Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι ”θύρες” της επαρχίας

Την φράση ”Support Your Local Team” δεν μπορείς να την νιώσεις καλύτερα και να την καταλάβεις αν δεν έχεις ζήση έστω και λίγο στην επαρχία, σε μια μικρή κοινωνία ανθρώπων που η αγνή αγάπη των ανθρώπων της πόλης ολόκληρης προς την τοπική τους ομάδα περισσεύει, και όσα χρόνια και αν περάσουν θα παραμένει πάντα η ιδία. Οι ομάδες αυτές κοσμούν ολόκληρες τις πόλεις και αποτελούν σημείο αναφοράς και συνάντησης για αυτές, καθώς όποτε και αν αγωνίζονται, σε όποια κατηγορία και αν είναι αυτή, πάντοτε θα εκπέμπουν θέμα συζήτησης από άκρη σε άκρη στον νομό. Η δίψα για ποδόσφαιρο στην επαρχία είναι μεγάλη και αναμφισβήτητα δεν μπορεί να κρυφτεί, πόσο μάλλον όταν η ομάδα αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο διότι όλο αυτό από μόνο του δίνει ζωντάνια, μεράκι και αναπτύσσει το βοιωτικό επίπεδο σε μια ολόκληρη πόλη.

Η λέξη ”επαρχία” στην χώρα μας συνεπάγεται άμεσα με την λέξη ”ποδόσφαιρο”, και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πέρα από την αθλητική του ιδιότητα ταυτίζετε αυτόματα με το κομμάτι” του οπαδισμού. Η οπαδική κουλτούρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά πολύ έντονα στην χώρα μας και μεγαλούργησε για τα καλά στις αρχές τις δεκαετίας του 80’, όπου και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πλέον επίσημοι οργανωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων και τα πρώτα μαζικά κινήματα στον χώρο του αθλητισμού, με σκοπό την συσπείρωση ολόκληρου του κόσμου της εκάστοτε πόλης γύρω από την τοπική τους ομάδα, υποσχόμενοι οι οπαδοί πως θα αγαπούν και θα ακολουθούν την ομάδα τους πιστά, παντού και πάντα με κάθε κόστος και θυσίες, είτε αυτή αγωνίζεται στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είτε αγωνίζεται στην Α’ Εθνική. Στην Ελλάδα ακόμα, αρκετές είναι οι ομάδες που έχουν συνδέσει το όνομα τους όχι μόνο με το οπαδικό κίνημα που τους ακολουθεί, αλλά και με κάποιο συγκεκριμένο αριθμό, τον αριθμό της θύρας δηλαδή που οι ίδιοι οι φανατικοί οπαδοί του σωματίου έχουν επιλέξει ως σημείο αναφοράς στις εξέδρες του γηπέδου ώστε να συγκεντρώνονται εκεί και να φωνάζουν για την αγαπημένη τους ομάδα.

Ο «Αθλητικός κόσμος» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για την ιστορία της οπαδικής κουλτούρας της επαρχίας της χώρα μας, με τις 17 ”παραδοσιακές” επαρχιακές ομάδες που άφησαν το στίγμα τους και έγιναν γνώστες σε όλους μας, όχι μόνο για τις συνεχόμενες παρουσίες τους σε υψηλό επίπεδο, αλλά και για την οπαδική νοοτροπία που κουβαλάνε και κυλάει στο αίμα τους όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μπει για τα καλά πλέον και επίσημα στον οπαδικό ”χάρτη” της Ελλάδας.

 

  • ΘΥΡΑ 1
  • ΛΑΡΙΣΑ – ”MONSTERS

Στο ιστορικό γήπεδο ”Αλκαζάρ” της Λάρισας γεννήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα οπαδικά κινήματα επαρχιακής ομάδας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποτελεί το σπίτι των ”Monsters” για δυο περίπου δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 1982, όταν μια ομάδα νεαρών ατόμων τότε αποφάσισε να βγει μπροστά και να δώσει δυναμικό παρών στην εξέδρα των ”βυσσινί” στην θύρα 1 του γηπέδου ( τότε θύρα Δ) με μοναδικό στόχο την υποστήριξη στην ομάδα της πόλης τους. Ο πρώτος επίσημος σύνδεσμος που στεγάστηκαν οι ”Monsters” με την επωνυμία ”Θύρα 1” λειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του 80’, χωρίς όμως να αγγίζει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φιλάθλων της Θεσσαλικής ομάδας τα πρώτα χρόνια.

  • ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – ”ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ ”BARBARIANS” ΘΥΡΑ 1”

Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων με την ονομασία ”Barbarians” Θύρα 1 αποτελεί τον πύρινα των οπαδών του Λεβαδειακού εδώ και πολλά χρόνια. Η αίτια που οι οπαδοί του Λεβαδειακού αποφάσισαν να βάλουν τον άσο στο όνομα τους είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ και έπειτα έδιναν το ραντεβού τους κάθε Κυριακή στην παλιά θύρα 1 (τωρινή θύρα 6) του σταδίου της Λιβαδειάς, (την ”μικρή” όπως την αποκαλούν οι ίδιοι) για να φωνάξουν για την αγαπημένη τους ομάδα. Οι ”Barbarians” δημιούργησαν τον πρώτο δυνατό σύνδεσμο φιλάθλων της πόλης που λειτούργησε και στεγάστηκε επίσημα το 1987 ( ημερομηνία που συμπίπτει με την ιστορική πρώτη άνοδο του Λεβαδειακού στην Α’ Εθνική) σε κεντρικό σημείο, διότι μια ”μερίδα” ατόμων αποφάσισε να κινηθεί πρωτοποριακά για τα δεδομένα της πόλης τότε για το κάλο της ομάδας. Το 2004 ιδρύθηκε ο δεύτερος επίσημος σύνδεσμος στην Λιβαδειά με την ονομασία ”Σ.Φ. Λεβαδειακού Γνήσια Θύρα 1” που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, παρ όλου που τα μέλη του απέχουν συνειδητά τα τελευταία χρόνια από όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας δίνοντας παρόν μόνο στα εκτός, λόγο πολλών προβλημάτων και διαφωνιών που έχουν προκύψει με την διοίκηση του Λεβαδειακού. Κατά καιρούς υπήρχαν και διάφορα άλλα group στην πόλη της Λιβαδειάς που δημιουργηθήκαν όπως οι ”Verde Blue”, οι ”Zapatistas”, η ”Λέσχη Φιλών Λεβαδειακού” και τώρα οι ”Arapaho Gate 1”.

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ – ”AUSTRIAN BOYS

Οι ”Αυστριακοί” του Βόλου αποτελούν τον πλέον δυναμικό σύνδεσμο της ομάδας του Ολυμπιακού. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ξεκίνησε την λειτουργία του και επίσημα το 2003, δίνοντας ξεχωριστό τόνο στις εξέδρες του γηπέδου, την θύρας 1, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη της Μαγνησίας, επιλέγοντας μάλιστα με συνειδητή απόφαση ως κεντρικό λογότυπο στο σήμα τους, το σήμα της Αυστρίας. 10 χρόνια αργότερα, το 2013 ιδρύθηκε ένα άλλο group οπαδών οι ‘’Malavetas’’, ενώ ο παλαιότερος σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου ονομάζονταν Σ.Φ.Ο.Β. με έτος ιδρύσεως το μακρινό 1971.

  • ΘΥΡΑ 2
  • ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ”TIGERS CLUB

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος συμπλήρωσε πέρσι 15 χρόνια επίσημης λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 2006 στην πόλη της Τρίπολης και έχει δείξει πολλές φόρες την δυναμική του όλα αυτά τα χρόνια στα γήπεδα της Ελλάδας. Το 2013 μάλιστα, με αφορμή τον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ταξίδεψαν 13.000 ”Αρκάδες” από την Τρίπολη στην Αθηνά ώστε να ζήσουν το όνειρο της ”κούπας” που τελικά δεν ήρθε. Κατά καιρούς επίσης, οι ”Tigers” έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακές ατμόσφαιρες τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας, στην γωνία της θύρας 2Γ του πετάλου του ”Μοριά” στο γήπεδο ”Θεόδωρος Κολοκοτρώνης” της Τρίπολης.

  • ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ”ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ”

Στην θύρα 2 του ΔΑΚ Κομοτηνής συγκεντρώνονταν για πολλά χρόνια οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανθρακικού για να φωνάξουν για την αγαπημένη τους ομάδα. Ο πρώτος σύνδεσμος φιλάθλων της ομάδας ήταν οι ”Κροκόδειλοι” και δημιουργήθηκαν την περίοδο 2005-2006 όταν ο Πανθρακικός ανέβηκε στην Γ’ εθνική, ωστόσο όμως διαλύθηκε αρκετά σύντομα, και στην συνέχεια δημιουργήθηκαν οι ”Λέσχη Φίλων Πανθρακικού”, οι ”Κύκλωπες Θύρα 2”, οι ”Ουλτρας”, οι ”Gruppo Panthrakistas” και τέλος το ”Panthrax Club”.

  • ΘΥΡΑ 3
  • ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ – ”NORTENOS PATRAS

Η Παναχαϊκή είναι μια ομάδα με τους πιο πιστούς οπαδούς σε οποίο γήπεδο και αν αγωνίζεται, σε όποια κατηγορία και αν είναι αυτή με πολλές παρουσίες και τεράστιο οπαδικό κίνημα. Γενικότερα, η πόλη της Πάτρας διαχρονικά θεωρείται μια από τις πιο λαοφιλές πόλης στην ιστορία της λεγόμενης ”οπαδικής” επαρχίας με πλούσιο ενεργό φίλαθλο κοινό όλα αυτά τα χρόνια. Οι σύνδεσμοι της Παναχαϊκής σήμερα είναι οι ”Nortenos Patras” και η ”Θύρα 3”, ο δεύτερος εκ των οποίον δημιουργήθηκε το 2007 και προέκυψε από τα μελή πρώην συνδέσμων, ”Navajo” και ”Αχαιοί -3-”.

  • Α.Ο. ΞΑΝΘΗ – ”REBELS

Ο σύνδεσμος φιλάθλων ”Rebels” και η θύρα 3 αποτελούσαν την οργανωμένη δύναμη της ”Ακριτικής” πόλης στο παλιό γήπεδο της ομάδας στο κέντρο της πόλης, όπου εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ”επαναστάτες” με αμφότερο σκοπό να ”μεγαλώσουν” την ομάδα της πόλης τους, δημιουργώντας για πολλά χρόνια εντυπωσιακές εξέδρες εκεί. Το όνομα ”Rebels” προέρχεται από τους ιδρυτές του συνδέσμου τότε και συμβολίζει την επαρχιακή ”οπαδική” επανάσταση ενάντια στις ομάδες του ΠΟΚ και της Θεσσαλονίκης, μιας και είναι γνωστό πως ”Rebels” σημαίνει επαναστάτες.

  • ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ – ”BLUE ANGELS

Η άλλη ομάδα του Βόλου πέρα από τον Ολυμπιακό είναι η Νίκη Βόλου. Οι οπαδοί της Νίκης Βόλου είναι και αυτοί ευρέως γνωστοί πανελλαδικός στον οπαδικό χάρτη της Ελλάδας και φημίζονται για την μεγάλη στήριξη τους προς την ομάδα. Ο πρώτος σύνδεσμος οπαδών που δημιουργήθηκε ήταν ο ”Όμιλος Φιλάθλων Νίκης Βόλου” το 1974. Στην συνεχεία ένας μεταγενέστερος σύνδεσμος ήταν το ”Blue Club Θύρα 3 ”Π. Ντοκούζης”. Ο σύνδεσμος αυτός δημιουργήθηκε το 1985 από οπαδούς της Νίκης στον Βόλο και στην Νέα Ιώνια, και το όνομα του το πήρε από έναν εκ των ιδρυτών του τότε ο όποιος έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα το 1997. Το 1994 ιδρύθηκε ένας ακόμη οργανωμένος σύνδεσμος που λειτουργεί μέχρι και σήμερα πολύ δυνατά, με το όνομα ”Blue Angels” με εντυπωσιακή παρουσία στο γήπεδο.

  • ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ”ULTRAS GATE3”

Την δικιά τους ιστορία στη θύρα 3 του γηπέδου της Καρδίτσας έχουν γράψει οι οπαδοί της Αναγέννησης, καθώς σε εκείνη την γωνία όλα αυτά τα χρόνια είναι το σημείο συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της ομάδας. Η ιστορία ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετία του 80’ όταν κάποιοι ”κιτρινόμαυροι” οπαδοί μεταφερθήκαν στην συγκεκριμένη γωνία της παλαιάς κερκίδας δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα για τον κόσμο και την ομάδα τότε, για τα δεδομένα της πόλης δίνοντας την αίσθηση του ”τρόμου” στον αντίπαλο όταν ήταν να αγωνιστεί εκεί.

  • ΘΥΡΑ 4
  • ΟΦΗ – ”SNAKES 4 HERAKLION CLUB

Ο ΟΦΗ και θύρα 4 αποτελούν αναμφισβήτητα το καμάρι του Ηρακλείου και της Κρήτης ολόκληρης καθώς είναι ο δυναμικότερος σύνδεσμος φιλάθλων που είχε ποτέ το νησί, και ένας από τους μεγαλύτερους επαρχιακά που έχει η χώρα μας, φθάνοντας μάλιστα και κάποια στιγμή τα 2.000 μέλη. Οι ”Snakes”, έχουν βρεθεί εκατοντάδες φόρες πλάι στο πλευρό του αγαπημένους ΟΦΗ όπου και αν αγωνιζόταν αυτός, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας από το πιο μικρό γήπεδο μέχρι και το πιο μεγάλο με δυναμικές παρουσίες αλλά και δημιουργώντας εκρηκτικές ατμόσφαιρες στο ”κάστρο” τους το ”Γεντί Κουλέ”. Επίσης, οι υπόλοιποι σύνδεσμοι του ΟΦΗ που λειτουργούν είναι οι ‘’Σ.Φ. ΟΦΗ ”Κρήτες” 4 Θ. Παπαδόπουλος”, το ”Στέκι Φίλων ΟΦΗ Αχαρνών” ο ”Σ.Φ. ΟΦΗ Αθηνών ”Νίκος Ξυλούρης” και ο ”Σ.Φ. ΟΦΗ Γερμανίας”.

  • Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ – ”SAKAFLIADES TRIKALA CLUB GATE 4”

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά… βρίσκετε η έδρα των ”Σακαφλιάδων” που αποτελούν τον επίσημο σύνδεσμο των οπαδών των Τρικάλων στο κέντρο της πόλης, με σημείο συνάντησης την θύρα 4 του δημοτικού στάδιο των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, οι ”Hobo Boys” αρχικά και στην συνέχεια οι ”Sakafliades” είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την οργάνωση στο οπαδικό κίνημα της ομάδας των Τρικάλων, ενώ παλαιοτέρα ο πρώτος σύνδεσμος φιλάθλων που υπήρχε στην πόλη ήταν ο ”Σύνδεσμος Φιλάθλων Α.Ο. Τρίκαλα ”Θύρα 4”.

 

  • Γ.Α.Σ. ΒΕΡΟΙΑ – ”Σ.Φ. ΒΕΡΟΙΑΣ ”ΘΥΡΑ 4”

Ο κεντρικός και ο παλιότερος σύνδεσμος της Βέροιας ονομάζεται ”Θύρα 4” και πήρε το όνομα της συγκεκριμένης θύρας καθώς σε εκείνη του γηπέδου της Ημαθίας μαζεύονται οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας να φωνάξουν για την αγαπημένη τους Βέροια. Από το 2007 και έπειτα δημιουργήθηκε ένας νέος σύνδεσμος με το όνομα ”Queens Boys”με σημαντικές παρουσίες εντός και έκτος έδρας, όμως τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος σύνδεσμος απέχει συνειδητά από τα γήπεδα λόγο του ότι υπάρχουν θέματα μεταξύ της διοίκηση της ομάδας.

  • Α.Ο ΚΑΒΑΛΑ – ”ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

Ένας ακόμα ιστορικός σύνδεσμος επαρχιακής ομάδας με σημείο αναφοράς και αυτός την θύρα 4 και δυναμικές παρουσίες ιδιαίτερα τα παλιότερα χρόνια είναι αυτός του Α.Ο. Καβαλάς με το όνομα ”Γαλάζιοι Αργοναύτες”. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ιδρύθηκε στο κέντρο της Καβαλάς πριν από πολλά χρόνια, το μακρινό 1981 και πέρσι συμπλήρωσε  τα 40 χρόνια ζωής του, γιορτάζοντας μάλιστα το γεγονός στο κέντρο της πόλης της Καβαλάς, σε μια μέρα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανένα τους που αγαπάει τον Α.Ο.Κ. Τέλος, το 2010 δημιουργήθηκε άλλο ένα club οπαδών οι ”Pitbulls” το οποίο έκλεισε νωρίς, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς δημιουργήθηκε η Λέσχη Φιλών Α.Ο. Καβαλάς”.

  • ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ – ”Σ.Φ. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ ”ΜΑΥΡΑΕΤΟΙ”

Οι ”Μαυραετοί” της Δόξας Δράμας αποτελούν το σημείο αναφοράς στις εξέδρες του γηπέδου αλλά και στην πόλης με την αγνή και αληθινή αγάπη που καβαλάνε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτήν. Παρόλο που η ομάδα τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες λόγω πολλών προβλημάτων, οικονομικών και διοικητών, οι οπαδοί της Δράμας είναι πάντα πιστοί στο ραντεβού γεμίζοντας το πέταλο φωνάζοντας για την αγαπημένη τους ομάδα και δημιουργώντας έδρα φωτιά για των αντίπαλο.

  • ΘΥΡΑ 5
  • ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΣ – ”CHE GUEVARA CLUB

Τα ”λιοντάρια των Σερρών” έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια την θύρα 5 του δημοτικού σταδίου ως σημείο συνάντησης τους τις Κυριακές. Κάτω ακριβώς από την θύρα 5 του σταδίου των Σερρών στεγαζόταν ο σύνδεσμος φιλάθλων Πανσεραικού ”Red Lions”, ο όποιος ιδρύθηκε το 1999, ενώ πλέον παρουσία στο γήπεδο δίνουν κάποια μέλη του τότε συνδέσμου, αλλά και των ”Guevara Club” οι οποίοι έχουν αφήσει και αυτοί το στίγμα τους τα τελευταία χρόνια στα γήπεδα της Ελλάδας με συχνές παρουσίες.

  • ΘΥΡΑ 6
  • ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ”ΘΥΡΑ 6 – ”WARRIORS

Οι φανατικοί οπαδοί του Παναιτωλικού ονομάζονται ”Warriors” και ιδρύθηκαν το 1981, συμπληρώνοντας φέτος 42 χρόνια λειτουργίας στα οπαδικά δρώμενα. Αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς επαρχιακούς συνδέσμους στην χώρα μας καθώς οι οπαδοί του Αγρινίου ”κρατάνε” ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια την φλόγα στην πόλη, και όχι μόνο, διότι είναι από τους λίγους συνδέσμους που αντιστέκονται τόσο δυνατά μετά το πέρασμα των χρόνων και ακολουθούν πιστά την ομάδα όπου και αν αγωνίζεται, δημιουργώντας πάντα εντυπωσιακές ατμόσφαιρες στο γήπεδο του Παναιτωλικού.

  • ΘΥΡΑ 10
  • ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ”Σ.Φ. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ”

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι και αυτή μια επαρχιακή ομάδα με σπουδαίο και δυναμικό κοινό με ιδιαίτερα ενεργό και κοινωνικό στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα που κατέχει το ρεκόρ εισιτήριων σε έκτος έδρας αναμετρήσεις ( Άρτα 7.389, Κέρκυρα 5.000, Λιβαδειά 8.000 εισιτήρια και πολλά άλλα σε Αθήνα και επαρχεία) είτε στην στην Α’ εθνική είτε στην Γ’. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι ο πρώην ιστορικός σύνδεσμος των οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα με το όνομα ”Απειρώταν” διαλύθηκε το 2017 ύστερα από κοινή απόφαση των μελών του έπειτα από την τεραστία απώλεια ενός συνοπαδού τους τον Αύγουστο του 2015.

 

 

ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ