Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

FIBA World Cup 2023: Η λίστα των αποτυχιών που μεγάλωσε στη Μανίλα και το status που μικραίνει συνεχώς

Απέναντι στη θαρραλέα Γερμανία οι Αμερικανοί των ΗΠΑ έδειξαν το μεγάλο “πρόβλημα” που θα αντιμετωπίσει το αμερικανικό μπάσκετ σε λίγο καιρό από την αθρόα εισροή ευρωπαϊκών ταλέντων στο αμερικανικό μοντέλο μπάσκετ μέσω του NBA.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία καλοκαίρια και ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση του Γιάννη, του Γιόκιτς και του Ντόνσιτς που πλέον κυριαρχούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, είναι η συγκέντρωση από το NBA του καλύτερου υλικού που διαθέτει το άθλημα στη “γηραιά ήπειρο”. Θέλγητρο αποτελούν τα πολλά φλας, η υπερεξελιγμένη τεχνογνωσία και φυσικά τα χρήματα που επιεικώς θα λέγαμε ότι είναι εκτός συναγωνισμού.

Από την άλλη λόγω του πλήθους και της ποιότητας στις περιπτώσεις των ταλέντων το κέρδος είναι για το NBA το ίδιο μεγάλο με τις απώλειες της Ευρώπης. Αυτά όμως όσον αφορά το διασυλλογικό σκέλος του αθλήματος. Τι γίνεται όμως όταν το καλοκαίρι έρχεται και η “μαμά πατρίδα” ζητά από τα “τέκνα” της να φορέσουν τα χρώματα και το εθνόσημο της για να την εκπροσωπήσουν;

Τότε όπως είδαμε στους δύο ημιτελικούς του οσονούπω ολοκληρωθέντος Παγκοσμίου Κυπέλλου, το πλεονέκτημα περνά πια στα χέρια των Ευρωπαίων που έχοντας στη διάθεσή τους κατ’ ελάχιστον έναν παίκτη που αγωνίζεται στην αντίπερα όχθη κοιτούν στα μάτια εκείνες που λόγω εθνικής κατανομής είναι γεμάτες NBAers.

Με αποτέλεσμα αυτό να καθιστά αναγκαίες δύο λύσεις για τους ιθύνοντες της νούμερο ένα (μέχρι σήμερα) ατραξιόν του μπάσκετ. Λύσεις οι οποίες αφορούν η μια το εθνικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και η άλλη την περίφημη λίγκα τους. Τις παραθέτουμε λοιπόν.

Η πρώτη έγκειται στην αξιοποίηση όχι του μεγαλύτερου μέρους των γηγενών παικτών, αλλά ενός συνόλου με ταλέντο και μικρή ηλικία που θα μείνει μαζί για κάποια χρόνια συνεχόμενα προκειμένου αυτό να αποκτήσει ουσιαστική ομοιογένεια και εμπειρία.

Ενώ η δεύτερη, που στην πραγματικότητα βέβαια είναι τόσο ρηξικέλευθη και ασύμφορη που καθίσταται ανέφικτη, είναι η εξής. Να περιοριστεί η προσέλκυση αθλητών από την Ευρώπη προκειμένου να επανέλθει το αγωνιστικό χάντικαπ και να εξασφαλιστούν οι εθνικές επιτυχίες.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι αναπόφευκτο οι Λιθουανίες και πολύ περισσότερο οι Γερμανίες του 2023 να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον και οι ΗΠΑ να γίνουν από “DREAM TEAM” που ήταν και Team USA που είναι μια ομάδα με όλα της τα γράμματα μικρά και τη φήμη της ολοένα και περισσότερο συρρικνωμένη.

Δείτε ακόμη:

FIBA World Cup 2023: Η υπέρβαση του Καναδά και η μεγάλη ευκαιρία να υποσκελίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

FIBA World Cup: Τα αποτελέσματα της δεκάτης τέταρτης ημέρας (videos)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ