Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ελλάδα – Ιταλία: Ανέβηκε στο βάθρο και συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο (video)

Τα δεκα έξι χρόνια μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το δέκατο τρίτο μετάλλιο, η πανελλήνια αναγνώριση και η συγκίνηση της καλύτερης Ελληνίδας πολίστριας όλων των εποχών.

Η συνάντηση της Ελλάδας με την Ιταλία μπορεί να μη “λουζόταν” με τη λάμψη του χρυσού που επιφέρει ένας μεγάλος τελικός. Ήταν βέβαια και αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Ιδίως όταν η μία από τις δύο ομάδες κυνηγά κάτι που κάτι που αποτελεί το μεγάλο της όνειρο. Όπως συνέβη με την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τους οποίους έχει καταγράψει τρεις απουσίες (2012, 2016, 2020). Άρα βρίσκεται και δέκα έξι χρόνια μακριά τους. Διάστημα που κάνει τη συγκίνηση να ξεχυλίζει . Ιδιαίτερα στα μάτια των μεγαλύτερων σε ηλικία αθλητριών στις οποίες συγκαταλέγεται και η κορυφαία αθλήτρια που έβγαλε το άθλημα της υδατοσφαίρισης στη χώρα μας, Αλεξάνδρα Ασημάκη. Η πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού, της Βουλιαγμένης και πλέον του Αλίμου που έχει ζήσει τόσα μέσα στο νερό, βίωσε αυτή τη φορά κάτι πρωτόγνωρο που μην ξέροντας πως να το αντιμετωπίσει περιπλανήθηκε ανάμεσα στα δάκρυα και τα χαμόγελα της χαρά όπως είδαμε και στις δηλώσεις της στην κάμερα της ΕΡΤ.

Κλείνοντας τον πρόλογο μας και πριν προχωρήσουμε στα του αγώνα, να πούμε ότι τα κορίτσια συνεχάρησαν για το μετάλλιο, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ομοσπονδιακός προπονητής του ανδρικού τμήματος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης, Θοδωρής Βλάχος. Για να ακολουθήσουν οι Γιαννης Φουντούλης και Ντίνος Γεννηδουνιάς από τους συναθλητές τους.

Το ματς

Το πρώτο οκτάλεπτο αποτέλεσε μια ιδανική εισαγωγή στο παιχνίδι για το εθνικό μας συγκρότημα. Καθώς, τα κορίτσια μας κατάφεραν σε πρώτο χρόνο να βρουν τους τρόπους για να φτάνουν μέχρι τα απέναντι δίχτυα με επιτυχία, ενώ στον αντίποδα περιόρισαν σημαντικά από την αρχή τις αντιπάλους τους.

Εκείνες βέβαια δεν έμειναν άπραγες. Διότι, σύμφωνα με όσα είδαμε στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου, σκλήρυναν τόσο που έκαναν το γκολ της Έλενας Ξενάκη να μοιάζει τόσο σημαντικό όσο ήταν και αυτό που φόρεσε το “μανδύα” του νικητήριου πολύ αργότερα για την Εθνική μας.

Για να συνεχιστεί η δράση με μια μικρή πρόοδο στο σκοράρισμα και το άγχος να “βασιλεύει” ανάμεσα στις αντιμαχόμενες, οι οποίες βρήκαν από ένα τέρμα η καθεμία. Διατηρώντας ακέραια με αυτόν τον τρόπο ακέραια την εξαιρετική ψυχολογία και το σημαντικό προβάδισμα της ελληνικής πλευράς.

Παρά ταύτα, τίποτα απ’ όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν θα είχε σημασία στο τελευταίο κομμάτι τους ματς. Αφού τα κορίτσια της “σετερόσα” αντέδρασαν και πάλι και αυτή τη φορά το έκαναν στέλνοντας τη μπάλα κατ’ επανάληψη στα δίχτυα της Ιωάννας Σταματοπούλου. Ζορίζοντας έτσι τις κοπέλες της Αλεξίας Καμμένου που απώλεσαν το προβάδισμα τους αλλά όχι τη θέληση και το πείσμα τους να τα καταφέρουν. Με αποτέλεσμα να βρουν τη λύση στο “γρίφο” και να πάρουν την πολυπόθητη νίκη με το ξαφνικό εύστοχο σουτ της Νικόλ Ελευθεριάδου πίσω από τα έξι μέτρα.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-0, 1-1, 2-4

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Σταματοπούλου, Ε. Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Ασημάκη 2, Πάτρα, Νίνου 1, Β. Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Ελληνιάδη.

Ιταλία (Κάρλο Σίλιπο): Κοντορέλι, Μπαντσέλι, Ταμπάνι, Γκαλάρντι 1, Άβενιο 1, Γκουστίνι, Μπετίνι, Πίκοζι 1, Μπιανκόνι 2, Παλμιέρι, Γκαντ, Σέργκολ, Βιατσάβα 1.

Η MVP

Photo credits: TOTAL WATER POLO (IG account)

Παίκτρια της αναμέτρησης αναδείχθηκε η Έλενα Ξενάκη. Η Ελληνίδα φουνταριστή που δεν αρκέστηκε στο να πλήξει τις Ιταλίδες με τις έξυπνες κινήσεις της στην επίθεση, αλλά προσέφερε και στην άμυνα. Αντιλαμβανόμενη λόγω και της εμπειρίας πλήρως τις απαιτήσεις της περίστασης.

Τα στατιστικά του αγώνα

Photo credits: TOTAL WATER POLO (IG account)

Όπως βλέπετε τα στατιστικά οι δύο ομάδες ήταν όσο κοντά φαίνονταν και μέσα στο νερό. Τη διαφορά ωστόσο έκανε, ευτυχώς για την Ελλάδα, η ανακοπή από πλευράς της δέκα επιθέσεων την ώρα που οι κοπέλες από τη γειτονική μας χώρα έκαναν το ίδιο σε οκτώ αντίπαλες επιθέσεις. Χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα των τριών παραπάνω ολοκληρωμένων επιθέσεων.

Η σημαντικότατη συμβολή των δύο τερματοφυλάκων

Photo credits: TOTAL WATER POLO (IG account)

Τη συγκεκριμένη την παραθέτουμε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη σημαντικότατη συμβολή της ελληνικής άμυνας που αξίζει να υπερτονιστεί όταν καλύπτει το μικρό αλλά σημαντικό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση έλλειμμα της της Ιωάννας Σταματοπούλου.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Δείτε ακόμη:

Ισπανία – Ελλάδα: Δεν τα κατάφερε η “γαλανόλευκη” που έχασε τη “μάχη” αλλά όχι τον “πόλεμο”

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ