Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

27/06/2010: Η μέρα που ανάγκασε το ποδόσφαιρο να προοδεύσει (video)

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική ανάπτυξη στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι αλματώδης. Δεκατρία χρόνια πριν όμως όταν τα μέσα έλειπαν και το ανθρώπινο μάτι ήταν ο απόλυτος κριτής των γεγονότων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, κάποιοι αδικήθηκαν και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το όλο και πιο δίκαιο ποδόσφαιρο του σήμερα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομία της διήγησης της ιστορίας μας είναι να μεταφερθούμε στη Νότια Αφρική και το στάδιο “Free State” του Μπλούμφοντεϊν. Εκεί αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που όποτε συναντώνται αφήνουν με κάποιο τρόπο ένα στίγμα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για τον τελευταίο μας ισχυρισμό πέρα από το περιστατικό που θα εξετάσουμε σήμερα αποτελεί ο τελικός του Μουντιάλ του 1966 και το σκιώδες τέρμα του Τζεφ Χαρστ που μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Τότε ήταν ένας Αζέρος βοηθός που μέτρησε το ιστορικό εκείνο γκολ. Τώρα ή εν πάση περιπτώσει στον αγώνα για τον οποίο συζητάμε ήταν πάλι ένας βοηθός που βρέθηκε εκτός θέσης και έχασε το καθαρότατο αυτή τη φορά γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση θα πανηγύριζε το πανέμορφο τέρμα του ενώ τώρα με τη μπάλα να περνά για ένα τουλάχιστον μέτρο τη γραμμή ο διαιτητής δεν έδειξε ποτέ τη σέντρα.

Εκείνη λοιπόν η περίπτωση και οι συνθήκες γύρω από τις οποίες εξελίχθηκε αποτέλεσαν την καλύτερη των αφορμών, ώστε η FIFA να αποφασίσει την εκκίνηση της τεχνολογικής εξέλιξης του αθλήματος. Με πρώτη της απόπειρα το άκρως επιτυχημένο και ευρύτατα χρησιμοποιημένο τα επόμενα χρόνια “goal line technology”.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ