Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ευρωπαϊκή ιστορία της “Βασίλισσας”

Άλλη μία χρονιά στο ίδιο έργο θεατές, η Ρεάλ είναι εκτός συνέχειας στο 88′ και στην επόμενη φάση στο 90′, αυτή η ομάδα, αυτός ο σύλλογος, αυτή η βαριά φανέλα,  δεν πεθαίνει ποτέ, γιατί πολύ απλά είναι η Βασίλισσα της Ευρώπης. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να ήταν και να είναι η Βασίλισσα της Ευρώπης, όντας στην κορυφή με τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλη ομάδα (14!), όμως ένας ποδοσφαιριστής, ένας θρύλος του συλλόγου και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, είναι αυτός που άλλαξε την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της μεγάλης Ρεάλ και γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τον άθλο της. Φυσικά μιλάμε για τον Σέρχιο Ράμος!

15 Μαΐου του 2002, η Ρεάλ επικρατεί της τρομερής Λεβερκούζεν με 2-1 με μία αξέχαστη γκολάρα από τον Ζινεντίν Ζιντάν και ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης για ένατη φορά στην ιστορία της. Έκτοτε άλλαξαν πολλά, μεσολάβησαν ακόμη περισσότερα, η Ρεάλ έφαγε απανωτά χαστούκια, έκανε επτά χρόνια να βρεθεί ξανά σε ημιτελικό και έως τότε όχι απλά δεν πλησίαζε τα ημιτελικά, αλλά έβγαινε εκτός από την φάση των “16”.

Φτάνουμε στην σεζόν 2010-11, η Ρεάλ είναι ξανά στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει αποκλείσει Λυών και Τότεναμ και ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη, για το απόλυτο ντέρμπι, El classico στους “4” της Ευρώπης με φόντο μία θέση στον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ. Εκείνη όμως η υπερομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν μπορούσε να σταματήσει με τίποτα, δεν μπορούσε να την κοντράρει κανείς. Έπειτα από έναν επεισοδιακό πρώτο ημιτελικό στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, η Μπάρτσα με δύο γκολ του Λιονέλ Μέσσι παίρνει μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης και σε συνδυασμό με το 1-1 της ρεβάνς αφήνει την μισητή αντίπαλο εκτός συνέχειας, σηκώνοντας παράλληλα στην συνέχεια το 4ο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της μέσα στην Αγγλία επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ευκαιρία για να βρεθούν οι Μαδριλένοι σε έναν τελικό Ευρώπης είχε χαθεί.

Την ακριβώς επόμενη χρονιά η Ρεάλ συνεχίζει να πηγαίνει καλά και να καλπάζει προς το πολυπόθητο 10ο βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο, πετά εύκολα την ΤΣΣΚΑ στους “16”, συντρίβει με σχετική ευκολία τον ΑΠΟΕΛ στους “8” και φτάνει για δεύτερη σερί χρονιά στα ημιτελικά. Αντίπαλος αυτή την φορά η Μπάγερν και στην απέναντι πλευρά η Τσέλσι με την Μπάρτσα που θέλει το “back to back”, το ενδεχόμενο για ένα El classico στον τελικό είναι ορατό και πιο ζωντανό από ποτέ. Το όνειρο του κάθε ποδοσφαιρόφιλου να δει Μπάρτσα Ρεάλ, Ρονάλντο Μέσσι, σε τελικό Ευρώπης έχει πάρει σάρκα και οστά. Όνειρο παρέμεινε όμως, αφού η Μπάγερν άφησε εκτός στα πέναλτι την Βασίλισσα (2-1 και τα δύο παιχνίδια) μέσα στην Μαδρίτη και στο άλλο ζευγάρι η Τσέλσι ήταν η μεγάλη νικήτρια, η οποία στον τελικό θριάμβευσε μάλιστα επί των Βαυαρών και έφτασε στην κορυφή για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ευκαιρία της Ρεάλ είχε χαθεί πάλι.

Στην Μαδρίτη δεν το βάζουν κάτω, έχουν βαλθεί να κατακτήσουν το πολυπόθητο 10ο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν περάσει 11 χρόνια και ακόμη να φτάσουν σε έναν τελικό, δύο διαδοχικοί αποκλεισμοί στα ημιτελικά, κάπου θα σπάσει η γκίνια. 2013 και η Βασίλισσα για τρίτη σερί σεζόν είναι στα ημιτελικά, αντίπαλος η Ντόρτμουντ αυτή την φορά και απτήν άλλη πλευρά η Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα, το ενδεχόμενο του El classico σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ είναι ορατό για δεύτερη συνεχή σεζόν, ανοιχτό ωστόσο είναι και το ενδεχόμενο ενός Γερμανικού εμφυλίου μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ! Έτσι και έγινε, η Ντόρτμουντ με έναν σεληνιασμένο Λεβαντόβσκι που πετυχαίνει 4(!) γκολ στο πρώτο ματς, διαλύει την Ρεάλ και την συντρίβει με 4-1 στη Βεστφαλία δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στην ρεβάνς. Η Ρεάλ άγγιξε την υπέρβαση αλλά τα δύο γκολ του Μπενζεμά στο 83′ και στο 88′ δεν ήταν αρκετά. Οι Μερένχες ήταν εκτός ξανά, είχαν αποτύχει πάλι, για τρίτη σεζόν στην σειρά, δεν τα κατάφεραν και τα χρόνια από το τελευταίο ευρωπαϊκό είχαν περάσει και είχαν γίνει δώδεκα, η Βασίλισσα απείχε από την κορυφή της για δώδεκα έτη.

Το 2014 είναι γραφτό να αλλάξει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και να γιγαντώσει την Ρεάλ. Εγχώρια τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει βαλθεί να μπει στο μάτι των μεγάλων και  εκθρονίζει της Μπάρτσα και Ρεάλ από την κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα με την Ατλέτικο, ενώ παράλληλα έχει βαλθεί να τρελάνει και την Ευρώπη. Η Βασίλισσα είναι έτοιμη να πάει μακριά ξανά, είναι έτοιμη να σπάσει το φράγμα του ημιτελικού, δεν γίνεται να έχει τέταρτη συνεχή αποτυχία, τα χρόνια έχουν περάσει επικίνδυνα. Οι Μπλάνκος διαλύουν την Σάλκε στους “16”, παίρνουν πίσω το αίμα τους αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ντόρτμουντ στους “8” και στα ημιτελικά θα κοντραριστούν με τρίτη Γερμανική ομάδα στην σειρά, την Μπάγερν. Ο αγώνας είναι δύσκολος, το 1-0 της Μαδρίτης δεν δίνει σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης, πόσο μάλλον όταν πας μέσα στην “Alianz Arena”. Η Ρεάλ όμως είναι έτοιμη, είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ, διαλύει με το εξωφρενικό 0-4 τους Βαυαρούς και πετάει για τον τελικό της Λισσαβόνας, 12 χρόνια μετά η Βασίλισσα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, το “BBC” κάνει θραύση και δεν μπορεί να τους σταματήσει κανείς, ο Σιμεόνε όμως που θα βρεθεί στον δρόμο τους φαίνεται πως έχει το αντίδοτο, ισπανικός εμφύλιος λοιπόν στην Λισσαβόνα, ο ένας θέλει το 1ο και ο άλλος το 10ο. Έχουν περάσει 93 λεπτά, η Ατλέτικο χάρις στο γκολ του Γκοντίν από το 36′ είναι αγκαλιά με την κούπα και η Ρεάλ τετ-α-τετ με μία ακόμη αποτυχία. Τότε όμως έρχεται ένας άνθρωπος την τελευταία στιγμή, να πετύχει ένα γκολ που είναι ισάξιο ώστε να αλλάξει την τύχη μίας ομάδας, μίας ολόκληρης γενιάς, ένα γκολ που θα εδραίωνε την Βασίλισσα στην κορυφή, που θα την απογείωνε και που θα την έκανε το απόλυτο φόβητρο του θεσμού, είναι ο Σέρχιο Ράμος. Ο άνθρωπος που “κάρφωσε” με κεφαλιά τον Κουρτουά στο τελευταίο λεπτό και έστειλε το ματς στην παράταση, δίνοντας το φιλί της ζωής σε έναν ολόκληρο λαό. Η κατάρρευση της Ατλέτικο στην παράταση ήταν εμφανής, η Ρεάλ ήταν ήδη πρωταθλήτρια από αυτό το 1-1, το σκορ στην παράταση (4-1) το μαρτυρά αλώστε. Και κάπως έτσι, μετά από τόσες αποτυχίες, μετά από τόσα χρόνια, η Ρεάλ επιστρέφει στην κορυφή και δεν πρόκειται να λείψει ποτέ ξανά, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τρεις σερί κατακτήσεις, το 16, το 17 και το 18 με αντιπάλους της Ατλέτικο, Γιουβέντους και Λίβερπουλ αντίστοιχα απογειώνουν τον σύλλογο, ενώ ο πιο πρόσφατος τίτλος το 2022 κόντρα στην Λίβερπουλ μετατρέπουν την Ρεάλ σε μία ομάδα που αρνείται να χάσει τελικό και που από εκεί που είχε 12 χρόνια αποχή και συνεχείς αποτυχίες, κατάφερε και σήκωσε 5 Τσάμπιονς Λιγκ σε 8 χρόνια, πραγματικά αδιανόητα νούμερα. Πλέον, το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο Γουέμπλεϊ θα διεκδικήσει το 15ο τρόπαιο της ιστορίας της κόντρα στην Ντόρτμουντ και το ενδεχόμενο να ηττηθεί σε τελικό παραμένει πραγματικά αδιανόητο.

Αλήθεια όμως, πως θα μπορούσε να είναι η ποδοσφαιρική ιστορία εάν ο Σέρχιο Ράμος δεν πετύχαινε αυτό το γκολ και δεν ξανά έβαζε την Βασίλισσα στην κορυφή; Δεν θα μάθουμε ποτέ!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ