Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Απλά δεν μπλέκεις…

Σε οριστική συμφωνία ήρθε ο Άρης με τον Χερμάν Μπούργος, μετά την πολύωρη συζήτηση χθες στην Αθήνα του Αργεντίνου προπονητή με τον Θόδωρο Καρυπίδη.

 

Το τελευταίο 48ωρο ο Θόδωρος Καρυπίδης «έτρεχε» την υπόθεση του διαδόχου του Άκη Μάντζιου, ενώ ψηλά στην λίστα βρέθηκε ήταν η περίπτωση του alter ego του Ντιέγκο Σιμεόνε επί δέκα χρόνια. Χθες ο Μπούργος βρέθηκε στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης. Οι συζητήσεις που έγιναν ήταν στην λογική να ξεκινήσει μια συνεργασία με χρονικό ορίζοντα 2,5 χρόνων, διάστημα στο οποίο ο 52χρονος τεχνικός θα αναλάβει την δημιουργία μιας ομάδας με πρωταγωνιστικό ρόλο και «μέταλλο».

Βρέθηκε λοιπόν το σημείο επαφής για το οριστικό deal, και ο Μπούργος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα (μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) την δουλειά στον Άρη. Η συνεργασία αφορά μέχρι το καλοκαίρι του 2024, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει στο πλευρό του, τον Άνχελ Πουέμπλα, γυμναστή επί 1,5 χρόνο στον Άρη με προπονητή τον Έκτορ Κούπερ και τον Αρμάντο ντε λα Μορένα, με τους οποίους εργάστηκε και στην Νιούελς Ολντ Μπόις.

 

Μετά από δέκα χρόνια στο πλευρό του «Τσόλο» σε Κατάνια, Ρασίνγκ και Ατλέτικο, δούλεψε για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής στην Νιούελς Ολντ Μπόις της πατρίδας του από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2021 έχοντας αποχωρήσει από την ομάδα της Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2020 για να δοκιμάσει πλέον τις δυνάμεις του ως πρώτος προπονητής, έχοντας τέσσερις νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες σε 15 αγώνες.
Υπήρξε σπουδαίος τερματοφύλακας στα νιάτα του. Στα 20 χρόνια του βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια της Φέρολ Καρίλ Όεστε και στα 25 του, το 1994 στη Ρίβερ Πλέιτ, για την πιο πετυχημένη περίοδο της καριέρας του. Σε μία πενταετία στη Ρίβερ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Απερτούρα και ένα Κλαουζούρα, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (1996) και ένα Σούπερ Καπ Σουνταμερικάνα (1997).Στην Ευρώπη πήγε για πρώτη φορά στη Μαγιόρκα. Σε μία διετία εκεί κάθισε κάτω από τα γκολπόστ μόλις 12 φορές, αφού δεν κατόρθωσε να «κλέψει» τη θέση του συμπατριώτη του, Λέο Φράνκο. Το 2001 μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Με την Ατλέτικο, ο Μπούργος κατέκτησε το πρωτάθλημα της Segunda Division το 2002.

Το 2003 διεγνώσθη με καρκίνο στο νεφρό. Ήταν μόλις 34 ετών αλλά κέρδισε και αυτή τη μάχη. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, το 2004, αφοσιώθηκε στη μουσική και στο συγκρότημα που δημιούργησε. Όταν ο Σιμεόνε ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2011 την ιταλική Κατάνια, ο Μπούργος τον ακολούθησε και έκτοτε έγινε η… σκιά του. Ο πιο στενός του συνεργάτης. Οι δυο τους γλίτωσαν την Κατάνια από τον υποβιβασμό και επέστρεψαν άμεσα στην πατρίδα τους, αφού τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Σιμεόνε υπέγραψε για δεύτερη φορά στη Ρασίνγκ, αντικαθιστώντας τον Μιγκέλ Άνχελ Ρούσο.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Ατλέτικο Μαδρίτης απέλυσε τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, έπειτα από αποκλεισμό από την Αλμπαθέτε, τότε ομάδα τρίτης κατηγορίας και οι Σιμεόνε-Μπούργος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το αποτέλεσμα άμεσο, αφού τον Μάιο του 2012 οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας με 3-0 στον τελικό του Βουκουρεστίου την Μπιλμπάο! Ο Μπούργος κατέκτησε, ως άμεσος συνεργάτης του Σιμεόνε, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, ένα Copa del Rey, δύο Europa League, έπαιξε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και δύο Super Cup Ευρώπης.

Όπως αναφέρει επίσης σχετικό δημοσίευμα και για την περίπτωση ειδικά του Ιτούρμπε στον τίτλο του: «Ο Χερμάν Μπούργος μπορεί να αναλάβει προπονητής του Ιτούρμπε» και συνεχίζει στο κείμενο:
«Ο Ιτούρμπε, που αυτή τη στιγμή είναι στον Άρη Θεσσαλονίκης στην ελληνική Super League, θα μπορούσε να έχει έναν νέο προπονητή με νοτιοαμερικανική προφορά. Στο στόχαστρο των ανθρώπων του Άρη, βρίσκεται ο Αργεντινός Χερμάν Μπούργος.Θα δούμε αν με την πιθανή έλευση του Μπούργος στην ομάδα, ο Ιτούρμπε θα αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ομάδα. Ο πρώην παίκτης της Σέρο Πορτένιο, έπαιξε 19 παιχνίδια στη Super League και δεν έχει ακόμη σκοράρει σε επίσημο αγώνα».

 

Αν πάντως δείχνει κάτι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την δύναμη,την πίστη και την μαγκιά αυτού του ανθρώπου, είναι η ίδια του η φιλοσοφία ως άνθρωπος όταν χτυπήθηκε από τον καρκίνο αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τον χτύπησε και αυτός και βγήκε νικητής…

«Τις προάλλες μια κυρία μου υπενθύμισε τι της είχα πει όταν διαγνώστηκε με καρκίνο: ‘Ό,τι κι αν κάνεις, μη χεστείς πάνω σου. Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες του ότι θα τον κερδίσεις’. Οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν την ελπίδα. Δεν είναι εύκολο όταν βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση και σε βάζουν στο χειρουργείο με όλα εκείνα τα φώτα. Ειδικά όταν γυρίζει ο αναισθησιολόγος και σου ψιθυρίζει: ‘Να ξέρεις, ο χειρουργός είναι οπαδός της Ρεάλ’. Αυτό πράγματι είναι σκληρό. Αλλά φόβος; Καθόλου. Θυμάμαι ότι αμέσως μετά την επέμβαση, με πέτυχε τυχαία ένας τύπος στον διάδρομο της κλινικής και μου ζήτησε να πάω να δω τον ετοιμοθάνατο πατέρα του, που ήταν οπαδός της Ατλέτικο. Περάσαμε αρκετή ώρα συζητώντας κι εκεί πραγματικά αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι κάποιος».
(Χερμάν Μπούργκος)

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ