Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ: Ένας ακούραστος μαχητής

Ήταν 01:00 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2021 όταν ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ προσγειώθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Από τότε ο Μολδαβός δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται με τους ερυθρόλευκους, με τους οποίους μετράει 66 παιχνίδια, ένα γκολ και τέσσερις ασίστ.

Η μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2020 άφησε ένα σημαντικό κενό στην θέση του αριστερού μπακ. Αυτό το κενό επιχείρησε ανεπιτυχώς να καλύψει ο Ρούμπεν Βινάγκρε ως δανεικός από την Γουλβς. Έμεινε μόνο 2 μήνες στους ερυθρόλευκους, αφού φάνηκε από νωρίς ότι δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί με την υπόλοιπη ομάδα. Το Γενάρη, ο Πέδρο Μαρτίνς βρήκε το αριστερό μπακ που έψαχνε, στο πρόσωπο του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. 

 

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1998 στην Ιαλοβένι. Μία πόλη που δεν γνώρισε ποτέ, καθώς ήταν μόλις τριών όταν οι γονείς του αποφάσισαν ότι για το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους έπρεπε να μεταναστεύσουν στην Πορτογαλία. Μέχρι να γίνει αυτό –να έχουν όλα τα κατάλληλα έγγραφα και να τακτοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά– ο Όλεγκ με την μεγαλύτερη του αδερφή, Σαμπίνα, έμειναν για έναν χρόνο με τον θείο τους στην Ουκρανία.

Στην Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν στο Ρίο Μαγιόρ. Ήταν κοντά 10 χρονών όταν ξεκίνησε η σχέση του με το ποδόσφαιρο, ενώ προηγουμένως είχε ασχοληθεί με μπάσκετ, τένις, ακόμη και κολύμβηση. Στα 11 του τον εντόπισε η Σπόρτινγκ, πέρασε δοκιμαστικό, και εντάχθηκε στην ακαδημία τους. Δεν έμεινε όμως για πολύ καιρό αφού η απόσταση μέχρι την Λισαβόνα ήταν μεγάλη για να την διανύει σε καθημερινή βάση, και έτσι μέχρι τα 17 του αγωνιζόταν στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα.

Η Μπελενένσες του άνοιξε τον δρόμο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς τον Ιούνιο του 2015 εντάχθηκε στο ρόστερ της. Έναν χρόνο μετά υπογράφει στην Πόρτο, για την δεύτερη της ομάδα. Έκανε κάποιες προπονήσεις με την πρώτη, αλλά ποτέ δεν αγωνίστηκε για αυτήν. Από το 2017 μέχρι το 2019 σημείωσε 47 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ. Το 2019 πήρε μεταγραφή για την Πάσος Φερέιρα, με την Πόρτο να έχει ακόμη δικαιώματα πάνω του. Στην καινούργια του ομάδα αγωνίστηκε 44 φορές, σκόραρε 2 τέρματα και μοίρασε 2 ασίστ.

 

Άλμα καριέρας με τους Πειραιώτες

Μετά από μερικά περιπετειώδη 24ωρα προσπαθώντας να φύγει από την Πόρτο, ο Ρέαμπτσιουκ και ο εκπρόσωπός του έστειλαν μειλ στην ομάδα της Πορτογαλίας, για να ενημερώσουν ότι ο νεαρός μπακ αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Μπήκε στο αεροπλάνο στις 31 Δεκεμβρίου, έκανε Πρωτοχρονιά εν πτήσει, και 1 τα ξημερώματα έφτασε στην Ελλάδα.

Το ντεμπούτο του στην Super League το έκανε στις 6 Ιανουαρίου στην Τρίπολη, ως αλλαγή στο 85’. Μόλις 3 μέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου, βρέθηκε στην αρχική 11αδα του Ολυμπιακού. Στην πρώτη του χρονιά με τους ερυθρόλευκους συμμετείχε συνολικά σε 27 αγώνες, μοιράζοντας μια ασίστ σε αγώνα με την Λαμία.

Ο Μολδαβός, όμως, ακόμη δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών του Ολυμπιακού. Του ασκούσαν έντονη κριτική για τη μειωμένη βοήθεια που προσέφερε στην επίθεση, μιας και ο Ολυμπιακός είναι συνηθισμένος στο να έχει επιθετικογενή ακραία μπακ και να δημιουργούνται ευκαιρίες από εκείνα, όπως ήταν ο Κώστας Τσιμίκας και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί. Οι συγκρίσεις με τον Έλληνα άσο της Λίβερπουλ ήταν αναπόφευκτες. Ο Μαρτίνς όμως τον πίστευε, γι΄αυτό άλλωστε το καλοκαίρι του 2021 δεν ζήτησε παίκτη που θα αντικαταστήσει τον Ρέαμπσιουκ, αλλά έναν απλώς για να τον πλαισιώσει. 

Μέχρι στιγμής, για φέτος, έχει αγωνιστεί σε 39 αγώνες με τον Ολυμπιακό, σε όλα βασικός και αλλαγή να γίνεται μόνο σε τρεις. Παράλληλα είναι βασικός στην εθνική Μολδαβίας, μετρώντας τέσσερις αγώνες (μόλις σε έναν έγινε αλλαγή στο 85’). Σε κρίσιμους αγώνες των ερυθρόλευκων, ο Ρέαμπτσιουκ έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων. Ιδιαίτερα καταλυτικός ήταν στους ομίλους του Europa League την σεζόν 2021-22. Στην πρώτη αγωνιστική κόντρα στην Αντβέρπ, έβαλε ένα υπέροχο γκολ στο 87’ δίνοντας την νίκη στους πρωταθλητές Ελλάδας. Στον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκης, κάλυπτε για 90 λεπτά όλη την αριστερή πλευρά, έδωσε “έτοιμο” γκολ στον Ελ Αραμπί που τελικά αστόχησε, και λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης μοίρασε την σημαντική ασίστ στον Τικίνιο για το 1-0 και το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Λύσεις έχει δώσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως στον αγώνα με τον Βόλο, όπου την στιγμή που οι φίλοι του Ολυμπιακού έβλεπαν την ομάδα τους να μένει σε μια λευκή ισοπαλία, ο Όλεγκ κέρδισε πέναλτι. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί το εκτέλεσε σωστά και άνοιξε το σκορ. Πέντε λεπτά μετά, ο Μολδαβός κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή και ο Βαλμπουενά σκόραρε για το τελικό 2-1.

Μέσα σε λίγες μέρες κέρδισε και τον πιο δύσκολο οπαδό του Ολυμπιακού. Τρέχει ασταμάτητα, βελτιώνεται διαρκώς σε όσα σημεία υστερεί και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του είναι εμφανή. Δικαιώνει σε κάθε παιχνίδι τον προπονητή του, που τον στήριξε και επέμεινε σε αυτόν. Δηλώνει παρών όποτε τον χρειαστεί η ομάδα του –ακόμη και με πρησμένο αστράγαλο– και οι οπαδοί στις κερκίδες τον χειροκροτούν όταν προλαβαίνει τον αντίπαλο, όταν μπαίνει με αυτοθυσία στις μονομαχίες, όταν δίνει λύσεις στο 90’ με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν την νίκη της ομάδας τους.

Για την σεζόν 21/22 έχει συμπληρώσει 3.502 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις και είναι αυτός με τον περισσότερο αγωνιστικό χρόνο, αφήνοντας πίσω του τους Βατσλίκ και Εμβιλά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ