Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Η αναγκαιότητα της ύπαρξης των οπαδών και το “μικρόβιο” του ρατσισμού που τους μολύνει

Είναι εδώ και χρόνια γεγονός ότι το ποδόσφαιρο λόγω του τεράστιου ερείσματος του στον κοινωνικό ιστό αποτελεί μια δική του πίστη μικρογραφία. Με τα καλά και τα άσχημα της.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου ειδικότερα από την δεκαετία του ’50 και μετά που εμφανίστηκε το πρώτο κύμα των μεγάλων σταρ του, με πρωτοστάτη τον αλησμόνητο Πελέ, συνδυάστηκε με σπουδαίες στιγμές που ναι μεν γεννήθηκαν στο χόρτο, αλλά “χρωματίστηκαν” και έμειναν στην ιστορία χάρη στις μαζικές και πάντα αυθόρμητες αντιδράσεις της εξέδρας, η οποία με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσε και εδραίωσε τον εξ ορισμού ξεχωριστό και σημαίνοντα ρόλο της στο άθλημα.

Οι διαβουλεύσεις του διαιτητή του αγώνα της Λέτσε με τη Λάτσιο με τον Ουμτιτί και τους αρχηγούς των ομάδων για την τύχη του αγώνα μετά τη ρατσιστική επίθεση των “ultras” της Λάτσιο στον Γαλλο.

Ομως, όπως σε όλες τις πτυχές της ζωής έτσι και στον μικρόκοσμο του “football” και του “calcio” υπάρχει ένα κομμάτι από το οποίο αναβλύζουν δύσοσμες και αποκρουστικές “μυρωδιές” που απομακρύνουν όσους ήδη αγαπούν ή γνωρίζουν σιγά σιγά το σπορ. Αναφερόμαστε φυσικά στα ακραία στοιχεία που εισβάλουν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κυριαρχούν στα πέταλα των οργανωμένων οπαδών, τα οποία αν και σε γενικές γραμμές ομορφαίνουν την συνθήκη ενός αγώνα ακόμα περισσότερο με το πάθος που προσθέτουν και τις πάντα εντυπωσιακές εμπνεύσεις τους, υπάρχουν και φορές που αφήνουν ελεύθερη την τοξικότητα που μπορεί να κρύβουν εξαπολύοντας ύβρεις και χυδαίους χαρακτηρισμούς για όποιον δεν τους μοιάζει στο χρώμα αναβιώνοντας εποχές που προϋπήρξαν και έπληξαν, παρολίγο “θανάσιμα”, όχι το ποδόσφαιρο αλλά την κοινωνία στο σύνολο της.

Η “Curva Nord” των “γαλάζιων” της Ρώμης τιμωρήθηκε με “λουκέτο” για μια αγωνιστική μετά το συμβάν στην αναμέτρηση με τη Λέτσε.

Για αυτό θα κλείσουμε λέγοντας ότι εις μνήμην του ολέθρου που βίωσε η παγκόσμια κοινότητα οκτώ δεκαετίες πριν από την άνοδο του Γ’ Ράιχ θα έπρεπε οι τιμωρίες να είναι πολύ σκληρότερες και αμείλικτες για τους σύγχρονους υποστηρικτές του που δυστυχώς έχουν θέση στα γήπεδα. Γιατί μόνο έτσι το ποδόσφαιρο θα μπορεί να σημειώνει αυτές τις μικρές νίκες που χρειάζεται για να το εξυγιάνουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ