Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Για τον ΝΤΙΕΓΚΟ

Η Νάπολι είναι και μαθηματικά πρωταθλήτρια Ιταλίας για τρίτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια! Οι ‘Παρτενοπέι’ έμειναν στο 1-1 στην έδρα της Ουντινέζε, αποτέλεσμα το οποίο της εξασφάλισε το ‘Σκουντέτο’ πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος!

Αποστολή εξετελέσθη! Ο Βίκτορ Όσιμεν (φωτογραφία επάνω) πετυχαίνει ακόμη ένα πολύ μεγάλο, ακόμη ένα πολύ κρίσιμο γκολ και δίνει το σύνθημα για να σηκωθούν άπαντες στο Ούντινε και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ένα πρωτάθλημα το οποίο έρχεται έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια, ένα πρωτάθλημα αφιερωμένο στον τεράστιο μάγο της μπάλας, τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Τούτη την ώρα η Νάπολη ‘καίγεται’ και είναι στο πόδι για την επιτυχία της ομάδας τους, κανείς δεν θα κοιμηθεί απόψε στην Νότια πλευρά της Ιταλίας, με τους οπαδούς των ‘Παρτενοπέι’ να έχουν κάνει την νύχτα μέρα!

“Ο Λόβριτς πάγωσε την Νάπολι, αλλά ο Όσιμεν την έστεψε πρωταθλήτρια”

Στα του παιχνιδιού τώρα, οι Ναπολιτάνοι δεν ήταν καλοί στο πρώτο μέρος, ο Όσιμεν έμοιαζε αβοήθητος στη επίθεση και οι γηπεδούχοι που στέκονταν ιδιαίτερα καλά στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς μάλιστα να απειλούνται, πάγωσαν τους πάντες σε εξέδρες και Νάπολη (το Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν γεμάτο κόσμο που παρακολουθούσε το ματς από γιγαντοοθόνες) όταν βρέθηκαν μπροστά στο σκορ, χάρις στο γκολ του Λόβριτς.

Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι μπήκαν αποφασισμένοι για να καθαρίσουν το παιχνίδι, έκλεισαν την Ουντινέζε στα καρέ της που δεν ‘ξεμύτησε’ από το κέντρο κατά την διάρκεια του δευτέρου μέρους και στο 52′ ήρθε η στιγμή της λύτρωσης, με τον Όσιμεν να σκοράρει και να πετυχαίνει το 22ο γκολ του σε 27 παιχνίδια, καταρρίπτοντας μάλιστα το αφρικανικό ρεκόρ που κατείχε ο τεράστιος Σαμουέλ Ετό. Το παιχνίδι έπειτα από την ισοφάριση της Νάπολι έμοιαζε να έχει τελειώσει και όλοι περίμεναν πως και τι το τελικό σφύριγμα για να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο! Έτσι και έγινε, το τελευταίο σφύριγμα του Αμπισό ακούστηκε έπειτα από 94 λεπτά και το τι ακολούθησε στην συνέχεια δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, πάρα μόνο με εικόνες!

Η παραπάνω εικόνα δείχνει με απόλυτη ακρίβεια το ‘ντελίριο’ που επικράτησε στον αγωνιστικό χώρο έπειτα από το τελικό σφύριγμα, με τους οπαδούς να γίνονται ένα με τους παίχτες και να γιορτάζουν μαζί τους την επιστροφή της ομάδας τους στον ιταλικό ‘θρόνο’ έπειτα από 33 χρόνια!

“Άφησαν τον Ζιελίνσκι με το…εσώρουχο”

Άλλη μία εικόνα που αποτυπώνει την απόλυτη…τρέλα και ‘δίψα’ των οπαδών της Νάπολι για την κατάκτηση του ‘Σκουντέτο’ είναι η πάρα πάνω. Οι οπαδοί της Ιταλικής ομάδας δεν δίστασαν να αφήσουν τον Ζιελίνσκι με το εσώρουχο…600 χιλιόμετρα ήταν άλλωστε αυτά (από την Νάπολη στο Ούντινε)!

“Απ’ τον Ντιέγκο, στον Όσιμεν και στον Κβαρα…ντόνα”

Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από την στιγμή που ολόκληρο το ποδοσφαιρικό κοινό θρηνούσε, ήταν 25 Νοεμβρίου όταν ο μάγος της μπάλας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, έπαιρνε… μεταγραφή για την γειτονιά των αγγέλων. Τότε όλοι, πόσο μάλλον οι Αργεντίνοι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν το τραγικό αυτό γεγονός, ότι ο δικός τους Θεός, ο δικός τους Ντιέγκο, δεν θα ήταν ποτέ ξανά εκεί, το ίδιο σκηνικό επικρατούσε όμως και στην γειτονιά της Νάπολη, η οποία εκείνη την ‘μαύρη’ μέρα έμοιαζε πολύ με το Μπουένος Άιρες (και όχι μόνο)! Ωστόσο, δύο χρόνια και έξι μήνες αργότερα, το πνεύμα του Ντιέγκο είναι ακόμη εδώ, ο ίδιος κοιτάει από τον ουρανό και αισθάνεται περήφανος για τον ‘ποδοσφαιρικό του υιό’, τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος στις 18 του Δεκέμβρη σήκωνε στον ουρανό του Κατάρ το τρίτο παγκόσμιο με την ‘Αλμπισελέστε’! Ο Μέσι και όλο το έθνος αφιέρωσαν την επιτυχία στον τιτάνα Μαραντόνα και αν ο Ντιέγκο πήρε μία χαρά τότε, που να φανταζόταν τι χαρά θα έπαιρνε λίγους μήνες αργότερα! Μέσα στο ίδιο ποδοσφαιρικό έτος, η άλλη του αγάπη, η αγαπημένη του Νάπολι, την οποία λάτρεψε και λατρεύτηκε όσο κανείς στέφθηκε πρωταθλήτρια έπειτα από χρόνια…χρόνια πολλά…χρόνια 33 συγκεκριμένα, τότε που εκείνος φορούσε την φανέλα της! Με δύο ακόμη δικά του ‘παιδιά’ τους Όσιμεν και Κβαρτσχέλια, να κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στην κατάκτηση και να του αφιερώσουν αυτή την μοναδική κούπα, αυτό το τρελό ‘Σκουντέτο’.

Όταν ξεκινούσε η σεζόν στην Ιταλία, αν σε κάποιον έλεγες πως η Νάπολι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και μάλιστα θα το εξασφάλιζε και πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε, ίσως σε έλεγαν τρελό. Οι ‘Παρτενοπέι’ όμως είχαν διαφορετική άποψη, έπειτα από 33 αγωνιστικές και 80 βαθμούς, έχουν την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα και διαθέτουν στο ρόστερ τους τον πρώτο σκόρερ της Serie A, τον εντυπωσιακό Νιγηριανό Βίκτορ Όσιμεν, αλλά και τον πρώτο σε ασίστ και παίκτη αποκάλυψη σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα, Κβίτσα Κβαρατσχέλια!

Όλοι αυτοί οι αριθμοί μπορούν με ευκολία να αποτυπώσουν το τι έκανε η Νάπολι στο χορτάρι φέτος, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

“Το δίδυμο που έχει τρελάνει την Ευρώπη”

Και φτάνουμε στο μυστικό της επιτυχίας! Μία ομάδα για να πετύχει κάτι τόσο μεγάλο, κάτι τόσο σπουδαίο, όπως αυτό που έκανε φέτος η Νάπολι, πρέπει να διαθέτει και κάποια βασικά γρανάζια, κάποιους παίχτες που να βγαίνουν μπροστά όταν η μπάλα…καίει. Και αν κάποτε αυτός ήταν ο Μαραντόνα, ο οποίος πήρε την Νάπολι στην πλάτη του και της έδωσε τον τίτλο, φέτος, σήμερα, τώρα, είναι αυτοί οι δύο, ο Βίκτορ Όσιμεν και ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια ή ο Κβαραντόνα όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν στον νότο.

Ο Νιγηριανός επιθετικός διανύει μία εντυπωσιακή σεζόν, έχοντας πετύχει μέχρι σήμερα 22 γκολ στην Serie A, όντας πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και βγάζοντας εφέτος ουκ ολίγες φορές τα κάστανα από την φωτιά για την ομάδα του. Δύναμη, ταχύτητα, τεχνική και τρομερή εκτελεστική δεινότητα, είναι μερικά από τα στοιχεία του Όσιμεν, ο οποίος σε ηλικία 24 ετών έστεψε την Νάπολι πρωταθλήτρια και έχει όλη την Ευρώπη… στα πόδια του!

Και αφού μιλάμε για πρωταγωνιστές στην φετινή Νάπολι, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε σε αυτόν. Ένας παίχτης επένδυση, ένας παίχτης 22 ετών, που αποκτήθηκε από την Ντινάμο Μπατούμι και κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη του, ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν την σεζόν που διανύει, μα φυσικά και μιλάω για τον Κβαρατσχέλια. Ένα παιδί με απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση ο οποίος μπορεί να εκθέσει ότι ώρα θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, οποιοδήποτε αμυντικό βρει μπροστά του, το είδαμε άλλωστε φέτος άπειρες φορές, ένας παίχτης ο οποίος είναι ο ορισμός του εξτρέμ, ταχύτατος, φαντεζί, ‘μπουκαδόρος’ και με έφεση στο σκοράρισμα, ξελάσπωσε και εκείνος πολλές φορές την Νάπολι. Έχει πετύχει 12 γκολ στο πρωτάθλημα και είναι 6ος σκόρερ, μα φυσικά όμως είναι πρώτος πασέρ, έχοντας σερβίρει 10 γκολ στους συμπαίκτες του, τα περισσότερα εννοείται στον Όσιμεν!

Δεν είναι μονάχα αυτοί που ξεχώρισαν όμως, ας μην αδικούμε κανέναν, όλοι έκαναν εντυπωσιακό πρωτάθλημα και το ίδιο καταλυτικοί ήταν ο τρομερός Κορεάτης στόπερ, Κιμ, ο αρχηγός Ντι Λορέντζο, το ‘μηχανάκι’ της μεσαίας γραμμής Ζαμπό Ανγκισά και φυσικά ο Ζιελίνσκι, ο Ελμάς, ο Σιμεόνε, ο Ρασπαντόρι, ο Μέρετ, ο Ραχμάνι, ο Λοσάνο και αρκετοί ακόμη!

Ο πρόεδρος Ντε Λαουρέντις θα πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα για να κρατήσει όλο αυτόν τον ‘κορμό’ την νέα χρονιά, ειδάλλως εάν αναγκαστεί να τους αποχωριστεί, θα γεμίσει την ομάδα του με χρυσάφι, από τα έσοδα των μεταγραφών! Για την ώρα πάντως κανείς δεν τα σκέφτεται αυτά και όλοι πλέον απολαμβάνουν την στιγμή, με την Νάπολι να φτάνει στην πηγή μετά από 33 χρόνια και όλα αυτά για τον έναν και μοναδικό, ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΙΕΓΚΟ!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ