Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλλάζουν το ποδόσφαιρο οι Ολλανδοί

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς. Ήδη το άθλημα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρακολουθούσαμε ενδεχομένως πριν 10 χρόνια. Όχι μόνο όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι αλλά και την εφαρμογή των κανονισμών που το περιβάλλουν. Οι Ολλανδοί επιθυμούν να το αλλάξουν ακόμα περισσότερο.

Οι διεθνείς φορείς αναζητούν συνεχώς τρόπους να εξελίξουν το προϊόν και στο πλαίσιο αυτό η ολλανδική ομοσπονδία έχει προτείνει κάποιες ομολογουμένως ριζικές αλλαγές. Ξεκινώντας με την ερώτηση «Θα είναι το ποδόσφαιρο του 2050 όπως είναι το ποδόσφαιρο του 2022;», η ομοσπονδία δημοσίευσε ένα κείμενο που περιγράφει τις αλλαγές αυτές. Μπορεί οι συγκεκριμένες αλλαγές να εφαρμόζονται ήδη από το 2017 σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, από τη σεζόν 2023/24 θα μπουν στη ζωή μας και σε επαγγελματικό.

Οι επικείμενες αλλαγές στους κανονισμούς

Επομένως, όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της, τέσσερις νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν στην δεύτερη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου από την μεθεπόμενη χρονιά. Οι κανονισμοί αυτοί έχουν ως εξής:

  • Αρχικά, η πρώτη μεγάλη αλλαγή αφορά τον τρόπο εκτέλεσης του πλαγίου άουτ. Από εδώ και στο εξής ο παίκτης θα μπορεί να στήσει την μπάλα και να εκτελέσει ή απλά να ντριμπλάρει και να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Επιπλέον, το ίδιο θα ισχύει και για τις υπόλοιπες στημένες φάσεις (κόρνερ, φάουλ). Δεν θα είναι απαραίτητο για τον ποδοσφαιριστή να εκτελεί επί τόπου. Θα μπορεί απλά να πάρει την μπάλα και να προχωρήσει. Με τον τρόπο αυτό τα παιχνίδια θα έχουν λιγότερο χαμένο χρόνο και περισσότερη ταχύτητα. Οι Ολλανδοί υπολόγισαν ότι το 11% κάθε αναμέτρησης χάνεται λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούν οι συγκεκριμένες φάσεις.
  • Ακόμα μία αλλαγή αφορά την εφαρμογή της κίτρινης κάρτας και τις συνέπειες που επιβάλλει αυτή στον παίκτη. Συγκεκριμένα, όταν ένας παίκτης δεχθεί κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή, θα πρέπει να περάσει για 5 λεπτά εκτός αγωνιστικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, η κίτρινη κάρτα θα αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα κατά τους Ολλανδούς.
  • Επιπρόσθετα ο αριθμός των αλλαγών που θα μπορεί να κάνει ένας προπονητής αυξάνεται από 5 σε απεριόριστες. Δηλαδή οι παίκτες θα μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο όσες φορές θέλουν. Εννοείται και με την άδεια των διαιτητών. Συνεπώς δεν θα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει σήμερα κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής. Ο όρος που χρησιμοποίησαν οι Ολλανδοί στην παρουσίασή τους είναι «flying substitutions».
  • Τέλος, τα 45λεπτα ημίχρονα θα καταργηθούν. Για την ακρίβεια, το πρώτο και το δεύτερο μέρος θα διαρκούν 30 λεπτά με το ρολόι να σταματά σε κάθε διακοπή. Επομένως, κάθε αγώνας θα έχει διάρκεια 60 λεπτά σε καθαρό χρόνο. Όσος είναι ο μέσος καθαρός χρόνος ενός σημερινού 90λεπτου δηλαδή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ