Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Euroleague: Τα βραβεία της σεζόν

Οι καλοί, οι καλύτεροι της φετινής σεζόν και το μπάσκετ που δεν είναι πάντα δίκαιο.

Άλλη μια σελίδα γράφτηκε στη βίβλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη και είναι πάρα πολλά αυτά που την καθιστούν αξιομνημόνευτη.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να σταθεί στο γεγονός πως δεν πήρε τον τίτλο η καλύτερη ομάδα αλλά εκείνη που προς τιμήν της κατάφερε να ανταπεξέλθει σε κάθε αντιξοότητα όχι όμως πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Ή θα μπορούσαμε κάλλιστα να σχολιάσουμε το γεγονός πως σε πολλές θέσεις του top – 10 των καλύτερων παικτών που θα δείτε παρακάτω δεν βρίσκονται αυτοί που ήταν πραγματικά οι καλύτεροι στη διάρκεια του φετινού ταξιδιού.

Photo credits: Euroleague

Λορέντζο Μπράουν 

Ο Αμερικάνος άσσος της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της εθνικής Ισπανίας βρίσκεται και στο νούμερο ένα των πέντε επίλεκτων της Euroleague κατοχυρώνοντας έτσι την ηγετική του παρουσία στα δρώμενα της ομάδας του λαού”.

Ντζάναν Μούσα 

Ο Βόσνιος “κοντός” της Ρεάλ διέγραψε μια εκπληκτική πορεία στη regular season, αλλά η πτώση στην απόδοση του στη διάρκεια των playoffs θέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό δίπλα στην συμμετοχή του σε αυτό το top – 5, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο combo guard της “βασίλισσας” δεν βρέθηκε στο κορυφαίο στρώμα κάποιας στατιστικής κατηγορίας ή στους υποψήφιους για κάποιο ατομικό βραβείο όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Τόμας Ουόκαπ που βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας των κορυφαίων αμυντικών για φέτος.

Σάσα Βεζένκοφ 

Ο Ελληνοβούλγαρος SF είναι ο πρώτος, από τους δύο που προαναφέραμε, που έπαψε εδώ και καιρό να ανησυχεί για την παρουσία του στους καλύτερους πέντε. Διότι πάντα η απόδοση ήταν στο σημείο που πρέπει για να βρίσκεται εν τέλει στην all – Euroleague ομάδα της σεζόν.

Ματίας Λεσόρτ

Ο Γάλλος σέντερ ανοίγει τη δυάδα των ψηλών στους κορυφαίους της χρονιάς κυρίως λόγω της παρουσίας του στο τελευταίο μέρος της, όταν και ανέβασε κατακόρυφα τη συνεισφορά του συμπαρασύροντας και την ομάδα του σε άνοδο και ανατίμηση και του δικού της status.

Γουόλτερ Ταβάρες 

Το τέρας που περιφρουρεί την ρακέτα της πρωταθλήτριας πλέον Ρεάλ Μαδρίτης ήταν για ακόμα μια φορά ο νο.1 ψηλός στη λίγκα, άρα και αδιαμφισβήτητος “πυλώνας” του φετινού top – 5.

Photo credits: Euroleague

Ντάριους Τόμπσον

Ο PG της Μπασκόνια ηγήθηκε της προσπάθειας των Βάσκων φέτος εισάγοντας ένα νέο όνομα στο ευρωπαϊκό star system. Δεν κατάφερε βέβαια να εισαχθεί στα playoffs χάνοντας έτσι και την ευκαιρία να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στους κορυφαίους των κορυφαίων.

Κέβιν Πάντερ

Ο Αμερικάνος, αδικημένος από την παρουσία του στη χώρα μας, SG άξιζε βάσει εικόνας την παρουσία του στους κορυφαίους με τους αριθμούς ωστόσο να μην είναι με το μέρος του καθόλη τη διάρκεια της regular season, στερώντας του με αυτόν τον τρόπο και την ευκαιρία συνύπαρξης με τον Ματίας Λεσόρτ στην πρώτη πεντάδα.

Γουέιντ Μπόλντουιν 

Ο συνοδοιπόρος του Λορέντζο Μπράουν στην περιφέρεια της Μακάμπι κατέκτησε δικαίως μια θέση ανάμεσα στους εξέχοντες παίκτες της σεζον απόλυτα δίκαια και ταυτόχρονα έδειξε πως το scouting του Ολυμπιακού βρήκε ακόμα ένα “λαυράκι” που όμως δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί τη χρονική στιγμή που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Μάικ Τζέιμς 

Step down έκανε τη φετινή regular season ο δαιμόνιος γκαρντ της Μονακο, αφού μεταπήδησε από την πρώτη πέρυσι στη δεύτερη ομάδα της σεζόν φέτος.

Νικόλα Μίροτιτς 

Ο Μαυροβούνιος ψηλός με το ισπανικό διαβατήριο ήταν ο άνθρωπος “σκιά” της φετινής διοργάνωσης. Διότι για 8 περίπου μήνες ότι κι αν έκανε καλυπτόταν από την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Σάσα Βεζένκοφ.

Photo credits: Euroleague

Γιώργος Μπαρτζώκας 

Ο Πειραιώτης προπονητής έζησε την απόλυτη σεζόν με τη ομάδα του να παίζει αναντίρρητα το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, τον καλύτερο του παίκτη να διανθίζει τη δική του πορεία και και τον ίδιο να κατακτά το βραβείο του “Προπονητή της σεζόν” να για δεύτερη συνεχόμενη φορά (χωρίς αυτό να έχει ξαναγίνει) και τρίτη συνολικά (μόνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει τις ίδιες κατακτήσεις).

Photo credits: Euroleague

Γουόλτερ Ταβάρες 

Όπως είπαμε και το άρθρο για τα σημεία – κλειδιά της Ρεάλ πριν τον χθεσινό τελικο, ο Γουόλτερ ή Έντι Ταβάρες κατέγραψε τη σεζόν που διανύσαμε εκπληκτικούς αριθμούς στην άμυνα με τα 2.2 μπλοκ ανά αγώνα και τα 77 συνολικά να ξεχωρίζουν.


Σημείωση: Οι 77 τάπες αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, σμπαραλιάζοντας το προηγούμενο του πρώην ψηλού της Φενέρμπαχτσε Έκπε Ούντο που ολοκλήρωσε σεζόν με 68 κοψίματα πριν μερικά χρόνια.


Photo credits: Euroleague

Σάσα Βεζένκοφ 

Τα είπαμε και παραπάνω. Ο forward του Ολυμπιακού έκανε και δεύτερη σεζόν καριέρας με πολλές πρωτιές και κυριότερη αυτή στον πίνακα των σκόρερ όπου οι 17,2 πόντοι μέσο όρο τον κατέστησαν το απόλυτο φόβο και τρόμο για τα ευρωπαϊκά καλάθια.

Photo credits: Euroleague

Όσα αναφέραμε παραπάνω βέβαια δεν γίνεται να μην καταστήσουν τον Βεζένκοφ πέρα από μέλος της καλύτερης πεντάδας και πρώτο σκόρερ και MVP της Euroleague.

Photo credits: Euroleague

Γουόλτερ Ταβάρες 

Την ίδια ακριβώς πορεία με τον παίκτη του Ολυμπιακού διέγραψε και ο Έντι Ταβάρες, ο οποίος μπορεί να έχασε το MVP απλά επειδή στα βραβεία η επίθεση κερδίζει πάντα την άμυνα αλλά στο τέλος κατέκτησε όχι μόνο το βραβείο του πολυτιμότερου στο F4, αλλά και το πολυπόθητο τρόπαιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ρεάλ Μαδρίτης 

Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του Τσους Ματέο ή καλύτερα του Πάμπλο Λάσο κατάφερε από το 0-2 με την Παρτιζάν να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Η ισπανική πανουργία λειτούργησε με κάθε τρόπο και σε συνδυασμό με την άρνηση των Μαδριλένων να παραδοθούν τους χάρισε ένα τρόπαιο που δεν φαινόταν να έρχεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ