Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Περικλής (Πέρι) Σπυράκος: «Έμεινε ανεξίτηλη η νίκη με τους ψευτομακεδόνες»

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στον Αθλητικό Κόσμο και τον Μαστραντώνη Κωνσταντίνο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Πέρι Σπυράκος. Ο πρώην παίκτης μεταξύ άλλων του Πανηλειακού, του Ατρομήτου και του Πανθρακικού αναφέρθηκε στην πίκρα του δηλαδή ότι δεν αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό αλλά και την απειθαρχία που τον διακατείχε!

 

  • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο και γιατί;

 «Από την ηλικία  των 5 ετών ένα παιδί «βαφτίζεται» με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή και όπως στο σχολείο ακολουθεί μια πορεία μέχρι την αποφοίτηση του στην ενηλικίωση, έτσι και στο ποδόσφαιρο διδάσκεται συγκεκριμένα πράγματα με μια αλληλουχία, ανάλογα με την ηλικία του. Πλέον τα σημερινά παιδιά είναι ανεπτυγμένα και πνευματικά σε σύγκριση με άλλες εποχές, οπότε η ηλικία των 5 ετών είναι η καταλληλότερη».

 

  • Κάποιες πηγές μας αναφέρουν ότι υπάρχει κάποια διαφορά/ διαμάχη ανάμεσα σε εσένα και τον Νίκο Κεχαγιά. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασάφεια θα ήθελες να μας εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει;

«Από την πορεία μου στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου απέκτησα φιλικές  σχέσεις με κάποιους συμπαίκτες αλλά και αντιπάλους οι οποίοι είχαν ήθος και αξιοπρέπεια.

Δίναμε τις μάχες μας εντός αγωνιστικού χώρου αλλά εκτός παραμέναμε φίλοι.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω παρέα με τον συγκεκριμένο γιατί δεν κολλάμε σαν χαρακτήρες.

Δεν νομίζω  ότι έχει τα προσόντα για να βοηθήσει την Ξάνθη και ούτε θέλω η ομάδα της Ξάνθης να έρθει πάλι στο προσκήνιο γιατί, έχει στιγματιστεί τα τελευταία χρόνια. Θέση στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχουν σωματεία που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι. Δυστυχώς η Ξάνθη έχασε την θετική εικόνα που είχε αφήσει τα τελευταία χρόνια».

 

  • Ποιον κατά την γνώμη σου θεωρείς το καλύτερο προπονητή που είχες και γιατί;

«Συνεργάστηκα με πολλούς προπονητές. Κάθε κόουτς είχε τα δικά του χαρακτηριστικά αλλά ξεχωρίζω τον Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος ήταν αυτός που με πρότεινε στον μεγάλο Πανηλειακό. Μεθοδικός με πολύ καλή προπόνηση και τίμιος σε ότι αφορά τους ποδοσφαιριστές.

Επίσης ο Νίκος Γκουλής που είχα στα Τρίκαλα νομίζω ότι είναι αδικημένος. Είχε όλα τα προσόντα να φτάσει πολύ ψηλά αλλά είχε ένα κακό… ήταν τίμιος».

 

  • Έχεις κάποια πίκρα από την ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Φυσικά και έχω πίκρα.

Όσοι με γνώριζαν μιλούσαν για μένα στο ξεκίνημα μου με διθυραμβικά σχόλια για την ποδοσφαιρική μου ποιότητα.

Το όνειρο μου να παίξω στον Ολυμπιακό και στην Εθνική ανδρών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Θεωρώ ότι ο ευθύς χαρακτήρας μου και οι κλίκες των προπονητών της τότε εποχής έβαλαν το χέρι τους για να μην τα πραγματοποιήσω.

Κάποιοι προπονητές που έβγαζαν προς τα έξω ένα κακό πρόσωπο σε ότι αφορά την προσωπικότητα τους, ήταν αυτοί που στέρησαν όνειρα από πολλά παιδιά που ξεκινούσαν.

Ο καυγάς με τον Κυράστα πριν από ένα ματς με τον Ολυμπιακό νομίζω, ότι έβαλε ταφόπλακα σε ότι ονειρευόμουν».

 

 

Στα χρόνια που έπαιξες εσύ ποδόσφαιρο ήταν δυσκολότερη η μεταγραφή σε μια μεγάλη ομάδα;

«Φυσικά και ήταν πιο δύσκολο τότε να κάνεις μεταγραφή γιατί δεν υπήρχε αυτή η ευκολία στην εύρεση ταλέντων όπως τώρα που με ένα απλό πάτημα στο ίντερνετ μπορείς να βρεις ταλέντα σε όλο τον πλανήτη. Επίσης το ποδόσφαιρο στις μικρότερες κατηγορίες ήταν πολύ σκληρό και πολλοί ποδοσφαιριστές δεν άντεχαν τον ανταγωνισμό.

Τα όρια της ηλικίας που υπάρχουν τώρα δεν υπήρχαν  και μόνο αν ήσουν  εξαιρετικός μπορούσες να πάρεις μεταγραφή.

Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών και ο συναγωνισμός τότε ήταν μεγαλύτερος».

 

Ποια ήταν η δυσκολότερη έδρα που αγωνίστηκες;

«Οι έδρες του Ελληνικού πρωταθλήματος είχαν όλες την δυσκολία τους. 

Πάντα όμως όταν παίζεις μπροστά στον υπέροχο κόσμο του Ολυμπιακού είναι κάτι πρωτόγνωρο ειδικά τότε που η ομάδα έβγαινε σιγά σιγά από τα πέτρινα χρόνια.

Επίσης το κλουβί της Προοδευτικής είχε εχθρική ατμόσφαιρα, την παλιά καλή μαγκιά και αλητεία από τους οπαδούς.

Κάτι που μου άρεσε και με έφτιαχνε».

 

Εξήγησε στον απλό φίλαθλο ποια είναι η αρμοδιότητα του τεχνικού διευθυντή;

«Ο άνθρωπος που θα επιλέξει το μοντέλο της ομάδας, θα μελετήσει ποδοσφαιριστές, θα αποφασίσει για τον προπονητή, θα δει την ανάπτυξη και λειτουργία των τμημάτων υποδομής. Πάνω κάτω σε κάθε σύλλογο που επιλέγει το μοντέλο αυτό, οι αρμοδιότητες είναι οι ίδιες».

 

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου και ποιοι οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχες;

 «Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου είναι η κατάκτηση του Βαλκανικού πρωταθλήματος με την Εθνική Νέων απέναντι στα Σκόπια.

Το όνομα του αντιπάλου αυτών των ψευτομακεδονων έκανε αυτή την νίκη να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη μου.

Έπαιξα με μεγάλους συμπαίκτες αλλά και αντιπάλους. Αυτοί που ξεχώρισα από τους αντιπάλους μου ήταν ο μεγάλος Τζιοβάνι και ο αεικίνητος και αδικημένος Ζάχοβιτς.

Από συμπαίκτες νομίζω ότι Σάσα Γιοβάνοβιτς, Ηλίας Σαββίδης, Ζήσης Τσέκος, Ουμπεράτσι και Μπάρνιακ ήταν οι καλύτεροι.

Η ενασχόληση μου με τις Ακαδημίες μου έδειξε ότι τα σημερινά  παιδιά δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.Το ίντερνετ έχει κάνει μεγάλη ζημιά και οφείλουν οι γονείς να δίνουν πιο αυστηροί σε ότι αφορά τις ώρες που τα αφήνουν να ασχολούνται με αυτό…

Είμαι Ολυμπιακός από την μέρα που γεννήθηκα λόγω της αγάπης του συγχωρεμένου πατέρα μου σε αυτό το σωματείο. Παρακολουθώ ανελλιπώς τον Ολυμπιακό και εύχομαι κάποτε να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο…”

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Περικλή Σπυράκο για την αμεσότητα και την διάθεσή του ως προς την συνέντευξη! Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για άτομο που βοηθάει τους νέους να εξελιχθούν!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ