Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Γεμάτη “λάμψη” η λίστα των υποψηφιοτήτων για τη Χρυσή Μπάλα

Η κυριαρχία του ισπανικού ποδοσφαίρου, οι μεγάλες σταρ του παρόντος και του μέλλοντος και η εκκωφαντική αλλά απόλυτα αναμενόμενη απουσία της Πουτέγιας.

Πολλά είναι τα ονόματα που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα και είτε μας απασχόλησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που προηγήθηκε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι είτε υπόσχονται ότι θα μας απασχολήσουν σημαντικά στο μέλλον με όσα έκαναν μέσα στη σεζόν.

Αντίστοιχα βέβαια υπάρχουν και ονόματα για τα οποία ισχύουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά χωρίς όμως αυτά να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί συγκεκριμένα η Λορίν Τζέιμς, η οποία αν και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος όντας κομβική για την Τσέλσι, στο Μουντιάλ δεν έπιασε στα περισσότερα παιχνίδια την απαιτούμενη απόδοση που θα της επέτρεπε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις 30 υποψήφιες.

Ομοίως, εξόχως σημαντική αλλά και απόλυτα δικαιολογημένη είναι και η απουσία της Αλέξια Πουτέγιας που δεν θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει την τρίτη συνεχόμενη Χρυσή Μπάλα της καριέρας της, καθώς η Ισπανίδα επιθετικός έχασε λόγω σοβαρού τραυματισμού το μεγαλύτερο μέρος της περσινής σεζόν.

Αρκετά όμως με τις απούσες. Αφού υπάρχουν και τριάντα κυρίες οι οποίες διεκδικούν με τις πιθανότητες της η καθεμιά το φημισμένο βραβείο του “France Football” που απονέμεται στις αρχές κάθε σεζόν στην ποδοσφαιρίστρια που θεωρείται από τους δημοσιογράφους και συνήθως και από την κοινή γνώμη η καλύτερη τη σεζόν που προηγήθηκε.

Μεταξύ όσων θα δείτε παρακάτω, ως κορυφαίες υποψηφιότητες θεωρούνται αυτές της Σάλμα Παραλουέγιο, της Όλγα Καρμόνα και της Αϊτάνα Μπονμάτι που η κάθε μια έβαλε ποικιλοτρόπως το δικό της λιθαράκι στην κατάκτηση του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου από την πατρίδα τους την Ισπανία. Ως πρώτο φαβορί μάλιστα πρέπει να λογίζεται η Μπονμάτι που στο gala της UEFA που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε την κατάρτιση των ομίλων του Champions League και την ανάδειξη των καλύτερων ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών της περασμένης χρονιάς κατέλαβε τον τίτλο της καλύτερης παίκτριας για τη σεζόν 2022-23.

Τέλος, τη δική του σημασία έχει και το στατιστικό που αναφέρει πως η Μπαρτσελόνα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να δει αθλήτρια της να κερδίζει τη σημαίνουσα διάκριση της Χρυσής Μπάλας, διότι με έξι συμμετοχές είναι η ομάδα με τις περισσότερες εκπροσώπους στην παρακάτω λίστα. Με τις Παραλουέγιο, Μπονμάτι, Ρόλφε, Γκουιγιάρο, Οζοχοάλα και Λεόν συνθέτουν το “μπλαουγκράνα” πλέγμα στο οποίο πιστεύεται ότι θα καταλήξει το διαχρονικό βραβείο. Προς εξήγηση μάλιστα της πολυπληθούς ομάδας διεκδικητριών από το club της Βαρκελώνης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει εφόσον αυτή κατέχει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο.

Η λίστα:

Photo credits: Sky Sports (Facebook account)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ