Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Και τα γήπεδα έχουν όνομα

Στην Ελλάδα τα περισσότερα γήπεδα, από τα πιο μικρά της ερασιτεχνικής κατηγορίας μέχρι τα πιο μεγάλα των επαγγελματιών κατηγοριών και της Α’ Εθνικής ανεξάρτητου αθλήματος έχουν όνομα. Πολλά από αυτά έχουν πάρει το όνομα τους από ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821, άλλα από ιστορικούς παράγοντες των ομάδων και πολιτικών αρχηγών της χώρας και πολλές άλλες περιπτώσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του σημερινού αφιερώματος έχουν την τιμητική τους οι ποδοσφαιριστές στους οποίους δόθηκε το όνομα τους σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. 8 στάδια στην Ελλάδα ιστορικών ομάδων που πήραν το όνομα τους από σπουδαίους Έλληνες αθλητές οι οποίοι την εποχή που αγωνίστηκαν άφησαν το στίγμα τους με την συνεισφορά τους  όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και σαν προσωπικότητες με το ήθος τους προσφέροντας μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

  • Το Δημοτικό γήπεδο Ταύρου “Σπύρος Γιαλαμπίδης” είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Ταύρο Αττικής και είναι η έδρα του Φωστήρα. Το συγκεκριμένο γήπεδο πήρε το όνομα του από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και ιδρυτή της ομάδας του Φωστήρα Ταύρου, Σπύρο Γιαλαμπίδη. Ο Σπύρος πρωτοήρθε στον Φωστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 30′ ως ένα ποδοσφαιρικά ταλαντούχο παιδί, 20 χρόνων τότε. Μια ηγετική φυσιογνωμία, σπουδαίος σκόρερ και αρχηγός αλλά και ένα υπόδειγμα συμπεριφοράς αθλητή στον αγωνιστικό χώρο σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή που το “ξύλο” υπήρχε παντού. Το 1952 μάλιστα εκτός από παίκτης αναλαμβάνει και γίνετε προπονητής της ομάδας του Φωστήρα ως το τέλος της περιόδου 1953-54. Μέχρι τα 37 του χρόνια έπαιζε μπάλα στην ομάδα του Φωστήρα μετρώντας πάνω από 60 γκολ. Καθώς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Σπύρος Γιαλαμπίδης το καλοκαίρι του 1955 παρέμεινε για πολλά χρόνια ακόμα στο τιμόνι της ομάδας ώσπου έπαθε καρδιακή προσβολή και αναγκάστηκε να αποσυρθεί, όμως πάντα ήταν κοντά στην ομάδα δεν την εγκατέλειψε ποτέ μέχρι το 1994 που απεβίωσε και ο αγαπημένος του σύλλογος Φωστήρας μετονόμασε ως ελάχιστο φόρο τιμής το Δημοτικό γήπεδο Ταύρου που τόσο αγάπησε και αγαπούσε σε “Σπύρος Γιαλαμπίδης”.
  • Το στάδιο της Παναχαϊκής “Στάδιο Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης” όπως είναι η πλήρης ονομασία δεν είχε μετονομαστεί ποτέ ολόκληρο σε ”Κώστας Δαβουρλής”. Ένα κομμάτι του είχε ονομαστεί, και συγκεκριμένα η Θύρα 3 προς τιμήν του μεγάλου πρώην διεθνή Πατρινού ποδοσφαιριστή της ομάδας Κώστα Δαβουρλής. Ο Κώστας Δαβουρλής ήταν παίκτης σύμβολο για την ομάδα της Παναχαϊκής καθώς αγωνίστηκε με τα χρώματα της ομάδας για 16 ολόκληρα χρόνια μετρώντας πάνω από 400 συμμετοχές και πάνω από 190 γκολ. Στην Ά Εθνική με την ομάδα της Πάτρας έχει καταγράψει 243 συμμετοχές και 72 γκολ αποτελώντας τον πρώτο παίκτη του συλλόγου όλων των εποχών σε συμμετοχές και γκολ μέχρι και σήμερα. Ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με πολλά χαρίσματα και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα. Μετά την φυγή από την ενεργό δράση ο Κώστας συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε διάφορα άλλα πόστα της ομάδας. Δυστυχώς, το 1992 απεβίωσε από την ζωή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία μόλις 44 ετών.
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ