Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ισπανία – Αγγλία: Η “κόκκινη φωτιά” “έκαψε” τις “λέαινες”

Και το γυναικείο ποδόσφαιρο βάφτηκε στα χρώματα της “ρόχα” που πίστη στο ραντεβού της με την ιστορία κέρδισε την Αγγλία με το ελάχιστο δυνατό αλλά πάντα αρκετό 1-0.

Η προσμονή για το τελευταίο ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν τεράστια από την πρώτη κιόλας στιγμή που επικυρώθηκε το ζευγάρι του. Αγγλία και Ισπανία αναμετρήθηκαν σήμερα σε μια εκπληκτική παράσταση τακτικού ποδοσφαίρου.

Οι δύο ομάδες με τις οποίες καταπιαστήκαμε τις προηγούμενες ώρες και μέρες όσον αφορά τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία τους και κάποιες από τις εξέχουσες προσωπικότητες τους επιβεβαίωσαν μερικές από τις προβλέψεις μας και κατέρριψαν κάποιες άλλες.

Για να δημιουργήσουν εν τέλει μια πολύ σπουδαία μάχη, η οποία κρίθηκε από το ιστορικό πλέον γκολ που πέτυχε η Όλγα Καρμόνα.

Σχετικά τώρα με τα 90 λεπτά ποδοσφαίρου υψηλού επιπέδου που παρακολουθήσαμε στο Σίδνεϊ, τα πάντα ξεκίνησαν από το δοκάρι της Χεμπ στο 15ο λεπτό. Μια φάση που άναψε τη “σπίθα” της ισπανικής “πυρκαγιάς” που έδειχνε λίγα λεπτά πριν έτοιμη να ξεσπάσει. Καθώς δύο μόλις λεπτά αργότερα οι παίκτριες από την Ιβηρική ξεχύθηκαν στην επίθεση εφορμώντας από τα αριστερά χωρίς όμως να βρουν δίχτυα αφού τις βλέψεις τους αυτές απέκρουσε η Έρπς. Τα επόμενα λεπτά και με εφαλτήριο τη συγκεκριμένη φάση η “κόκκινη” πίεση αυξήθηκε κατακόρυφα. Οι Ισπανίδες έμειναν ψηλά, ανακτούσαν άμεσα τη μπάλα τις ελάχιστες φορές που την έχαναν. Ως αποτέλεσμα αυτό είχε την αποδιοργάνωση της αγγλικής ομάδας και την έκθεση της σε μεγάλο κίνδυνο στα μετόπισθεν. Μια τέτοια στιγμή συναγερμού ήταν και εκείνη του 29ου λεπτού όταν τα κορίτσια της “ρόχα” βρέθηκαν ταχύτατα στο επιθετικό τους τρίτο με την Καλντέντεϊ να σπάει τη μπάλα στην Καρμόνα και εκείνη να νικά με διαγώνιο σουτ λίγο μέσα από τη μεγάλη περιοχή την κατά τ’ άλλα αλώβητη Ερπς που απλώθηκε όσο μπορούσε για να μην παραβιαστεί η εστία της. Εν συνεχεία και μέχρι το ημίχρονο τίποτα αρκετά σημαντικό δε συνέβη και οι κοπέλες από την Ιβηρική διατήρησαν τα κεκτημένα δίχως αντίρρηση. Με την “αυγή” ωστόσο του δεύτερου ημιχρόνου οι “λέαινες” προχώρησαν σε αλλαγές. Τζέιμς και Κέλι πέρασαν στον αγώνα για να κάνουν η καθεμία με τον τρόπο της την ομάδα πιο επιθετική. Κάτι που άμεσα μάλιστα συνέβη. Διότι ήταν οι δύο αυτές αθλήτριες που δημιούργησαν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την “πατρίδα του ποδοσφαίρου”. Δυστυχώς όμως η προσπάθεια τους όχι μόνο δεν είχε αντίκρισμα αλλά παραλίγο να κατακρημνιστεί κιόλας στο 66ο λεπτό με το πέναλτι που υπέπεσε η Κύρα Γουόλς. Ωστόσο για καλή τους, εκείνη τη στιγμή, τύχη η Έρπς επενέβη και πάλι σωτήρια κρατώντας τις συμπαίκτριες και τον εαυτό της στη διεκδίκηση της νίκης. Ακολούθως και ενώ τα λεπτά περνούσαν η Αγγλία όλο και ανέβαινε στο γήπεδο μην μπορώντας όμως να μετουσιώσει το γεγονός αυτό σε κάτι ουσιαστικό. Με αποτέλεσμα η Ισπανία να σηκώσει πλέον το τρόπαιο, που κρατούσε κατά το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, στον ουρανό της Αυστραλίας.

Κλείνοντας, όπως στον μικρό και στον μεγάλο τελικό απολαύσαμε θέαμα αρκετά υψηλού επιπέδου που σίγουρα είναι άξιο θαυμασμού και όχι περιφρόνησης.

Πολλά συγχαρητήρια πέρα από την “φούρια ρόχα”, στη Σαρίνα Βίγκμαν που δε σταματά να χτίζει το μύθο της, στην Κοσοβάρε Ασλάνι και τις συμπαίκτριες της που πανηγύρισαν μια ακόμα τρίτη θέση, αλλά και στη Σαμ Κερ και τις υπόλοιπες κοπέλες της Αυστραλίας που έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για το εθνόσημο τους.


Τα ρόστερ των δύο ομάδων
Ισπανία

Τερματοφύλακες

Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ

Ενίθ Σαλόν

Καταλίνα Κολ

Αμυντικοί

Όνα Μπατλέ

Ιρένε Παρέδες

Ιβάνα Αντρές (αρχηγός)

Οϊχάνε Ερνάντεζ

Λάια Κοδίνα

Όλγα Καρμόνα (υπαρχηγός)

Ρόσιο Γκάλβεζ

Μέσοι

Τερέζα Αμπεγέιρα

Αϊτάνα Μπονμάτι

Ιρένε Γκερέρο

Αλέξια Πουτέγιας

Μαρία Πέρεζ

Κλαούντια Ζορζόνα

Επιθετικοί

Μαριόνα Καλντέντεϊ

Έστερ Γκονζάλεζ

Τζένιφερ Ερμόσο

Εύα Ναβάρο

Ζάλμα Παραλουέγιο

Άλμπα Ρεδόνδο

Αθενέα Ντελ Καστίγιο

Προπονητής: Χόρχε Βίλντα

Το συγχαρητήριο post της Εθνικής Ισπανίας Γυναικών για το επίτευγμα της:

Photo credits: Spanish Federation of Women’s Football (IG account)


Αγγλία

Τερματοφύλακες

Μαίρη Ερπς (υπαρχηγός)

Χάνα Χάμπτον

Έλλη Ρόεμπακ

Αμυντικοί

Λούσι Μπρονζ

Νίαμ Τσαρλς

Άλεξ Γκρίνγουντ

Μάιλι Μπράιτ (αρχηγός)

Λοτ Γούμπεν – Μόι

Έσμε Μόργκαν

Τζες Κάρτερ

Μέσοι

Κύρα Γουόλς

Τζώρτζια Στάνγουεϊ

Έλα Τόουν

Τζόρνταν Νομός

Λώρα Κομπς

Κέιτι Ζέλεμ

Επιθετικοί

Λαρίν Τζέιμς

Ρέιτσελ Ντέιλι

Λορίν Χεμπ

Χλόε Κέλι

Μπέθανι Ίνγκλαντ

Κέιτι Ρόμπινσον

Αλέσια Ρουσό

Προπονήτρια: Σαρίνα Βίγκμαν

Το συγκλονιστικό μήνυμα των “λεαινών” στο κόσμο που τις στήριξε:

Photo credits: English Federation of Women’s Football (IG account)


Τα βραβεία της διοργάνωσης 

Πρώτη σκόρερ – Χινάτα Μιγιαζάουα (Ιαπωνία)

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)

Καλύτερη τερματοφύλακας – Μαίρη Ερπς (Αγγλία)

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)

Καλύτερη νέα παίκτρια – Ζάλμα Παραλουέγιο (Ισπανία)

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)

Καλύτερη παίκτρια της διοργάνωσης- Αϊτάνα Μπονμάτι (Ισπανία)

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)


Το εκπληκτικό εικαστικό της FIFA για την Παραλουέγιο που έχει κατακτήσει οποίο Μουντιάλ έχει συμμετάσχει:

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)

Το εικαστικό της FIFA για την Ισπανία που ανέβηκε στον παγκόσμιο “θρόνο“:

Photo credits: FIFA Women’s World Cup (IG account)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ