Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πως θα διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 2024/2025

Η UEFA αποφάσισε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης των ευρωπαϊκών της διοργανώσεων. Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα εφαρμοστούν από την αγωνιστική σεζόν 2024/2025.

Αρχικά το φορμάτ, στο οποίο είχαν καταλήξει τον Απρίλιο του 2021 τροποποιήθηκε έως ένα βαθμό και όλες οι πλευρές συμφώνησαν αυτό να εφαρμοστεί από τη σεζόν 2024/25 τουλάχιστον για μια τριετία.

Έτσι η νέα διοργάνωση θα περιλαμβάνει 36 ομάδες σε έναν όμιλο μεν, αλλά κάθε ομάδα θα δίνει 8 αγώνες (4 εντός, 4 εκτός) στην πρώτη φάση και όχι 10. Επιπλέον, τα κριτήρια συμμετοχής για δύο από τις τέσσερις επιπρόσθετες ομάδες αλλάζουν. Πλέον δεν θα λαμβάνεται υπόψη η θέση τους στην κατάταξη της UEFA.

Από τη στιγμή που οι ομάδες θα είναι κατανεμημένες σε έναν όμιλο, θα υπάρχει και μία κοινή βαθμολογία. Ωστόσο, δεν θα αγωνιστούν όλοι με όλους. Κάθε ομάδα θα δώσει 8 αγώνες πριν τη νοκ άουτ φάση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πως θα προκύψουν οι αντίπαλοι της κάθε ομάδας όμως. Το πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί κατόπιν κλήρωσης λαμβάνοντας υπόψη και το UEFA ranking.

Εκτός από αυτό, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο που θα προκρίνονται οι ομάδες στα νοκ άουτ. Για την ακρίβεια, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις 8 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας των 36, θα προκριθούν απευθείας στους «16». Οι επόμενες 16 ομάδες θα δώσουν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους για μια θέση στην επόμενη φάση. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι υπόλοιπες 12 ομάδες θα αποκλειστούν ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στις άλλες διοργανώσεις. Όσον αφορά τη νοκ άουτ φάση δεν έχουμε κάποιες αλλαγές.

Αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν όμως και στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Το Europa League θα περιλαμβάνει πλέον 36 ομάδες στην τελική φάση του και κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 8 αγώνες. Το Europa Conference League μεγαλώνει επίσης και από τη σεζόν 2024/25 οι ομάδες από 32 θα αυξηθούν στις 36. Παρ’ όλα αυτά κάθε ομάδα στη φάση του ομίλου θα δίνει 6 αγώνες.

Πως μοιράζονται τα τέσσερα επιπλέον «εισιτήρια»

  • Η μία επιπλέον θέση για τη φάση του ομίλου θα δοθεί στην ομάδα που θα τερματίσει 3η στην 5η λίγκα του UEFA ranking. Για παράδειγμα, αν ίσχυε αυτό από φέτος, ο 3ος της Ligue 1 θα αγωνιζόταν απευθείας στη διοργάνωση.
  • Η δεύτερη θέση θα δοθεί σε μία ομάδα από τα προκριματικά, στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Μέχρι και το 2023/24 το μονοπάτι αυτό δίνει τέσσερα «εισιτήρια». Με τις αλλαγές αυτά αυξάνονται στα πέντε.
  • Τα δύο τελευταία εισιτήρια θα καταλήξουν σε πρωταθλήματα, που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο UEFA ranking τη προηγούμενη σεζόν. Τα πρωταθλήματα αυτά θα αποκτήσουν έξτρα εισιτήριο δηλαδή, πέραν των όσων είχαν ήδη. Τη φετινή χρονιά οι ομάδες με τον υψηλότερο συντελεστή αθροιστικά είναι αυτές της Αγγλίας και της Ολλανδίας. Συνεπώς απευθείας εισιτήριο για το Champions League θα έπαιρνε ο 5ος της Premier League και ο 2ος της Eredivisie.

Τι αλλάζει στις ημερομηνίες

Όπως ισχύει τώρα, οι αγώνες των ομίλων διεξάγονται εντός έξι εβδομάδων από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, λόγω των περισσότερων παιχνιδιών της κάθε ομάδας η UEFA ανακοίνωσε αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα. Με άλλα λόγια, οι αγωνιστικές εβδομάδες με το νέο πλάνο θα είναι δέκα και όχι οχτώ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλει να ενώσει το καλεντάρι των διοργανώσεων της και προγραμματίζει να υπάρχει εβδομάδα αποκλειστικότητας για καθεμία από αυτές. Θα υπάρξει δηλαδή εβδομάδα που θα διεξάγονται μόνο αγώνες Champions League,κάτι που θα ισχύσει αντίστοιχα και για τις άλλες δύο διοργανώσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα

Ως γνωστόν η χώρα μας έχει πάψει εδώ και καιρό να στέλνει απευθείας κάποια ομάδα στο Champions League. Η συγκεκριμένη κατάσταση εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη σεζόν 2024/25. Εκτός αν οι ομάδες μας μέχρι τότε κάνουν ανεπανάληπτες πορείες ανεβάζοντας έτσι τη χώρα στο UEFA ranking.

Συνεπώς, ο πρωταθλητής Ελλάδος θα εξακολουθήσει να δίνει μάχη στα προκριματικά για ένα «εισιτήριο» στην τελική φάση. Το μόνο που μοιάζει πιθανό να αλλάξει μέχρι τότε είναι να καταφέρει η χώρα μας να στέλνει και δεύτερο εκπρόσωπο στη διοργάνωση. Και πάλι όμως μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ένα έξτρα «εισιτήριο» θα πάει στις ομάδες που βρίσκονται στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Επομένως, διεκδικώντας αυτό το επιπλέον «εισιτήριο» ευνοείται θεωρητικά η πιθανότητα ο πρωταθλητής Ελλάδος να εξασφαλίσει μια θέση στα τελικά . Για τους μη πρωταθλητές στον προκριματικό γύρο δεν θα αλλάξει κάτι και θα ισχύουν τα δεδομένα που ισχύουν και σήμερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ