Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

EURO 2024: Άνοιξαν τα χαρτιά τους κάποια φαβορί

Γερμανια, Ολλανδία και Γαλλία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τις αποστολές τους με κάποιες μικρές εκπλήξεις και απουσίες. 

Το Euro 2024 πλησιάζει και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα εθνικά συγκροτήματα της Ευρώπης ξεκινούν ένα – ένα να μας γνωστοποιούν το ποιοι θα είναι αυτοί που θα τα εκπροσωπήσουν στα γήπεδα της Γερμανίας. Με τους οικοδεσπότες μάλιστα να είναι και αυτοί που άνοιξαν το χορό της αποκάλυψης των αποστολών. Για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι.

Η αποστολή της Γερμανίας

Photo credits: OneFootball (IG account)

Τα “πάντσερ” θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την έδρα τους και να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά το 1996, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα ρόστερ που μπορεί να εκφράζει τη μετάβαση στην οποία βρίσκεται το γερμανικό ποδόσφαιρο τελευταία αλλά συνάμα περιέχει αρκετή ποιότητα ώστε να τους πάει μακριά.

Ξεχωρίζουν, πέρα από τα γνωστά ονόματα, ο Αλεξάνταρ Πάβλοβιτς (Μπάγερν Μονάχου) που στα είκοσι τπυ έκανε το “ξεπέταγμα” μέσα στο χάος των “Βαυαρών”, ο Ντενίζ Ουντάβ (Στουτγκάρδη) με την προίκα των 27 γκολ/ασίστ σε 29 αγώνες, ο Μαξ Μπέιερ των 15 τερμάτων σε 32 αναμετρήσεις και φυσικά ο Όλιβερ Μπάουμαν που αν και διαπρέπει κάτω από τα δοκάρια της Χοφενχάιμ διαχρονικά δεν πήρε (για ευνόητους λόγους) τις ευκαιρίες που δικαιούταν στην εθνική. Ο ίδιος βέβαια όταν του ζητήθηκε δεν έλλειψε ποτέ.

Όπως επί παραδείγματι θα συμβεί με τον Ματς Χούμελς που παρά την αξιοζήλευτη σεζόν του δεν θα είναι μέλος του συνόλου το Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν τον βλέπει ως βασικό στο τουρνουά. Για να εισπράξει αμέσως ένα μεγαλοπρεπές “Nein”.

Η αποστολή της Ολλανδίας

Photo credits: Onsoranje (IG account)

Τη “σκυτάλη”, μετά τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Euro, πήρε η Ολλανδία. Με τον Ρόναλντ Κούμαν να ρίχνει στη μάχη όλη την ταχυδύναμη, το ύψος και τη δημιουργία που διαθέτει. Όπως ακριβώς είχε κάνει ο προκάτοχος του, Λουίς Φαν Χαλ, στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Που πήγε όσο καλά επέτρεψε Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ να πάει. Με την ομάδα παρά ταύτα να δείχνει ότι υπάρχει δυναμική.

Την οποία κατά τα φαινόμενα υπηρετεί ο Κιντέν Τίμπερ (μέσος, Φέγενορντ) με τα 16 γκολ/ασίστ σε 31 αγώνες και ο Λουτσχάρελ Γκερτρούιντα που ως ελληνικό κοινό θαυμάσαμε στην “OPAP Arena” στο ματς που έστειλε την Εθνική μας στα μπαράζ. Με αυτόν να αποτελεί τον κύριο πνεύμονα της ομάδας του. Ενώ, ειδική περίπτωση αποτελεί ο Νικ Ολίγ που είδε φως την ώρα που καθόταν στα δοκάρια της Σπάρτα Ρότερνταμ και πλέον θα μπορεί να λέει πως είναι ο τρίτος τερματοφύλακας της Εθνικής Ολλανδιας. Έστω για μια διοργάνωση.

Την ίδια ώρα που αυτή την τιμή δεν θα έχουν παίκτες όπως ο Ζίρκζι ή ο Γιούριεν Τίμπερ. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Με τον νεαρό φορ της Μπολόνια να έχει 19 γκολ/ασίστ σε 37 εμφανίσεις και τελικά να μην χωράει. Ενώ ο Τίμπερ, ο “καλός”, πληρώνει τη ρήξη χιαστού που υπέστη στην αρχή της σεζόν φορώντας τη φανέλα της Άρσεναλ.

Η αποστολή της Γαλλίας

Photo credits: BBC Sport (IG account)

Κλείνουμε με τους Γάλλους. Την καλύτερη ομάδα της τελευταίας εξαετίας και πιθανότατα του μελλοντος. Και σίγουρα την πιο νεαρή και πλούσια σε ταλέντο. Μαζί με την Αγγλία που θα δούμε σε λίγες μέρες ή και ώρες.

Ενδεικτικό των όσων λέμε είναι το γεγονός πως όλοι όσοι βλέπετε στον κατάλογο παραπάνω έχουν θέση στην ενδεκάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ακόμα και οι “άγνωστοι” σε σχέση με τους άλλους Μπράις Σαμπά (Ρεν) και Τζόναθαν Κλάους (Μαρσέιγ, δεξί μπακ). Που ωστόσο πιθανότατα εχουν αυξημένες πιθανότητες καμαρώνουν ότι πήγαν τουρνέ στη Γερμανία και έφυγαν Πρωταθλητές Ευρώπης. Όπως και ο λίγο πιο “γνωστός – άγνωστος” Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό) που αποτελεί το καλύτερο box to box εξάρι στη Ligue 1.

Τέλος, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι λείπει κάποιος από αυτή την ομάδα. Αντιθετα, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι πολλοί θα προσεύχονταν να λείπει τουλάχιστον ο εσχάτως επανακάμψας Ενγκολό Καντέ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ