Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κροατία-Βραζιλία: Στο τέλος… χόρεψαν οι Κροάτες

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας μεταξύ Κροατίας και Βραζιλίας με τους Κροάτες να παίρνουν στο τέλος την νίκη στην διαδικασία των πέναλτι αφήνοντας ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί εκτός διοργάνωσης και με τους ίδιους να προκρίνονται στα ημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου.

 

Ο αγώνας:

Στην αρχή του αγώνα, οι Κροάτες είχαν το πάνω χέρι αναπτύσσοντας αργά και σταθερά το παιχνίδι τους απειλώντας την άμυνα των Βραζιλιάνων. Ο Josip Juranovic είχε αρκετούς ανοιχτούς χώρους και έκανε αρκετά τρεξίματα δημιουργώντας μάλιστα την πρώτη φάση του αγώνα στο 13’ λεπτό όταν αφού διέσχισε ένα μεγάλο μέρος του γηπέδου με την μπάλα στα πόδια του, έδωσε πάσα στον Pasalic, ο οποίος με την σειρά του έβγαλε μία σέντρα, αλλά κανένας από τους Kramaric και Perisic δεν μπόρεσαν να βρουν την μπάλα. Στα επόμενα λεπτά όμως η Σελεσάο κυκλοφόρησε την μπάλα και ξεκίνησε να πατάει στην περιοχή των Κροατών. Στο 20’ Ο Vinicius έπαιξε ένα δύο με τον Richarlison, με τον Vini να σουτάρει αλλά ο Gvardiol μπλόκαρε το σουτ του και ένα λεπτό αργότερα ο Neymar βρήκε το σουτ αλλά δεν δυσκόλεψε καθόλου τον Livakovic.

Το 2ο ημίχρονο, ξεκίνησε με τους Βραζιλιάνους να είναι ποιο πιεστικούς και προκάλεσαν αρκετές ανησυχίες στην άμυνα της Κροατίας. Η Βραζιλία όμως ήρθε αντιμέτωπη με τον Livakovic ο οποίος κράτησε το μηδέν και έσωσε αρκετές φορές τους Κροάτες. Στο 47’ πραγματοποίησε μία σωτήρια επέμβαση στην προβολή του Gvardiol αποτρέποντας το αυτογκόλ για την ομάδα του ενώ στο 54’ απέκρουσε και τετ-α-τετ του Neymar. Η Βραζιλία δεν σταμάτησε να απειλή, σε αντίθεση με τους Κροάτες οι οποίοι σταμάτησαν να ανοίγονται τόσο όσο στο πρώτο μέρος, και είχαν άλλες 2 ευκαιρίες, πρώτα στο 66’ με τον Paqueta και στο 76’ με τον Neymar, χωρίς όμως κανένας από τους δύο να καταφέρει να κερδίσει τον ”αδιαπέραστο” Livakovic o οποίος κρατούσε την ομάδα του ζωντανή.

 

Παράταση:

Η κανονική διάρκεια βρήκε της ομάδες ισόπαλες με το ματς να οδηγείτε στην παράταση. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με την Κροατία να παίζει παθητικό ρόλο και τους Βραζιλιάνους να έχουν κατοχή της μπάλας και να προσπαθούν να σπάσουν την άμυνα της Κροατίας. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης, η Σελεσάο βρήκε το γκολ με τον Neymar, ο οποίος έπειτα από μία μαγική συνεργασία με τους συμπαίχτες του βγήκε σε τετ-α-τετ, κατάφερε να περάσει τον Livakovic και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα δίνοντας γκολ πρόκρισης για την Βραζιλία. Μάλιστα με αυτό το γκολ, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ισοφάρισε τον Pele για τα περισσότερα γκολ με την φανέλα της εθνικής τους ομάδας(77 γκολ συνολικά).

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ότι η Βραζιλία θα έφευγε με την νίκη, ήρθε από το πουθενά το γκολ της Κροατίας. Στο 117’, σε μία αντεπίθεση των Κροατών, ο Orsic, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή, γύρισε στο ύψος της περιοχής και ο Petkovic, αφού η μπάλα κόντραρε πάνω στον Marquinhos, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας ξανά ελπίδες στους Κροάτες.

 

Διαδικασία των πέναλτι:

Αφού οι ομάδες δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση, το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι με με τον Livakovic να πιάνει το πεναλντι του Rodrygo. Οι Κροάτες δεν αστόχησαν πουθενά και στο 4ο πέναλτι της Βραζιλίας, Ο Marquinhos έστειλε την μπάλα στο δοκάρι δίνοντας την πρόκριση στην Κροατία, η οποία αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά πως δεν είναι ένας απλός αντίπαλος.

Με την νίκη αυτή, η Κροατία περνάει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου και σε λίγη ώρα θα μάθει τον αντίπαλό της. Αντίθετα η Βραζιλία αποχαιρετάει την διοργάνωση, ίσως λίγο ποιο νωρίς από ότι θα περιμέναμε.

Αναλυτικά η διαδικασία των πέναλτι:

Vlasic: 1-0

Rodrygo: απόκρουσει

Majer: 2-0

Casemiro: 2-1

Modric: 3-1

Pedro:3-2

Orsic: 4-2

Marquinhos: δοκάρι

 

 

Αναλυτικά οι ενδεκάδες:

Βραζιλία: Alisson Becker, Eder Militao(106’ Alex Sandro), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo, Lucas Paqueta(106’ Fred), Casemiro, Raphinha(56’ Antony), Neymar, Vinicius(64’ Rodrygo), Richarlison(84’ Pedro)

Προπονητής: Tite

 

Κροατία: Dominik Livakovic, Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa(110’ Ante Budimir), Luka Modric, Marcelo Brozovic(114’ Mislav Orsic), Mateo Kovacic(106’ Lovro Majer), Mario Pasalic(72’ Nikola Vlasic), Andrej Kramaric(72’ Bruno Petkovic), Ivan Perisic

Προπονητής: Zlatko Dalic

 

Στάδιο:

Educational City Stadium

 

Διαιτησία:

Διαιτητής: Michael Oliver

Βοηθός διαιτητή: Stuart Burt

Βοηθός διαιτητή: Gary Beswick

4ος βοηθός: Mustapha Ghorbal

VAR: Pol Van Boekel

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ