Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης 2024: Τα στατιστικά των ομίλων σε Ντουμπρόβνικ και Ζάγκρεμπ

Το αλαλούμ με τον διαχωρισμό των ομάδων στις στατιστικές κατηγορίες, η “εξύψωση” των ανδρών και ο φανταστικός Μάριους – Φλορίν Τιτς.

Παρακάτω θα ακολουθήσει μια σειρά από στατιστικές κατηγορίες προερχόμενη από την πιο έγκυρη πηγή στατιστικών στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Η επιλογή να τα προβάλουμε είναι στοχευμένη και αποσκοπεί να καταδείξει το πώς μπορεί να μπερδευτεί εύκολα ένας αναγνώστης όταν η δουλειά που έχουμε αναλάβει να κάνουμε δεν γίνεται σωστά. Κάτι που θα αποδειχθεί ενώ παράλληλα θα γνωρίσουμε και αυτούς που ξεχώρισαν σε κάθε πτυχή της στατιστικής.

Ας ξεκινήσουμε όμως, γιατί έχουμε να πούμε πολλά. Και πρώτα απ’ όλα θα αναφερθούμε στο γεγονός πως ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει καταστήσει τις διοργανώσεις της ανοιχτές για όλες τις χώρες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας, έρχεται το προφίλ του Total Water Polo στο Instagram να μπερδέψει τα πράγματα βάζοντας “σπάζοντας” τους αριθμούς ανάλογα με τα ντουέτα των ομίλων. Με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις και τα συγκρινόμενα μεγέθη. Για να σας βάλουμε περισσότερο στο κλίμα παραθέτουμε παρακάτω την παγκόσμια κατάταξη που θα αποτελέσει και τη βάση από την οποία ξεκινούν όσα γράφτηκαν παραπάνω και όσα πρόκειται να γεμίσουν τις επόμενες γραμμές

Το top 23 της παγκόσμιας κατάταξης (μέχρι τις 31/12/2023)

1. Ισπανία – 276 πόντοι

2. Ουγγαρία – 266 πόντοι

3. Ελλάδα – 258 πόντοι

4. Σερβία – 242 πόντοι

5. Ιταλία – 210 πόντοι

6. Κροατία – 206 πόντοι

7. Μαυροβούνιο – 150 πόντοι

8. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – 144 πόντοι

9. Ιαπωνία – 94 πόντοι

9. Αυστραλία – 94 πόντοι

11. Γαλλία – 72 πόντοι

12. Νότια Αφρική – 58 πόντοι

12. Καζακστάν – 58 πόντοι

14. Γεωργία – 52 πόντοι

15. Καναδάς – 43 πόντοι

16. Γερμανία – 38 πόντοι

17. Αργεντινή – 24 πόντοι

18. Ρουμανία – 20 πόντοι

18. Σλοβακία – 20 πόντοι

18. Ολλανδία – 20 πόντοι

18. Μάλτα – 20 πόντοι

18. Βραζιλία – 20 πόντοι

23. Κίνα – 14 πόντοι

*Οι συγκεκριμένη σειρά έχει προκύψει μετά την καταμέτρηση των βαθμών που συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, τους Ολυμπιακούς του 2020, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 και του 2023 και τους Παναμερικανικούς του 2023.

Οι καλύτεροι σκόρερ

Και τώρα πάμε παρακάτω. Ξεκινώντας από τους καλύτερους σκόρερ. Εκεί όπου ο Ολλανδός Λαρς Τεν Μπρόεκ και ο Σέρβος Μάρκο Ραντούλοβιτς κρατούν σφιχτά την πρωτιά που πρέπει να προβληματίζει κατά το ήμισυ την Εθνική μας Ομάδα. Για να περάσουμε μετά στον Φιν Σούτζε, τον Αλβάρο Γρανάδος και τους υπόλοιπους. Μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το “βαρύ πυροβολικό” της Ελλάδας, ο Κώστας Κάκαρης που από τη θέση του φουνταριστού αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που σε λίγες ώρες δίνει τη μάχη του για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Οι καλύτεροι δημιουργοί

Περνώντας στην επόμενη κατηγορία, μεταφερόμαστε μια στιγμή πίσω στη φάση του γκολ και εξετάζουμε τα πρόσωπα που έδιναν κάθε φορά την τελευταία πάσα. Στα οποία μετ’ εκπλήξεως διαπιστώσαμε ότι συμπεριλαμβάνεται ο Άγγελος Βλαχόπουλος που έκανε σε ικανοποιητικό βαθμό κάτι διαφορετικό από αυτό για το οποίο φημίζεται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Επειδή όμως έχουν προσπαθήσει και οι υπόλοιποι οφείλουμε να αναφέρουμε τον Λόρεν Φάτοβιτς του διψήφιου αριθμού και τους Αλέξα Ουκρόπινα, Σάμουελ Μπάλαζ, Κας τε Ρίλε, Ντέιβιντ Τατράι, Νίκα Σουσιασβίλι, Λούκα Γκεοργκέσκου, Ράντομιρ Ντράσοβιτς και Μαρκ Γκάνσεν που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στον Άγγελο.

Οι πιο δυνατοί αθλητές των ομάδων

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δύο πράγματα κυριάρχησαν. Το ένα είναι η χαρά μας για τον Κώστα Κάκαρη που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά και με ακόμα έναν τρόπο ότι είναι ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς επιθετικούς στο ευρωπαϊκό πόλο. Το άλλο είναι ο προβληματισμός μας για τον ελληνικό τίτλο. Κι αυτό επειδή το αγγλικό “FP DRAWN” (κερδισμένες αποβολές) είναι λίγο ξενέρωτο αν και απόλυτα δηλωτικό αυτού που αφορά. “Βασιλιάς” σε αυτή την κάστα παικτών βέβαια είναι ο Γκουν Φαν Ίπερεν που απέχει πολύ από τους υπόλοιπους που δεν ξεπερνούν τις 16 αποβολές.

Οι καλύτεροι “κλεφτές”

Εδώ, πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, σε μια λειτουργία της άμυνας με αρκετά μεγάλο εύρος, καθότι “απλώνεται” από την πρώτη πάσα στην επίθεση του αντιπάλου μέχρι την τελευταία πριν το σουτ, βλέπουμε αρκετά ενδιαφέροντα. Στα εντυπωσιακά της κατηγορίας συγκαταλέγονται τα οκτώ κλεψίματα του Βουκ Μιλόγεβιτς, η παρουσία του Μάρκο Μπίγιατς, του Πέταρ Τεσάνοβιτς και στον αντίποδα η απουσία μέλους των ελληνικών μετόπισθεν που φημίζονται για τη σκληράδα και τις αδιαπέραστες γραμμές τους.

Οι καλύτεροι μπλοκέρ

Κι αν από πάνω δεν υπήρχε συμπατριώτης μας στη λίστα των “κλεφτών”, έχουμε εδώ τον Ντίνο Γεννηδουνιά να “κρατά ψηλά τη σημαία” με τα τέσσερα μπλοκ του να τον τοποθετούν και ψηλά γενικά. Σε ολόκληρο το φάσμα του πρωταθλήματος, το οποίο περιλαμβάνει αρκετούς καλούς μπλοκέρ.

Οι καλύτεροι τερματοφύλακες με βάση τις επιτυχημένες αποκρούσεις

Κάτω από τα δοκάρια είναι και πάλι πολλοί αυτοί που ξεχωρίζουν. Πάνω απ’ όλους ο Πέταρ Τεσάνοβιτς που κράτησε το Μαυροβούνιο και τώρα που μιλάμε είναι μαζί του στα προημιτελικά όντας ηγέτης του. Λίγο πιο κάτω ο Μάριους Φλορίν Τιτς που έχει κάνει το “ταβάνι” του “θρύψαλα” στέλνοντας τη Ρουμανία μέσω της πρωτιάς στον τελευταίο όμιλο στα μπαράζ. Στα αξιοσημείωτα, συνυπολογίζεται η παρουσία του Μάνου Ζερδεβά με τον “φτωχό” για τα δεδομένα του Έλληνα πορτιέρε αριθμό των 20 αποκρούσεων.

Οι καλύτεροι τερματοφύλακες της διοργάνωσης (ποσοστιαία)

Για το τέλος αυτής της ανασκόπησης κρατήσαμε ένα στατιστικό που δείχνει πόσο εντυπωσιακή ήταν η συμβολή του Τιτς σε όσα αναφέραμε παραπάνω. Γεγονός που μπορεί να ισχυριστεί και ο Μάρκο Ντε Λούγκο για τη δική του επίδοση. Ακόμα περισσότερο μεγαλειώδες κάνει το έργο των δύο κορυφαίων η διαπίστωση πως κανείς άλλος δεν κατάφερε (έστω και για λίγο) να περάσει το 50%.

Κλείνουμε, με τη σημείωση της κατάφορης αδικίας της προσπάθειας των γυναικών που το μόνο που ξέρουμε για αυτές είναι οι πρώτες σκόρερ και την επισήμανση πως δε σταματάμε να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες μας που προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.

Δείτε ακόμη:

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης 2024: Το πανόραμα των ομίλων σε Ντουμπρόβνικ και Ζάγκρεμπ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ