Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η Serie A…

Στις 8 Μαΐου του 1898 διεξάγονται στην Ιταλία οι πρώτοι αγώνες του Ιταλικού  πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, για να διαμορφωθεί – μετονομαστεί ο όλος θεσμός λίγα χρόνια μετά ως η Serie A’ η κορυφαία κατηγορία του πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικό πρωταθλήματος στον κόσμο… Του Ιταλικού.

 

Το πρώτο επίσημο εθνικό ποδοσφαιρικό τουρνουά διοργανώθηκε το 1898 από την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIGC). Στους τελικούς αγώνες, που έγιναν στις 8 Μαΐου 1898 στο Τορίνο, η Τζένοα νίκησε την Ιντερνατσιονάλε Τορίνο με 3-1 στην παράταση. Τα επόμενα χρόνια το πρωτάθλημα διοργανωνόταν σε τοπικούς ομίλους, οι νικητές των οποίων συμμετείχαν σε αγώνες κατάταξης, από τους οποίους αναδεικνυόταν ο πρωταθλητής.Τη σεζόν 1909-10 για πρώτη φορά οι νικητές των ομίλων δεν έπαιξαν μεταξύ τους σε αγώνες νοκ-άουτ αλλά σε ενιαίο όμιλο με εντός και εκτός έδρας αγώνες. Συμμετείχαν εννιά ομάδες και οι δύο πρώτες αγωνίστηκαν στον τελικό. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ίντερ που νίκησε την Προ Βερτσέλι με το εντυπωσιακό σκορ 10-3! Από την περίοδο 1912-13 καθιερώθηκαν ο Βόρειος και ο Νότιος όμιλος, οι νικητές των οποίων αγωνίζονταν στον τελικό του πρωταθλήματος.

1921-22 οι πιο δυνατές ομάδες δημιούργησαν την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ιταλίας (ιταλικά: Confederazione Calcistica Italiana ή CCI), η οποία ήρθε σε αντιπαράθεση με την FIGC, σχετικά με τον αριθμό των ομάδων της ανώτερης κατηγορίας. Ακολούθησε μια δεκαετία με διαμάχες ανάμεσα στις δύο ποδοσφαιρικές ενώσεις, σε συνδυασμό με καταγγελίες για δωροδοκίες και στημένα ματς, με αποκορύφωμα την αφαίρεση του τίτλου του 1927 από την Τορίνο.Αποτέλεσμα του σκανδάλου αυτού ήταν η δημιουργία αμιγώς επαγγελματικών ομάδων που συγκρότησαν τη Serie A και τη Serie Β, δηλαδή την Α΄ και τη Β΄ επαγγελματική κατηγορία. Έτσι από τη σεζόν 1929-30 το πρωτάθλημα Ιταλίας μπήκε σε επαγγελματική τροχιά, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τον πρώτο τίτλο της Serie A κατέκτησε η Αμπροζιάνα, που δεν είναι άλλη από την Ίντερ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Campionato, η Serie A, το coppa Italia κι γενικά ότι έχει σχέση με το Ιταλικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να τραβάει και να συναρπάζει τους φίλους του αθλήματος σε όλης τη γη, καθώς η μαχητικότητα, το ταλέντο αλλά και το πάθος στην γείτονα δεν είναι απλά πράγματα που προεξέχουν και ξεχωρίζουν αλλά κυριαρχούν ως ποδοσφαιρικά ιερά…

 

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ