Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

FIBA World Cup 2023: Τα αποτελέσματα της όγδοης ημέρας (videos)

Το “thrilla in Manila” αλά ιταλικά, η ηρωική έξοδος της Ελλάδας, η τεράστια νίκη της Σλοβενίας, το “μπαμ” της Λετονίας και η σημαντικές νίκες Πουερτορικανών που έβαλαν “φωτιά” στον πρώτο και τον τελευταίο όμιλο αντίστοιχα.

Πολύ σημαντικά αποτελέσματα για πολλές ομάδες έκρυβε η εναρκτήρια αγωνιστική των δεύτερων ομίλων της φετινής διοργάνωσης. Αφού η Σερβία δεν κατάφερε να πάρει την τέταρτη νίκη που απαιτούνταν για να βρεθεί αυτή με άνεση στους “8” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αντίθετα βέβαια η Λιθουανία τα κατάφερε πραγματοποιώντας μάλιστα μια κυριαρχική εμφάνιση από ένα σημείο του δικού της αγώνα και μετά. Το δρόμο της Λιθουανίας δεν ακολούθησαν οι Αυστραλοί, οι οποίοι όμως βρίσκονται σε έναν όμιλο που τα αποτελέσματα και η ποιότητα των Γεωργιανών τους επιτρέπουν μια δεύτερη ευκαιρία την οποία και αναμένεται να αξιοποιήσουν. Ενώ τη δική τους εντύπωση έκαναν οι ήττες των Ισπανών, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Καναδά που από το 3-0 βρίσκονται πια στο 3-1 και θα πρέπει να δώσουν τεράστια μάχη την τελευταία αγωνιστική των νέων ομίλων για να περάσουν στην οκτάδα.

Μανίλα (Φιλιππίνες) – Όμιλος Θ
Σερβία – Ιταλία 76-78

Είναι πραγματικά εκπληκτική η παράδοση που έχουν δημιουργήσει οι Ιταλοί απέναντι στους Σέρβους τα τελευταία χρόνια. Καθώς τους έχουν κερδίσει το 2021 στο προ – ολυμπιακό τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε σερβικό έδαφος, στο Eurobasket της Γερμανίας το ’22 και πλέον φέτος στο Mundobasket με μια εκπληκτική εμφάνιση όλων και πάνω απ’ όλα του Σιμόνε Φοντέκιο που έκρινε κιόλας εν πολλοίς το αποτέλεσμα πετυχαίνοντας το τελευταίο καλάθι της αναμέτρησης που μέχρι την τελευταία επίθεση ήταν ένα ντέρμπι με δύο ομάδες πεισμωμένες για τη νίκη, η οποία “στρογγυλοκάθισε” στην πλευρά της ομάδας με τις περισσότερες ελλείψεις και τη μεγαλύτερη “καρδιά”.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Σιμόνε Φοντέκιο

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

Δομινικανή Δημοκρατία – Πουέρτο Ρίκο 97-102

Σούπερ ματς και το δεύτερο του πρώτου ομίλου στη Μανίλα. Δομινικανή Δημοκρατία και Πουέρτο Ρίκο έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για μια νίκη που για τη μια τη μία από τις δύο σήμαινε “επικύρωση” του ονείρου και για την άλλη “επιβίωση” αυτού. Η ροή του αγώνα είχε ακριβώς τον τόνο που απαιτούσε η περίσταση. Ήταν μια σκληρή μονομαχία με στιγμές και διαστήματα πραγματικά αξιομνημόνευτα. Όπως το “buzzer beater from the logo” στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου για τους Πουερτορικάνους και η επιστροφή τους αμέσως μετά στη διεκδίκηση της επικράτησης.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Τρέμοντ Γουότερς

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)


Μανίλα (Φιλιππίνες) – Όμιλος Ι

ΗΠΑ – Μαυροβούνιο 85-73

Μέγιστοι πολεμιστές οι Μαυροβούνιοι, ήταν υπερβατικοί ο καθένας προσωπικά και τελικά όλοι μαζί απέναντι στους Αμερικανούς. Πάλεψαν όλοι και άντεξαν πολύ περισσότερο από αυτό που φαινομενικά θα μπορούσαν. Ενδεικτικό των παραπάνω το 37-38 του ημιχρόνου που έκλεισε υπέρ των Βαλκάνιων. “Όπλο” τους και “ελιξίριο” της αντοχής τους οι 15 πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ την ώρα που οι φημισμένοι αντίπαλοι τους είχαν μόλις 2. Ωστόσο κάπου στα “βάθη” της τρίτης περιόδου και κυρίως στην τέταρτη η Team USA ήρθε πιο κοντά στον πραγματικό της εαυτό και κέρδισε με μια μικρή για τα δεδομένα του αντιπάλου διάφορα, η οποία βέβαια ήταν και άκρως τιμητική για αυτόν.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Άντονι Έντουαρντς

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

Λιθουανία – Ελλάδα 92-67

Πάμε τώρα στον εθνικό αποκλεισμό που πόνεσε πολύ λιγότερο από κάθε άλλον μέσα στα χρόνια. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το αντίο της Ελλάδας σ’ αυτό το Μουντομπάσκετ μέσω της δίκαιης και μεγάλης σε έκταση ήττας από τους Λιθουανούς. Η “LETUVA” που ήταν όχι πάνοπλη αλλά πλήρης έδειξε για ακόμα μια φορά στο ελληνικό μπάσκετ τι σημαίνει καλή ομάδα και ομάδα με βάθος. Αφού έπαιξε για πάρα πολλά λεπτά στο κρίσιμο πρώτο ημίχρονο με πολλά κομμάτια της δικής τους “second unit” στο παρκέ και αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, ήταν πάντα κοντά με το 39-43 να δηλώνει ακριβώς αυτό. Ακόμα καλύτερα καταλάβαμε τα παραπάνω όταν οι φρέσκοι σταρ του ρόστερ του Μακσβίτις μπήκαν στο δεύτερο μισό, έβαλαν μπροστά την ομάδα τους και έδωσαν στον εαυτό τους και τους συμπαίκτες τους το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν για να ευστοχήσουν στα ελεύθερα σουτ που τους έδινε η τρομερά κουρασμένη ελληνική άμυνα. Για αυτό και γράφτηκε το 12/16 τρίποντα σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα που όμως από πολύ νωρίς, γιατί νωρίς ήταν η αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, στερούταν άγχους και πίεσης.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Ρόκας Γιακουμπάιτις

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)


Οκινάουα (Ιαπωνία) – Όμιλος Κ
Γερμανία – Γεωργία 100-73

Πολύ μεγάλη διαφορά αυτή των δύο ομάδων, όπως ακριβώς απεικονίζεται και στο σκορ. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου προεξάρχοντος του Τόκο Σενγκέλια προσπάθησαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως η μπασκετική “μηχανή” των Γερμανών που αποδίδει με τη μεγαλύτερη πιστότητα το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση δεν άφησε τους αντιπάλους της να γίνουν “σαμουράι”.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Μάοντο Λο

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

Σλοβενία – Αυστραλία 91-80

Ήταν εξ’ αρχής το ντέρμπι πρόκρισης του νέου ομίλου. Για τους Αυστραλούς δε ήταν αυτό που θα τους κρατούσε στη διοργάνωση. Παρά ταύτα οι ίδιοι έδειξαν πολύ περισσότερο ανέτοιμοι από τους αντιπάλους τους για το βήμα που η κατάσταση, το ρόστερ και το πρόσφατο “αποτύπωμα” τους σε τέτοιου είδους τουρνουά απαιτούσαν. Μεγάλο κέρδος για τον Πάτι Μιλς και την παρέα του το γεγονός πως αυτός βρήκε έναν αξιόλογο συνοδοιπόρο στην ηγεσία του συνόλου των Ωκεάνιων, ο οποίος ακούει στο όνομα Τζος Γκίντι.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Μάικ Τόμπι

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)


Τζακάρτα Ινδονησία – Όμιλος Λ
Ισπανία – Λετονία 69-74

Οι Λετονοί μοιάζουν σαν το καλύτερο παράδειγμα για τις ομάδες που κινούνται στα “κυβικά” της δικής μας Εθνικής στο φετινό Mundobasket. Δεν έχουν τον δικό τους σταρ από το NBA, έχουν έναν NBAer δευτέρας ή και τρίτης διαλογής και πολλούς παίκτες με “εργάτες”, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν διαθέτουν κάτι αξιόλογο στα βιογραφικά σε αντίθεση με αρκετούς από τους Έλληνες. Βέβαια εκεί είναι που μοιάζουν και με τους “γείτονες” τους Λιθουανούς. Αποτελώντας βέβαια μίξη των δύο αυτών χωρών η “LATVIA” κέρδισε την εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία πραγματοποιώντας μια νίκη εξίσου σημαντική με αυτή επί της Γαλλίας νίκη κι ας μην υπήρχε ιδιαίτερη λάμψη στην απέναντι δωδεκάδα.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Ντάβιους Μπέρτανς

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

Καναδάς – Βραζιλία 65-69

Τη δική του 1η Σεπτεμβρίου έζησε ο Καναδάς χάνοντας από τους Βραζιλιάνους την ευκαιρία να διασφαλίσει την παρουσία του στην οκτάδα του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο SGA και οι συμπαίκτες του είδαν τους Βραζιλιάνους να μην “παραδίδουν τα όπλα” σε κανένα σημείο του αγώνα και παρότι αυτοί είχαν δημιουργήσει διάφορες της τάξεως των 10 πόντων σε πολλά σημεία του αγώνα. Ηγέτης μετά την έλλειψη του Ραούλ Νέτο ήταν ο Μπρούνο Καμπόκλο που με την εμφάνιση του καθόρισε την έκβαση της ιστορικής πλέον για τη χώρα του συνάντησης.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Μπρούνο Καμπόκλο

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ