Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Premier League: Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής και η βαθμολογία

Η Τότεναμ που δε σταματάει πουθενά, οι “φουρτούνες” της Τσέλσι, η λάμψη του Ενκέτια, η “σκιά” του Ντίαζ που “κύκλωσε το “Anfield” και τα παιχνίδια των του Μάντσεστερ που δεν μπορούν να θεωρούνται κατ’ ουσίαν ντέρμπι.

Στη μέχρι τώρα πορεία του αγγλικού πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν υπάρχουν πράγματα που και συνθήκες που έχοντας επιβάλλει την παρουσία τους απαιτούν και το βλέμμα μας πάνω τους. Ένα από αυτά είναι φυσικά η πολύ δυνατή Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου που πλέον ξεκινά με δεδομένο το τρίποντο που πολλές φορές δεν επιτρέπει να αμφισβητηθεί. Στατιστικό από το οποίο απορρέει και το ιστορικό ξεκίνημα των 10 αγώνων δίχως ήττα που έχει να τους συμβεί 62 χρόνια και εν πολλοίς οφείλεται στο δυναμικό ξεκίνημα του Χέου Μινγκ Σον των Γ/Α (8 γκολ – 1 ασίστ) σε 10 αγώνες. Προχωρώντας όμως παρακάτω μπορούμε να βρούμε κι άλλα σημαντικά όπως η εύρεση γκολ ανά μία ώρα παιχνιδιού για τον Κάλουμν Γουίλσον που καλύπτει επάξια το κενό του Αλεξάντερ Ίσακ στην “μισή” αυτή τη στιγμή Νιούκαστλ, η οποία έχει χάσει και την πιο ακριβή μεταγραφή της, τον Σάντρο Τονάλι, για 10 μήνες λόγω τιμωρίας για παράνομο στοιχηματισμό. Ειδική μνεία όμως θα πρέπει σε αυτό το σημείο να κάνουμε για τον Ρόι Χόντσον, έναν “γερόλυκο” των πάγκων που θα πρέπει να θεωρείται και ως ένας εκ των κορυφαίων “take care manager” στην ιστορία. Αυτή τη φορά ωστόσο ο Άγγλος κόουτς μνημονεύεται για κάτι το οποίο δείχνει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και αντοχή από αυτό που συζητάμε. Κι αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό από την κατάρριψη του “milestone” των 500 αγώνων στον πάγκο οποιοδήποτε αγγλικού κλαμπ σε όλες τις διοργανώσεις. Για να κλείσουμε την αναφορά μας με κάτι που αγγίζει την ανθρωπιστική πτυχή του αθλήματος και είναι η αφιέρωση του τέρματος του Ντιόγκο Ζότα στον συμπαίκτη του Λουίς Ντίαζ που ζει τις δικές του στιγμές αγωνίας όντας στην Κολομβία και περιμένοντας νέα για την έκβαση της υπόθεσης των απαχθέντων γονιών του που είναι όλο και θετικότερη. Εφόσον η μητέρα του έχει απελευθερωθεί και το ίδιο φαίνεται πως θα συμβεί και με τον πατέρα του.

Τα αποτελέσματα:

Κρίσταλ Πάλας – Τότεναμ 1-2

Το παιχνίδι στο “Selhurst Park” θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν στιγμές. Κι αυτό γιατί ήταν ένας αγώνας από αυτούς που η Τότεναμ δεν ήταν σε ολόκληρη τη διάρκεια του αυτό που έχουμε γνωρίσει φέτος. Παρά ταύτα η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου βρήκε τον τρόπο να πάρει τη νίκη. Και το έκανε αφού πρώτα “ανάγκασε” τον Γουόρντ να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του στο 53′ και έπειτα έβαλε στο ρόλο του τον Χέου Μινγκ Σον στο 66′ για να πάρει εν τέλει ακόμα ένα τρίποντο που δεν διαταράχθηκε σε καμία περίπτωση ρπτταπό το γκολ του Τζόρνταν Αγιού στο 94′. Στα πολύ σημαντικά και πολύ όμορφα νέα που προέκυψαν από το παιχνίδι για τους “spurs” ανήκει η επιστροφή του Μπετανκούρ στη δράση μετά από 8 μήνες απραξίας λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Τσέλσι – Μπρέντφορντ 0-2

Παραμένοντας στο Λονδίνο και πηγαίνοντας στη “μπλε” του “πλευρά” θα δούμε μια ακόμα περίπτωση που η Τσέλσι αποδεικνύει ότι είναι πολύ βαριά “άρρωστη” αγωνιστικά. Κι αυτό γιατί ενώ το κέντρο της δείχνει να διορθώνεται και να βρίσκει “βηματισμό”, οι υπόλοιπες γραμμές δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που απαιτεί από τον εαυτό της μια ομάδα αυτού του “status” για πολύ διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Για αυτό και οι “σφήκες” την “πλήγωσαν” εκμεταλλευόμενες ακριβώς αυτό. Την “ανυπαρξία” δηλαδή της επίθεσης και την “τρικυμία” της άμυνας που έδωσαν την ευκαιρία πρώτα στον Πίνοκ στο 58′ να σκοράρει ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι και έπειτα στον Εμπεμό στο 90+6′ να τελειώσει τα πάντα κάνοντας μια κούρσα επίσης ολομόναχος ξεκινώντας πίσω από το κέντρο μαζί με τον Μοπέ που όταν είδε τον Σάντσεζ να τον πλησιάζει απλά έδωσε τη μπάλα στο συμπαίκτη του για το τελικό 0-2.

Άρσεναλ – Σέφιλντ Γιουν. 5-0

Η παρουσία μας στο Λονδίνο τριτώνει κάπου εδώ και το χορτάρι που πατάμε αυτή τη φορά βρίσκεται στο “Emirates” όπου η Άρσεναλ ή μάλλον πολύ περισσότερο ο Έντι Ενκέτια “εξαφάνισε” τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σε ένα παιχνίδι που μπορεί να χαρίσει πάνω από ένα χαμόγελα στους “gunners” και τους φίλους τους. Κι αυτό γιατί η νίκη ήρθε από τα πόδια του αντικαταστάτη του Γκαμπριέλ Ζεσούς, Έντι Ενκέτια, ο οποίος πέτυχε το πρώτο χατ τρικ της επαγγελματικής του καριέρας με τέρματα στο 28′, το 50′ και το 58′. Για να κλείσουν το σκορ ο Βιέιρα με πέναλτι στο 88′ και ο Τομιγιάσου στο 90+6′.

Μπόρνμουθ – Μπέρνλι 2-1

Το να παίρνεις αγώνες με ομάδες ισάξιες σου όταν δεν καταφέρνεις να είσαι απόλυτα καλύτερος και η ροπή τους είναι προς την ισοπαλία είναι πολύ σημαντικό για της ομάδες που αναμένεται να καταλήξουν στο τελευταίο τεταρτημόριο του βαθμολογικού πίνακα στην Premier League. Έτσι, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε και το γιατί είναι σημαντική αυτό το τρίποντο για τη Μπόρνμουθ, η οποία μάλιστα αρχικά βρέθηκε να κυνηγά μετά το πολύ όμορφο γκολ του Τέιλορ στο 11′. Βέβαια μετά ακολούθησαν η απάντηση του Σεμένιο στο 22′ που αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη μιας μεγάλης ευκαιρίας του Ταβερνίερ που προέκυψε από τα πόδια του μετέπειτα σκόρερ των “κερασιών”. Για να ολοκληρωθεί η ιστορία της συνάντησης με το πολύ μακρινό σουτ του Μπίλινγκ στο 76′. Γκολ βέβαια που “αμφισβητήθηκε” από την τεράστια ευκαιρία που έχασε η Μπέρνλι στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς. Κλείνοντας, στα “interesting stats” του συγκεκριμένου ενενηντάλεπτου ανήκει το σουτ του Μπίλινγκ που συνέβη 38,6 μέτρα μακριά από την αντίπαλη εστία ξεπερνώντας το γκολ του Ντέκλαν Ράις την προηγούμενη αγωνιστική.

Γουλβς – Νιούκαστλ 2-2

Όπως είπαμε και παραπάνω είναι σημαντικό να κερδίζεις όταν δεν είσαι ο καλύτερος ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Όπως επίσης είναι καίριο να καταφέρνεις να παίρνεις αυτό που σου αξίζει όταν είσαι ο καλύτερος σε ένα ενενηντάλεπτο. Κάτι που δεν έκανε η Γουλβς απέναντι στην ελλιπή Νιούκαστλ που μέσα από τις γκάφες των “λύκων” πήρε ένα βαθμό που δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τον δικαιούταν απόλυτα. Πώς έγινε όμως αυτό; Αρχικά ο Ουίλσον στο 22′ πήρε μια μπάλα που έφυγε από τα χέρια του Σα μετά από σύγκρουση στον αέρα με κάποιον από τους αμυντικούς του και την έκανε γκολ. Έπειτα, βρεθήκαμε σε μια φάση όπου ο Χουάνγκ κάνει ένα κοντρόλ – ανέκδοτο και παρόλα αυτά βγάζει μια (κατά κάποιο τρόπο) πάσα που κανείς δεν μπόρεσε να κάνει ευκαιρία. Για να βρεθούμε μετά στο 36′ όπου ο Λεμινά ανεβαίνει σε κόρνερ της ομάδας του, ξεμαρκάρεται αριστοτεχνικά και βάζει ένα γκολ που μόνο εύκολο δεν ήταν. Σχετικά τώρα με τα άλλα δύο τέρματα, αυτό της πρωτοπορίας των “καρακαξών” ήρθε και πάλι από τον Κάλουμν Γουίλσον στο 45+4′ με ένα πέναλτι που απέκρουσε αλλά δεν απέκρουσε ο Ζοζέ Σα. Σας φτάνουν αυτά; Αν όχι πρέπει να διαβάσετε το τέλος. Τέλος που έρχεται με τον Χουάνγκ να κάνει αψεγάδιαστο κοντρόλ σε μια στιγμή “remake” εκείνης του πρώτου ημιχρόνου ολοκληρώνοντας μόνος του τη φάση με εύστοχο πλασέ ισοφάρισης απέναντι στον Πόουπ και τη Νιούκαστλ που ήταν ολοφάνερα η ακριβοπληρωμένη “κομπάρσος” της ιστορίας.

Γουέστ Χαμ – Έβερτον 0-1

Η επίσκεψη της Έβερτον στο “London Stadium” ήταν σίγουρα ένα από τα λιγότερο θεαματικά ματς της αγωνιστικής. Καθώς χαρακτηρίστηκε πέρα από το απόλυτα “σεντερφορίσιο” γκολ του Κάλβερτ Λιούιν στο 51′ και από την έλλειψη σπουδαίων ευκαιριών εκατέρωθεν. Γεγονός που δε συνάδει με κανένα από τα δύο κλαμπ που παράγουν φέτος επικίνδυνες φάσεις για τον αντίπαλο σε ικανοποιητικό βαθμό μεταφράζοντας τες μάλιστα αρκετές φορές και σε σκορ.

Μπράιτον – Φούλαμ 1-1

Αν υπάρχει ένα ερώτημα που δυσκολεύονται να απαντήσουν αυτή την περίοδο στον αγγλικό νότο οι άνθρωποι και οι φίλοι των “γλάρων”, αυτό είναι το εξής: “Το είναι νίκη;”. Κι αυτό επειδή η ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι έχει τέσσερα Σαββατοκύριακα χωρίς νίκη. Αντίπαλοι της ωστόσο ήταν η Λίβερπουλ και η Σίτι σε δύο από αυτά. Αλλά με την αγωνιστική της εικόνα να την ωθεί στο γκρουπ των καλύτερων πρέπει να έχει απαιτήσεις πια και από αυτούς τους αγώνες. Στα του “match up” της με τη Φούλαμ τώρα ο προβληματισμός παραμένει ο ίδιος και το μόνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη μόλις περίπτωση στην οποία η ομάδα από το καλοκαιρινό θέρετρο “βλέπει” αναμέτρηση της να λήγει με λιγότερα από 3 γκολ. Για την ιστορία δίχτυα εδώ βρήκαν οι Έβαν Φέργκιουσον στο 28′ και ο ηρωικός Ζοάο Παλίνια στο 65′.

Άστον Βίλα – Λούτον 3-1

Το συγκεκριμένο ματσάρισμα χαρακτηριζόταν εξ αρχής από τη μεγάλη διαφορά δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχόμενων. Αφού από τη μια είχαμε την Βίλα του Ουνάι Έμερι των 11 σερί εντός έδρας νικών και από την άλλη τη νεοφερμένη Λούτον που δεν έχει την ποιότητα να σταθεί στην Premier League και πορεύεται μόνο με τη μαχητικότητα της. Για αυτό και η έκβαση του αγώνα ήταν κατά κάποιο τρόπο “προδιαγεγραμμένη”. Γεγονός που για να ισχύσει στο γήπεδο φρόντισαν ο Ντάγκλας Λουίζ, ο Τζαβέλ Μαγκίν και ο Μούσα Ντιαμπί. Καθώς ο πρώτος βρήκε με μια πολύ έξυπνη ασίστ τον δεύτερο στο 17′ για το 1-0, ενώ ο τρίτος τελείωσε με επιτυχία μια πολύ όμορφη ομαδική συνδυαστική προσπάθεια στο 49′ και έπειτα προκάλεσε το αυτογκόλ του Λόκιερ στο 62′. Τέλος, για τα “καπέλα” ήταν η δύναμη του Αντεμπάγιο που οδήγησε στο αυτογκόλ του Μαρτίνεζ στο 83′ για να επιτευχθεί έτσι το “γκολ της τιμής” για τους φιλοξενούμενους.

Λίβερπουλ – Ν. Φόρεστ 3-0

Όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι στο οποίο η Λίβερπουλ έχει δεχθεί μόνο μια σημαντική φάση την ώρα που η ίδια έχει φροντίσει να τελειώσει από νωρίς τα πράγματα στην επίθεση τότε μιλάμε για μια πραγματικά επιτυχημένη εμφάνιση. Ακόμα κι όταν ο αντίπαλος είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ. Πάμε όμως τώρα και στις λεπτομέρειες. Εκεί όπου θα βρούμε το γκολ του Ντιόγκο Ζότα από το ριμπάουντ σε σουτ του Σαλάχ στο 31′, το τέρμα του Ντάργουιν Νούνιεζ από την πρώτη (παραδόξως) ασίστ του Ντομινίκ Σζομποζλάι στο 35′ και εκείνο του Σαλάχ στο 77′, το οποίο ο Αιγύπτιος χρωστά σε μεγάλους βαθμό στον Αμερικανό – “Μεσολογγίτη” Ματ Τέρνερ.

Μαν. Γιουνάιτεντ – Μαν. Σίτι 0-3

Photo credits: Manchester City (Facebook account)

Οι συναντήσεις των ομάδων του Μάντσεστερ θα έπρεπε να θεωρούνται ντέρμπι. Παρά ταύτα αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ευσταθεί σε πολλά από τα τελευταία ανταμώματα τους. Διότι, εδώ και αρκετό πια καιρό η “γαλάζια” πλευρά μονοπωλεί τη δόξα παίρνοντας έτσι τη ρεβάνς από τους “κόκκινους διαβόλους” που επίσης υπήρξαν σπουδαίοι στο παρελθόν. Στα των γραμμών τώρα, το μοτίβο ήταν το πλέον καθιερωμένο. “Καταιγισμός” από τους “πολίτες” και αντίσταση χωρίς τα κατάλληλα “μέσα” για τους οικοδεσπότες στην περίπτωση μας αντιπάλους τους. Αποτέλεσμα αυτού; Ένα “χαλαρό” 0-3 δίχως πέση και άγχος. Τα τέρματα της αναμέτρησης ήρθαν από τον Έρλινγκ Χάαλαντ των 11 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και τον Φιλ Φόντεν που μετά από καιρό “γεύτηκε” τη χαρά του γκολ. Συγκεκριμένα, ο Νορβηγός “χτύπησε” στο 26′ με πέναλτι και το 49′ από αέρος για να ολοκληρώσει ένα ακόμα γεμάτο ενενηντάλεπτο στο 80′ με την ασίστ στον νεαρό προαναφερθέντα Άγγλο συμπαίκτη του.


Μαν. Γιουνάιτεντ – Μαν. Σίτι: Οι καλύτερες στιγμές


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Τότεναμ 26


2. Άρσεναλ 24

3. Μάντσεστερ Σίτι 24

4. Λίβερπουλ 23


5. Άστον Βίλα 22

6. Νιούκαστλ 17

7. Μπράιτον 17


8. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 15

9. Γουέστ Χαμ 14

10. Μπρέντφορντ 13

11. Τσέλσι 12

12. Γουλβς 12

13. Κρίσταλ Πάλας 12

14. Φούλαμ 12

15. Έβερτον 10

16. Νότιγχαμ Φόρεστ 10

17. Μπόρνμουθ 6


18. Λούτον 5

19. Μπέρνλι 4

20. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1

Δείτε ακόμη:

Premier League: Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής και η βαθμολογία (videos)

Carabao Cup: Τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου και τα ζευγάρια των “8”

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ