Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κοζάνη: Τα «λιοντάρια» της Δυτικής Μακεδονίας και οι φετινές τους βλέψεις (pics+vid)

Η Κοζάνη, μετά την άνοδο της στην Superleague 2 έπειτα από 42 χρόνια, κατάφερε να επικρατήσει την Κυριακή (17/09) επί του Ηρακλή με 2-1 και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει τα Χανιά. Οι επιτυχίες δεν ήταν εύκολες να επιτευχθούν, αλλά ο αθλητισμός της Δυτικής Μακεδονίας έχει λόγο να γιορτάζει.

Η ιστορική άνοδος στη SuperLeague 2:

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Η Κοζάνη πέρυσι αγωνιζόταν στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής με στόχο την διεκδίκηση της ανόδου μέσα από τα μπαράζ. Τα «λιοντάρια» θα μπορούσαν να «γλυτώσουν» την κατηγορία, όμως παρέμειναν σε αυτή, μιας και τη σεζόν 2022-2023 ανέβηκε ο Μακεδονικός σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, με τον σύλλογο από την Δυτική Μακεδονία να «μάχεται» προκειμένου να γράψει ιστορία. Ο καιρός περνούσε, οι νίκες έδιναν την ελπίδα στον οργανισμό για το κάτι παραπάνω και τα κατάφεραν, καθώς 4 αγωνιστικές πριν το τέλος, εξασφαλίστηκε η παρουσία στα μπαράζ με νίκη κόντρα στον Μακεδονικό Φούφα (4-1). Στο μίνι πρωτάθλημα δεν άφησε περιθώριο στους αντιπάλους και με τέσσερις νίκες σε επτά παιχνίδια, τερμάτισε στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας, παίρνοντας αυτό που της άξιζε.

Η… ταλαιπωρία του γηπέδου και η νίκη-πρόκριση επί του Ηρακλή:

Η νέα χρονιά έφερε την Κοζάνη στην Superleague 2 και στο Κύπελλο Ελλάδας, με την κληρωτίδα να τον βάζει στα… δύσκολα, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης για την 3η φάση. Η αναμέτρηση είχε οριστεί για τις 13/09 (Τετάρτη) όμως δεν διεξήχθη καθώς το γήπεδο δεν είχε λάβει άδεια διεξαγωγής από την Περιφέρεια, μιας και δεν πληρούνταν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως της πυρασφάλειας. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε ο αγώνας να μεταφερθεί για την Κυριακή (17/09) στην μακρινή Κομοτηνή, με 3,5 (για τον Ηρακλή) και 5,5 (για την Κοζάνη) ώρες ταξίδι για τις ομάδες και με μεγάλη ταλαιπωρία για τους φιλάθλους που ακολούθησαν τις αποστολές. Ακόμη, εκτός από το στάδιο, άλλαξαν και οι ορισμοί, μιας και αποφασίστηκε να διευθύνει ο Γιάννης Τομαράς, της ΕΠΣ Θράκης.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι τυπικά φιλοξενούμενοι πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, όμως οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι στο 15ο λεπτό. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ξενοφών Πάνος που δεν αστόχησε, ανοίγοντας το σκορ για τον σύλλογο από την Δυτική Μακεδονία. Από εκεί και πέρα, οι «κυανόλευκοι» προσπάθησαν να επανέλθουν στο ματς με πολλές φάσεις αλλά καμία να μην καταλήγει ευνοϊκά, μέχρι το 35′. Η φάση ξεκίνησε με το φάουλ που εκτέλεσε από τα αριστερά ο Στογίσεβιτς, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε από την άμυνα, με τον Τόρες να εκτελεί και μετά από κόντρες, ο Κούστα έγινε αποδέκτης καταφέρνοντας να ισοφαρίσει και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ΔΑΚ Κομοτηνής. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 1-1, δίνοντας ελπίδες στους παίκτες του Άγγελου Διγκόζη για να εκπληρώσουν την επιθυμία των φιλάθλων. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με επιθετικές αρετές για την ομάδα του Σάκη Τσιώλη, όμως η αποτελεσματικότητα δεν υπήρχε, εάν και υπήρχαν αρκετές ευκαιρίες. Μετά το 65ο λεπτό, ο ρυθμός άλλαξε και το παιχνίδι φαινόταν πως… είχε δρόμο ακόμα με τις πρώτες σκέψεις για παράταση να ήταν παρούσες. Κάτι τέτοιο εν τέλει δεν συνέβη, με την ιστορία να γράφεται. Συγκεκριμένα στο 84′, ο Κοζανίτης Θάνος Τζημόπουλος με μία πολύ ωραία επαφή μέσα στην περιοχή (προηγήθηκε κόρνερ) κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, μιας και το σκορ δεν άλλαξε. Ο Τομαράς σφύριξε την λήξη, και η Κοζάνη ήταν στην επόμενη φάση ενάντια στα Χανιά, ένα βήμα πριν την μεγάλη «μάχη» με τον ΟΦΗ.

Η ιστορική πρεμιέρα στο πρωτάθλημα και ο στόχος της Κοζάνης στο ματς με τα Χανιά:

Το παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας τελείωσε, και πλέον οι «ερυθρόλευκοι» ετοιμάζονται για την ιστορική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου απέναντι στον Αιολικό, για την 1η αγωνιστική της Superleague 2. Ο Δήμος Κοζάνης εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να βρίσκεται το γήπεδο σε εξαιρετική κατάσταση προκειμένου να υποδεχτεί η τοπική ομάδα, τον σύλλογο από την Λέσβο, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι πολύ θετικές. Στόχος των γηπεδούχων είναι το τρίποντο, το οποίο σαφώς δεν θα έρθει εύκολα, με τους παίκτες του Απόστολου Χαραλαμπίδη να αναζητούν και αυτοί την πρώτη νίκη έπειτα από 37 χρόνια στη δεύτερη κατηγορία, παίρνοντας η αναμέτρηση έναν ιστορικό χαρακτήρα.

Τέλος, ημέρες για ξεκούραση στην Κοζάνη δεν θα υπάρχουν, μιας και μετά από 3 ημέρες ακολουθεί η αναμέτρηση με τα Χανιά, σε ένα παιχνίδι που η νίκη είναι επιτακτική και επιβάλλεται εάν θέλει ο σύλλογος να βρεθεί στο παιχνίδι κόντρα στον ΟΦΗ.

Φωτογραφία από: Maties Sta Sport

Τα «λιοντάρια» έχουν ξεκινήσει να «βρυχώνται» την νέα αγωνιστική περίοδο και εάν συνεχίσουν έτσι, μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά και να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον αθλητισμό της Δυτικής Μακεδονίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ