Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ομόνοια 29ης Μαΐου: «Ζούμε ένα ολοκληρωμένο όνειρο, μακριά από το μοντέρνο ποδόσφαιρο που μας ταΐζουν κάθε μέρα»

Ο ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο «ζει» και η Ομόνοια 29ης Μαΐου δείχνει τον δρόμο στην Κύπρο.

Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν η ποδοσφαιρική κοινωνία της Κύπρου παρακολουθούσε τους οργανωμένους οπαδούς της Ομόνοιας να επαναστατούν μιας και διαφωνούσαν με την παραχώρηση του ποδοσφαιρικού τμήματος στον επενδυτή Σταύρο Παπασταύρου. Η ιστορία μόλις είχε ξεκινήσει να γράφεται και η ίδρυση ενός νέου συλλόγου-σωματείου που θα δημιουργούνταν από τον λαό και θα είχε ιδιοκτήτη τον λαό, είχε δημιουργηθεί, με ονομασία «Ομόνοια 29ης Μαΐου».

• Θέλοντας να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως ξεκίνησε η λειτουργία της Ομόνοιας 29ης Μαΐου;

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ομόνοια το 1948 ή ο ΑΣΟΛ το “Αθλητικό Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας” ιδρύθηκε κάτω από σημαντικές περιστάσεις. Κάποιοι ποδοσφαιριστές εκείνη την εποχή που αγωνίζονταν στο ΑΠΟΕΛ έφυγαν λόγω του ότι δεν ήθελαν να υπογράψουν την προκήρυξη που είχε σταλεί από τον ΣΕΓΑΣ που ήθελε τους αθλητές των σωματείων να υπογράψουν κατά της “Εθνοκτόνου ανταρσίας” εν μέσω του εμφυλίου στην Ελλάδα. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τους προοδευτικούς αθλητές στην ίδρυση νέου σωματείου κάτι που έγινε τον Ιούνη του 1948. Όπως καταλαβαίνεις αυτή η κίνηση έδωσε μία πολιτικοποιημένη πτυχή στις σχέσεις των σωματείων στην Κύπρο. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως εκείνη την ίδια ακριβώς χρονιά για τους ίδιους λόγους ιδρύθηκε η Νέα Σαλαμίνα της οποίας οι ιδρυτές της έφυγαν από την Ανόρθωση, η ΑΛΚΗ που έφυγαν από τον Πεζοπορικό και ο Ορφέας Λευκωσίας. Για αυτούς τους λόγους η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε αναπτύξει αυτά τα ιδανικά και τις αξίες που βασίζονταν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα της πολιτικής που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή. Τα γεγονότα που ακολούθησαν πολλά αλλά ανήκουν σε κάποια άλλη συζήτηση».

• Η ρήξη με την Ομόνοια Λευκωσίας ήταν κάτι που ξεκίνησε από το 2018 ή οι ρίζες υπήρχαν και παλιότερα;

«Η συγκεκριμένη ρήξη ξεκίνησε το 2018. Κάποια άλλα θέματα που είχαμε με τα συμβούλια, κάποιες διαφωνίες με τους προέδρους, είναι πράγματα που συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες με την κάθε μια να έχει τις ιδιαιτερότητες της αναλόγως με την ποιότητα των οπαδών που την ακολουθούν. Όλοι οι οργανωμένοι μπορούν να εκφράζουν κάποια παράπονα, αλλά ποτέ δεν υπήρχε στο μυαλό μας ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αποκλείεται κάποιος φίλαθλος της Ομόνοιας πριν τα γεγονότα του 2018 να σκεφτόταν ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα που μας έχει φέρει σε αυτά τα γεγονότα. Κάπου εδώ να πούμε ότι η Θύρα 9 δεν έφυγε ποτέ και από πουθενά. Οι οργανωμένοι στηρίζουν τον ΑΣΟΛ στα τμήματα που ανήκουν στο σωματείο. Το 2018 λοιπόν το σωματείο μας ήταν σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση! Η κακοδιαχείριση των περασμένων χρόνων έφεραν το ποδοσφαιρικό τμήμα του σωματείου στο “χείλος του γκρεμού” όπως μας το είχαν παρουσιάσει. Εν μέρη ήμασταν σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και μας παρουσίασαν ως λύση έναν επενδυτή, ο οποίος ενδιαφερόταν να αναλάβει την διαχείριση μίας μονομετοχικής εταιρίας που θα διαχειριζόταν το ποδοσφαιρικό brand της ομάδας μας που κάποιοι του την είχαν ξεπουλήσει. Αυτά τα γεγονότα έγιναν μέσω πολύ σημαντικών παραβάσεων, τα οποία είχαν παραβιάσεις του καταστατικού του σωματείου κάτι που κάποιος κόσμος έδειξε να αντιδρά αρχικά.

Πήραν αντικαταστατικά τα οικονομικά δεδομένα και τα παρέδωσαν σε αυτόν τον “τύπο”, ο οποίος έκρινε ότι μπορεί να διαχειριστεί τις οικονομικές δυσκολίες της Ομόνοιας χωρίζοντας τες σε διαχειρίσιμες και μη. Άλλωστε γνώριζε πολύ καλά αυτή τη δουλειά μιας και διευθύνει δανειοληπτική εταιρία στην Αμερική. Ο συγκεκριμένος λοιπόν παρουσιάστηκε ως ο “σωτήρας” της Ομόνοιας και ότι εάν δεν παρέμβει κάποιος οικονομικά ευκατάστατος να την “σώσει”, θα έμπλεκε σε περιπέτειες χωρίς επιστροφή. Ο κόσμος δυστυχώς λόγω των κακών επιδόσεων που είχε η ομάδα τα τελευταία χρόνια πείστηκε ότι αυτή θα ήταν η λύση. Οι προηγούμενες διοικήσεις με τις κακοδιαχειρίσεις έφεραν τους φιλάθλους σε μία οργισμένη κατάσταση κάτι που τους έκανε να ξεχάσουν αρκετά στοιχεία του DNA του ΟΜΟΝΟΙΑτη. Η πλειοψηφία του κόσμου ακολούθησε τον δρόμο που εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πάρουμε. Όπως το ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου του 2018 ο πρόεδρος του σωματείου: “το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ομόνοιας Λευκωσίας παύει να υφίσταται”.

Ήταν η αρχή δύο καινούργιων δρόμων: της «Ομόνοιας ποδόσφαιρο Limited» που ακολούθησαν οι περισσότεροι φίλαθλοι και η «Ομόνοια 29ης Μαΐου» που ακολούθησαν οι οργανωμένοι, η Θύρα 9».

• Πώς είδε η Κύπρος την κίνηση σας;

«Η απόψεις διίστανται. Ο κόσμος των αντίπαλων ομάδων βρέθηκε σε “σοκ”. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την ποδοσφαιρική και οπαδική κοινωνία της Κύπρου. Όταν αντιλήφθηκαν ότι η Θύρα 9 αποφάσισε να μην ακολουθήσει την απόφαση του σωματείου, ξεκίνησε μία καφενειακή συζήτηση με τον καθένα να λέει την άποψη του. Ακόμα και σήμερα πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί αυτό που έγινε για διάφορους λόγους. Κάποιοι έριξαν τόνους “λάσπης”, στα άτομα που βγήκαν μπροστά σε αυτή την νέα και μοναδική προσπάθεια να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται. Ακούγαμε από οπαδούς άλλων συλλόγων να λένε “μπράβο σας, έχετε αρ****α για να το κάνετε αυτό” και από άλλους να λένε “πουλήσετε την ομάδα σας”. Πολλοί όχι μόνο τους άρεσε αλλά ήρθαν και στην κερκίδα μας. Ναι μεν δεν έγιναν οπαδοί της ομάδας μας, αλλά ήρθαν να χειροκροτήσουν αυτή τη προσπάθεια που η αλήθεια εν μέσω της μοντερνοποίησης  του ποδοσφαίρου λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν πως θα τα καταφέρναμε».

• Η σκέψη και στην συνέχεια η ίδρυση ακολούθησε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο προκειμένου να πορευτεί;

«Πρώτα από όλα είχαμε κάποια θέματα πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσουμε και αυτά δίνουν νόημα στην ύπαρξη μας. Το αγωνιστικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο έρχεται μετά. Είχαμε πρόβλημα με την φιλοξενία μας σε κάποιο γήπεδο ή σε κάποιο τοπικό πρωτάθλημα. Στην αρχή της ίδρυσης μας, το καλοκαίρι του 2018 το συμβούλιο του σωματείου μας, είχε να αντιμετωπίσει θέματα με την εγγραφή μας σε κάποια λίγκα. Στην Κύπρο υπάρχει μία ιδιαιτερότητα των πρωταθλημάτων, η οποία είναι πως χωρίζονται σε αριστερές και δεξιές ομοσπονδίες. Π.χ. στην Λευκωσία υπάρχουν τέσσερα πρωταθλήματα τοπικού ενδιαφέροντος, τα οποία ανήκουν σε δύο ομοσπονδίες που ανήκουν στην αριστερά και δύο που ανήκουν στην δεξιά. Σε αυτά λοιπόν δεν μας δέχτηκαν και αναγκαστήκαμε να παίξουμε στο πρωτάθλημα της Πανσόλειου Ομοσπονδίας, ένα πρωτάθλημα που βρισκόταν στην ορεινή Λευκωσία, το οποίο αν και με τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε, περάσαμε απίστευτες στιγμές. Ο κόσμος μας έπρεπε να ταξιδέψει στην ορεινή Κύπρο και να βρεθεί στο πλάι της αγαπημένης του ομάδας και στο τέλος να αγωνιστούμε με ομάδες χαμηλού επιπέδου που ούτε αυτό ήταν πρόβλημα αφού κατακλύζανε κάθε στάδιο που έπρεπε να αγωνιστούμε. Το γεγονός ότι φτάσαμε αήττητοι στο πρωτάθλημα αποτυπώνει και την διαφορά ποιότητας που είχαμε, μιας και κερδίζαμε παιχνίδια με 10-0, 8-0, 6-0 κλπ».

• Ο χρόνος πλέον γράφει 2024. Θεωρείτε ότι εσείς οι οπαδοί, η λαϊκή βάση της ομάδας έχετε καταφέρει όσα θέλατε;

«Μόνο και μόνο που υπάρχουμε, μόνο και μόνο που η ομάδα πετυχαίνει τις νίκες και μπορεί να στεγάσει τον κόσμο με αυτά τα ιδανικά, είτε κερδίσουμε τον τίτλο στην Β’ κατηγορία, είτε μείνουμε στην ίδια είναι ένας μεγάλος άθλος. Το να έχεις ιδεολόγους οπαδούς στο πλευρό σου, μακριά από το μοντέρνο ποδόσφαιρο που μας “ταΐζουν” κάθε μέρα. Αυτό από μόνο του μας δίνει μία τεράστια χαρά. Ζούμε ένα ολοκληρωμένο όνειρο, δεν μας λείπει κάτι, οι επιτυχίες οι ποδοσφαιρικές μπορεί να μην έρθουν στο μεγαλύτερο (δηλαδή να βγούμε Ευρώπη ή να πάρουμε τίτλο) αλλά ξέρουμε ότι θα είμαστε εκεί, θα δείχνουμε έναν αλλιώτικο δρόμο, θα δείχνουμε στον κόσμο ότι μπορεί να καταφέρει πράγματα χωρίς τις μεγάλες εταιρίες και χωρίς τους μετόχους, το μεγάλο κεφάλαιο. Φτάνει να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, όπως πιστέψαμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι στελεχωμένη από άτομα τα οποία πριν λίγα χρόνια ζούσαν μόνο στις τάξεις της Θύρα 9 ανά το Παγκύπριο. Αυτή τη στιγμή τα στελέχη αυτά δουλεύουν αφιλοκερδώς. Το σωματείο έχει 2000 εγγεγραμμένα μέλη και εξ αυτών οι 200 εργάζονται αφιλοκερδώς για την ομάδα είτε καθημερινά μέσα στην εβδομάδα, είτε την μέρα ενός αγώνα. Με αυτό το τρόπο το σωματείο και γλιτώνει διάφορα έξοδα αλλά το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί ένα μέλος του σωματείου μας να προσφέρει την ανιδιοτελής αγάπη του και νιώθει σημαντικός με την συμβολή του».

• Αγωνιστικά η Ομόνοια 29ης Μαΐου βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 53 βαθμούς. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί;

«Η ομάδα μας βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, είμαστε στην πρώτη θέση. Είμαστε η ομάδα που έχει τον πρώτο λόγο για την άνοδο και το πρωτάθλημα εξαιτίας της δυναμικής που απέκτησε. Η ομάδα είναι σε εξαιρετική φόρμα αλλά και του μοναδικού κόσμου που την ακολουθεί πιστά. Χρειάζεται σοβαρότητα γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν πολλά μέσα στο γήπεδο. Οι ανατροπές και το πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες είναι πάντα στο μυαλό μας και είναι κάτι που μας κρατά σε εγρήγορση. Το παράδειγμα μας με την  δημιουργία αυτού του σωματείου δείχνει ότι αυτό το πανέμορφο άθλημα με τα τόσα του κακά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σαν «όπλο» επανάστασης! Και εμείς ναι κάνουμε την δίκη μας επανάσταση».

• Για το τέλος θα ήθελα να δώσετε ως Ομόνοια 29ης Μαΐου το δικό σας μήνυμα προς τους Έλληνες που ίσως να μην γνωρίζουν αυτήν την αξιόλογη πορεία που έχετε διανύσει.

«Αυτό που αντιληφθήκαμε μέσω αυτής της πορείας είναι ότι όλα χτίζονται μέσα στον χρόνο. Το μεγαλείο της Θύρας 9 «χτίστηκε» μέσα στα χρόνια και δημιούργησε αυτό τον μοναδικό χαρακτήρα. Το οικογενειακό κλίμα μέσα στους συνδέσμους ανά το Παγκύπριο γιγαντώνει την προσπάθεια και αυτό φαίνεται στην στιγμή που έπρεπε να παρθεί η σημαντική αυτή απόφαση της δημιουργίας του σωματείου. Η Θύρα 9 κέρδισε έναν πολύ μεγάλο πολιτικό αγώνα μέσα στα χρόνια για να τα καταφέρει να πείσει ότι με αυτόν τον τρόπο, με αυτό το πάθος μπορούμε να υπάρχουμε σαν οπαδοί. Εδώ στην Κύπρο ονομάζουμε την Ομόνοια “ η ομάδα του Λαού” η ομάδα που ανήκει στο κόσμο της. Πλέον αυτό συμβαίνει στην δίκη μας ΟΜΟΝΟΙΑ και αυτό μας κάνει υπερήφανούς και μπορούμε να τραγουδάμε με ψηλά τα κεφάλια τον ύμνο της ομάδας που λέει “και του Λαού ομάδα, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΟΜΟΝΟΙΑ”. Αυτό το κάνουμε στην πράξη πραγματικότητα. Έχουμε την δύναμη, την θέληση, την ταυτότητα και κάνουμε αυτό που λέμε!

Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι πραγματικά τεράστιος, οι αγώνες που έχει δώσει μέσα στα χρόνια για να κρατήσει το σωματείο ψηλά είναι απίστευτοι και ο μοναδικός λόγος που είμαστε εκεί που είμαστε είναι αυτός ο Λαός! Η Ομόνοια πρεσβεύει ιδανικά υψηλών αρχών. Οι κοινωνικοί αγώνες και η θέληση μας για ένα καλύτερο κόσμο μας κάνει να γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο η αφορμή!».

Πηγή: Karfitsa.gr 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ