Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γιάννης Δαμανάκης: Αμυντικό χαφ με τρεξίματα, αλλά και με δημιουργία παιχνιδιού

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Γιάννη Δαμανάκη, έναν ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στην νευραλγική θέση του αμυντικού χαφ, έχοντας πολλά τρεξίματα, αλλά και καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία φάσεων.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1952 στα Χανιά και από τον τοπικό ΑΟ Χανίων, ξεκίνησε την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο. Όντας ιδιαίτερα ικανός και καλός ποδοσφαιριστής, ο τότε πρωταθλητής ΠΑΟΚ, τον προσέγγισε και τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 1976.

Στον Δικέφαλο του Βορρά, έζησε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια, κερδίζοντας όλους τους προπονητές του, οι οποίοι τον είχαν στην βασική ενδεκάδα τους. Παίκτης ο οποίος έκανε πολλές δουλειές σε μία θέση σημαντική, έχοντας συνεισφορά και στο αμυντικό, αλλά και στο επιθετικό κομμάτι. Από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους της εποχής εκείνης, όντας αρκετά ολοκληρωμένος ποδοσφαιρικά, αλλά και σαν άνθρωπος.

Με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε 9 ολόκληρα χρόνια, έχοντας συνολικά 242 συμμετοχές και 16 τέρματα, ενώ ήταν και βασικός την σεζόν 1984-85, στο τέλος της οποίας ο Δικέφαλος του Βορρά, στέφθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής. Επίσης, από το 1977, έως το 1983, φόρεσε 24 φορές την φανέλα της Εθνικής, σκοράροντας μία φορά, ενώ ήταν και μέλος της ομάδας που πήγε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1980 στην Ιταλία.

Έπειτα από τον ΠΑΟΚ, βρέθηκε για την σεζόν 1985-86 στον Μακεδονικό Νεάπολης, ενώ την σεζόν 1986-87, βρέθηκε στον ΕΑ Ρεθυμνιακό, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του.

Ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ο οποίος έκανε πολλές δουλειές στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ήταν και άψογος επαγγελματίας, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ένας ακούραστος ποδοσφαιριστής, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης, με πολύ καλή απόδοση συνολικά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ