Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πελέ: Όταν πήρε το «10» καταλάθος

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών και η οικογένειά του θα ζητήσει από τη Σάντος να αποσύρει τη φανέλα με το «10». Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω αυτήν; Πως την απέκτησε και τι έγινε μετά;

Ο Πελέ έκανε παγκοσμίως γνωστό το όνομά του στο Μουντιάλ του 1958 στην Ελβετία και η Βραζιλιάνικη φανέλα με το νούμερο 10 που την φορούσε ένας πιτσιρικάς 17,5 μόλις ετών, έκανε το γύρο του κόσμου. Και όμως το νούμερο που σημάδεψε γενιές και γενιές ποδοσφαιρόφιλων σε όλο τον πλανήτη δόθηκε στον Βραζιλιάνο κατά λάθος. Την επιλογή δεν την έκανε ο προπονητής του, που ήταν δεδομένο πως θα προτιμούσε κάποιον άλλον πολύ πιο έμπειρο και γνωστό για να του δώσει το 10 που συμβόλιζε τον παίκτη-ηγέτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Όλα έγιναν διαφορετικά από την στιγμή που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας είχε αμελήσει να στείλει τους αριθμούς στην FIFA και η διοργανώτρια αρχή τους μοίρασε τυχαία στους παίκτες της «σελεσάο». Το 3 δόθηκε στον τερματοφύλακα Ζιλμάρ, το 7 στον Γκαρίντσα και το 11 στον Ζαγκάλο, που αγωνίζονταν στα πλάγια του γηπέδου. Στον Πελέ δόθηκε το 10 και από τότε δεν το έβγαλε ποτέ από την πλάτη του.

Τελείωσε το Μουντιάλ με έξι γκολ σε τέσσερα ματς και αναδείχθηκε ο καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ