Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αυστραλία – Ελλάδα: “Γαλανόλευκη” νίκη παρά τα ζόρια επιφύλασσε η πρεμιέρα

Πρώτη μέρα, πρώτη νίκη για την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα. Νίκη βέβαια που ήρθε με κόπο και χτυπώντας “καμπανάκια”. Ακόμα και αν το 9-13 που έγραψε ο φωτεινός πίνακας στο τέλος αφήνει μια επίγευση “διαφορετική” στο τέλος.

Πριν μιλήσουμε για τον αγώνα, να θυμίσουμε ότι το πιο συνηθισμένο στις επιτυχίες εθνικό μας συγκρότημα απουσιάζει από το βάθρο τόσο του τελευταίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πέρυσι στο Σπλιτ όσο και από αυτό του πρόσφατου Παγκόσμιου Κυπέλλου (πρώην World League). Ωστόσο είναι αυτό που κατέχει την τρίτη θέση στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τη δεύτερη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου έμεινε πίσω μόνο από τους Σέρβους, οι οποίοι κατέβαλαν την αντίσταση του στον τελικό.

Ο αγώνας

Η αναμέτρηση άρχισε στο ίδιο μοτίβο με αυτή των γυναικών μας το προηγούμενο πρωί. Το πρώτο τρίλεπτο αποτέλεσε διάστημα κατά το οποίο οι δύο ομάδες πίεσαν αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν και τα πατήματα τους στη νέα για αυτές πρόκληση που μόλις ξεκινούσε. Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο αρχηγός των Αυστραλών, Νέιθαν Πάουερ που με ένα δυνατό σουτ από μέση απόσταση τρύπησε την ελληνική άμυνα και τον Μάνο Ζερδεβά που προσπάθησε να αντιδράσει αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχεια δεν πέρασαν, παραμόνο λίγα, δευτερόλεπτα μέχρι οι παίκτες μας να βρουν το γκολ της ισοφάρισης που σφράγισε το πρώτο μισό του εναρκτήριου οκταλέπτου. Αφού για να αλλάξουν οι αριθμοί στην επιθετική συγκομιδή των δύο αντιπάλων έπρεπε να φτάσουμε στις ακροτελεύτιες στιγμές του οκταλέπτου όταν και βρήκαν από ένα γκολ έκαστος.

Περνώντας στη δεύτερη πια περίοδο της συνάντησης είδαμε τις δύο ομάδες να ψάχνονται και πάλι ως τη στιγμή που ο Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης που με ένα πέναλτι και ένα μακρινό σουτ έδωσε στην ομάδα μας “αέρα” δύο τερμάτων. Το επιμέρους σκορ για το οκτάλεπτο διαμόρφωσαν οι Άνγκους Λάμπι και Ντίνος Γενηδουνιάς που διατήρησαν και τη διαφορά στο προϋπάρχοντα επίπεδα.

Ακολούθως και με την εισαγωγή πια στο δεύτερο μισό του αγώνα οι επιθέσεις των δύο χωρών απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο σκοράροντας έξι γκολ συνολικά και απλώνοντας τα μάλιστα σε όλο το εύρος της περιόδου. Από το οκτάλεπτο αυτό μάλιστα ξεχώρισε το γεγονός πως οι Αυστραλοί αρχικά ισοφάρισαν σε 6-6 με τον πιο γνωστό παίκτη τους στην Ευρώπη, Λουκ Παβιγιάρ, ενώ στη συνέχεια οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου εκμεταλλεύτηκαν δύο ολιγορίες της αντίπαλης άμυνας και ανέκτησαν έτσι με τα σουτ των Καλογερόπουλου και Σκουμπάκη το προβάδισμα που μέχρι πριν λίγα λεπτά κατείχαν.

Κάπως έτσι μπήκαμε με λίγη περισσότερη άνεση στην τελική ευθεία, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιζόταν και ο νικητής. Άνεση βέβαια που χάσαμε γρήγορα, αφού οι χώρα της Ωκεανίας μείωσε με το τρίτο από τα τέσσερα γκολ του Νέιθαν Πάουερ που έκανε το 7-8. Η πίεση των εκπροσώπων της “χώρας των καγκουρό” αναπόφευκτα αυξήθηκε. Όμως όλα τελείωσαν από τα χέρια του Μάνου Ζερδεβά που παρά τη μέτρια εικόνα του στο σύνολο της συνάντησης βρήκε τη δική του ευκαιρία να ξεχωρίσει και να αποδείξει την κλάση μέσω μια διπλής απόκρουσης που διατήρησε το προβάδισμα μας ακέραιο δίνοντας μάλιστα στους συμπαίκτες του και την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση που χρειάζονταν για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, όπως και έγινε.

Κλείνοντας, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν στον παραπάνω (κάτω από 50% ευστοχία) απλά και στα σουτ από μακρινή απόσταση που το ποσοστό μας ήταν κοντά στο 30%.

Οι αποστολές των δύο ομάδων:

Αυστραλία (Τίμοθι Γουίλιαμ Χάμιλ): Νικ Πόρτερ, Τζον Χέιζ, Άνγκους Λάμπι, Τζωρτζ Φορντ, Τσάρλι Νεγκούς, Νέιθαν Πάουερ, Λάσιαν Έντουαρντς, Λουκ Παβιγιάρ, Μάθιου Μπγουάιρνς, Μάρκους Μπαρέχιουλακ, Τίμοθι Πατ, Τσαζ Ποτ, Μπλέικ Έντουαρντς.

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Γιάννης Φουντούλης, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Γιώργος Δερβίσης, Δημήτρης Σκουμπάκης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Αλαφραγκής, Άρης Χαλυβόπουλος, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαΐδης.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-5, 6-8, 9-13

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ