ήταν καλύτερος, φάνηκε πιο έτοιμος και έμπειρος για ένα τέτοιο ματς. Αφού ξεπέρασε την μπόρα του πρώτου μέρους, όταν ήταν κομμένος στα δύο και έδειχνε πολύ ευάλωτος, με την εσωτερική αλλαγή του Μίχου στο β΄μέρος, κέρδισε τον χώρο του κέντρου, σκόραρε γρήγορα και απέκτησε την ψυχολογία του νικητή με τον αντίπαλο να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

 

Οι μεγάλες δόξες του Άρη τότε Κούης και Ζήνδρος θα δηλώσουν μετά το ματς:

 

Κούης: «Δεν θέλω να μιλήσω για το ματς. Πρέπει να φανούμε δυνατοί και να ξεκινήσουμε την καινούργια προσπάθεια για του χρόνου».
Ζήνδρος: «Kλωτσήσαμε ότι χτίσαμε με κόπο όλη τη χρονιά. Λυπάμαι πολύ για τον τίτλο που χάθηκε».

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ