Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κυρώσεων συνέχεια!

Η παγκόσμια αθλητική κοινότητα συνεχίζει να επηρεάζεται καθημερινά από τα τεκταινόμενα του πολέμου στην Ουκρανία. Σύσσωμες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες αρχίζουν να αποκλείουν τις ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αναγνωρίζοντάς στην Ρωσία την υπαιτιότητα της σύρραξης. Είναι η αλήθεια ότι οι παγκόσμιες ομοσπονδίες επιδεικνύουν συχνά-πυκνά μια ιδιαίτερη «ευαισθησία» με τη Ρωσία αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα αναλυθεί.

Την αρχή στις επιβολές κυρώσεων έκανε η F1 (την εμπορική και όχι μόνο εκμετάλλευση της οποίας έχει η αμερικανικών συμφερόντων Liberty Media) θέτοντας εκτός καλεντάρι το, για τις 23-25 Σεπτεμβρίου προγραμματισμένο, GP της Ρωσίας στο Σότσι. Ακολούθησε η «διακοπή» της συνεργασίας Haas-Uralkali, εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του Νικίτα Μαζέπιν στο φετινό grid. Βέβαια αντίστοιχη ευαισθησία ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπήρξε για τη επιχειρούμενη γενοκτονία των Αρμενίων τα προηγούμενα δύο χρόνια! ΠΑΡΑΝΟΙΑ!!!

Σειρά πήρε ένα ντεμαράζ κινήσεων στο ευρωπαϊκό κυρίως μπάσκετ, με αθλητές μεμονωμένα αρχικά να θέτουν εαυτούς εκτός των ρωσικών ομάδων τον οποίων αποτελούσαν μέλη. Έπειτα η Euroleague απαγόρευσε στις ρωσικές ομάδες να αγωνίζονται στις έδρες τους. Εδώ μπορώ να αναγνωρίσω ένα κάποιο ελαφρυντικό καθώς η ασφάλεια των αθλητών αποτελεί κύριο μέλημα. Ακόμα ωστόσο συζητιέται η αποβολή των ομάδων από τις διοργανώσεις της Euroleague. Για τις διοργανώσεις της FIBA είχαμε την άρνηση των Ηνωμένου Βασιλείου και Ολλανδίας να φιλοξενήσουν τις Λευκορωσία και Ρωσία αντίστοιχα! Γιατί; Ποιος να τούς πει όχι;

Οι UEFA και FIFA δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια από όλον αυτόν το χαμό! Αρχικά, η UEFA πήρε τον τελικό του Europa League από την Αγία Πετρούπολη και τον μετέφερε στο Παρίσι. Έπειτα απέβαλε την Σπαρτάκ Μόσχας από το Europa League και δεν ξέρουμε ακόμα τι μπορούν να σκαρφιστούν αυτοί οι απίθανοι τύποι! Τέλος, ήρθε να συνεπικουρήσει και η FIFA αποβάλλοντας τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις της! Είπαμε! No Politica!!

Τελευταίο μέχρι στιγμής ανακοινωθέν, αυτό της παγκόσμιας ομοσπονδίας χόκεϋ επί πάγου, η οποία αποβάλλει από όλες της τις διοργανώσεις τις εθνικές ομάδες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Παράλληλα στο τένις γίνεται  η προσπάθεια να γίνουν δεκτοί οι αθλητές από αυτές τις χώρες μόνον με “ουδέτερη” εθνικότητα!

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρω απάντηση ούτε καν από αναγνώστες. Αυτό το NO POLITICA ευαγγελίζονται οι ομοσπονδίες; Αυτή είναι η έννοια του “Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ”; Και τέλος, με ποιο δικαίωμα θα ζητήσουν πλέον από τον κάθε οπαδό να μην εκφέρει συνθήματα πολιτικής υφής;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ