Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

F1 2022, here we are! (part2)

Στο πρώτο μέρος της ανασκόπησης της νέας σαιζόν (εδώ) της F1 μιλήσαμε για τις τεχνικές αλλαγές οι οποίες θα βρουν εφαρμογή το 2022. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε το καλεντάρι, τους οδηγούς και τις ομάδες, οι οποίοι θα μας κρατήσουν συντροφιά για περίπου 10 μήνες. Τόσο θα κρατήσει η σαιζόν φέτος, αρχής γενομένης από τις 10 Μαρτίου στο Μπαχρέιν και στην πίστα του Σακχίρ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η σαιζόν ξεκινάει παραδοσιακά από την πρώτη παρουσίαση ομάδας-οδηγών-αυτοκινήτου. Μέχρι στιγμής, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν δημοσιεύσει οι ομάδες, η ομάδα που ανοίγει την αυλαία είναι η Haas, η οποία σήμερα (1 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο στις οθόνες μας και στις κάμερες των φωτογράφων. Η ομάδα που θα ακολουθήσει, είναι η δευτεραθλήτρια Red Bull η οποία θα παρουσιάσει στις 9 του μήνα το νέο μονοθέσιο που ακούει στο όνομα RB 18 με το “18” να συμβολίζει την δέκατη όγδοη συνεχόμενη παρουσία της εταιρείας στο grid, ανακοινώνοντας παράλληλα την επέκταση της συνεργασίας της φίρμας με την Honda, παρά τα όσα ανακοίνωνε ο Ιαπωνικός κολοσσός περί απόσυρσης. Aston Martin και McLaren ακολουθούν (10 και 11 Φλεβάρη αντίστοιχα) διατηρώντας τα ρόστερ τους ( Vettel/Stroll και Ricciardo/Norris) με την Aston Martin να επιδιώκει κάτι καλύτερο από την περσινή 6η θέση και την McLaren να θέλει να εδραιώσει την περσινή 3η, κοιτώντας πάντα πώς θα αυξήσει τις νίκες της. 13 Φεβρουαρίου, η πρωταθλήτρια Mercedes στο Silverstone θα παρουσιάσει την W13, με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι η Γερμανοί επιστρέφουν στις χρωματικές “ρίζες” τους, επαναφέροντας τα «ασημί βέλη». Η ,θυγατρική της Red Bull, Alpha Tauri ανεμένεται να παρουσιαστει ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου με το μονοθέσιό της να φέρει την κωδική ονομασία AT03 ενώ έπεται η παρουσίαση της Ferrari στις 17 στις εγκαταστάσεις της στο Maranello. Το μονοθέσιο «βαφτίστηκε» τις τελευταίες μέρες με το όνομα F1-75 προς τιμήν των 75 ετών του παγκόσμιου πρωταθλήματος F1 και της αδιάλειπτης παρουσίας των Ιταλών σε αυτό, όντας μάλιστα οι πολυνίκες με 16 τίτλους κατασκευαστών! Η Alpine 522 του δις παγκόσμιου πρωταθλητή Alonso θα παρουσιαστεί στις 21 Φεβρουαρίου ενώ η Alfa Romeo C42 στις 27. Αναμένεται η ανακοίνωση της Williams στην πρώτη της εξ ολοκλήρου σαιζόν που δεν βρίσκεται εν ζωή ο Sir Frank Williams.

ΟΔΗΓΟΙ

Οι αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων είναι λίγες για τη φετινή σαιζόν. Πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η απόσυρση του μεγάλου Φινλανδού Κίμι Ραϊκόνεν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 αποφάσισε να αποσυρθεί από την F1 και από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικότερα, αναφέροντας δε πως πλέον δεν τον γεμίζει το να συμμετέχει σε αγώνες. Άφησε το στίγμα του με τις κόντρες του με τον Μίχαελ Σουμάχερ το 2003 και τη διετία 2005-2006 με την συμμετοχή του στην τριάδα Αλόνσο-Σουμάχερ-Ραικόνεν. Τη θέση του στην Alfa Romeo παίρνει ο επίσης Φινλανδός Βάλτερι Μπότας, ο οποίος έχασε τη θέση του στη Mercedes από τον φέρελπι Βρετανό Τζορτζ Ράσελ. Teammate το Μπότας θα αποτελέσει ο rookie της φετινής σεζόν, Κινέζος, Γκουανιού Ζου. Ο κινέζος αποτελεί προϊόν του προγράμματος της Renault-Alpine και παίρνει φέτος το βάπτισμα του πυρός μετά την τρίτη θέση που κατέκτησε στο περσινό πρωτάθλημα της F2. Τέλος έχουμε την επανεμφάνιση του Άλεξ Άλμπον, αυτή τη φορά υπό τη σημαία της Mercedes στην ομάδα της Williams όπου και αντικαθιστά τον Ράσελ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η δράση της φετινής σαιζόν ξεκινάει με το πρώτο τριήμερο δοκιμών στην Βαρκελώνη (23-25 Φεβρουαρίου) στο οποίο δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση στους δημοσιογράφους παρά μόνο θα ανακοινώνονται πιθανόν οι ταχύτεροι χρόνοι κάθε ημέρας. Επόμενο ραντεβού των ομάδων θα λάβει χώρα στο Μπαχρέιν το τριήμερο 10-12 Μαρτίου όπου και θα γίνουν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια σε αγωνιστικές συνθήκες για όλες τις ομάδες, με τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη. Στις 20 Μαρτίου έχουμε τα πρώτα κόκκινα φώτα της σαιζόν στο πρώτο Grand Prix, που θα λάβει χώρα στο Μπαχρέιν και μία εβδομάδα μετά στην Τζέντα. Ορόσημα της σαιζόν όπως κάθε χρονιά αποτελούν τα Grand Prix του Μονακό (29 Μαΐου) το ντεμπούτο της δεύτερης αμερικανικής πίστας στο Μαϊάμι (8 Μαΐου) και ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς στο Άμπου Ντάμπι. Πάντα βέβαια με το σκεπτικό ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει την διεξαγωγή κάποιου αγώνα.

Προβλέψεις για την νέα χρονιά; Καμία! Άλλωστε, εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει η F1!!

Προσδεθείτε και καλή χρόνια!

*Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος και φέτος κατέχουν οι ΕΡΤ και Cosmote TV

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ