Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το παρελθόν του Παναθηναϊκού με τους Ουκρανούς

Όπως αναφέραμε και μετά τη χθεσινή κλήρωση, η Ντνίπρο θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού στα παιχνίδια των προκριματικών της Β’ φάσης των προκριματικών του Champions League.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το «τριφύλλι» θα βρει απέναντι του ομάδα από την Ουκρανία, καθώς έχει μία ικανή προϊστορία με συλλόγους από την χώρα, από την στιγμή που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή συνάντηση που είχε ο Παναθηναϊκός με Ουκρανικό σύλλογο έγινε τον Σεπτέμβριο του 1995, για τους ομίλους του Champions League. Τότε ο Παναθηναϊκός έχασε με 1 – 0 μέσα στο Κίεβο από τη Ντινάμο, όμως ο αγώνας αυτός ευτυχώς δεν μέτρησε, καθώς υπήρξε καταγγελία για απόπειρα χρηματισμού με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η Ντινάμο και να πάρει την θέση της η Άαλμποργκ από την Δανία. Μετά βέβαια, το «τριφύλλι» είχε την ιστορική πορεία που τελείωσε στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Η δεύτερη φορά που βρέθηκε ομάδα της Ουκρανίας στον δρόμο των «πρασίνων» είναι τη σεζόν 1998 – 1999. Εκεί ο Παναθηναϊκός έδειξε την ανωτερότητα του επικρατώντας με 2 – 1 στο «Νίκος Γκούμας», καθώς στο ΟΑΚΑ γίνονταν έργα. Στο Κίεβο το «τριφύλλι» είχε πάει γνωρίζοντας πως θα είναι στην επόμενη φάση, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 2 – 1 παρότι είχε πάρει το προβάδισμα με δράστη τον Λαγωνικάκη.

Τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε αντιμέτωπος με Ουκρανικό σύλλογο ήταν για το Κύπελλο UEFA, απέναντι στη Μέταλουργκ Ζαπορίζιε. Εκεί, ο Παναθηναϊκός έφερε ισοπαλία (1 – 1) στο Πανμπελοννησιακό Στάδιο, καθώς πάλι γίνονταν εργασίες στο ΟΑΚΑ. Στην Ουκρανία ο Παπαδόπουλος είχε δώσει τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση, επικρατώντας με 1 – 0.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η προϊστορία δείχνει πως μπορεί και πάλι να πάει καλά η ομάδα, αρκεί όμως να το δείξει και στο γήπεδο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ