Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Championship: Ο Akpom, η Luton και η Burnley του Kompany (Videos)

Πριν από μερικές μέρες, ολοκληρώθηκαν τα Playoffs της Championship, με την Luton Town να καταφέρνει να παίρνει μία ιστορική άνοδο και την Burnley του Vincent Kompany να κατακτάει το πρωτάθλημα ως κυρίαρχη ομάδα.

Υπό τις οδηγίες του Vincent Kompany, η Burnley είχε μία εκπληκτική σεζόν. Οι ”Clarets” τερμάτισαν στην 1η θέση του πρωταθλήματος με 101 βαθμούς, ενώ παράλληλα πήραν και την απευθείας άνοδο για την Premier League. Τρείς παίχτες της ομάδας κατάφεραν να έχουν διψήφιο αριθμό τερμάτων, με τους Nathan Tella, Manuel Benson, Jay Rodriguez να σκοράρουν από 17, 11 και 10 γκολ αντίστοιχα. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και το τερματοφύλακας της ομάδας, ο 24χρονος Arijanet Muric, ο οποίος 17 φορές κράτησε ανέπαφη της εστία του.

Στην 2η θέση με 91 βαθμούς τερμάτισε η Sheffield United. Τα ”Σπαθιά” του Paul Heckingbottom κατάφεραν να πάρουν την άνοδο για την Premier League δύο χρόνια μετά από την τελευταία φορά που υποβιβάστηκαν. Πρωταγωνιστής της ομάδας ήταν ο Iliman Ndiaye, ο οποίος σκόραρε 14 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ,  ενώ ο τερματοφύλακας της ομάδας Wes Foderingham, κατάφερε σε 40 εμφανίσεις να κρατήσει το 0 για την για την αντίπαλη ομάδα 17 φορές.

Στα Playoffs κατάφεραν να περάσουν οι Luton, Middlesbrough, Coventry και Sunderland. Η Coventry κατάφερε να αποκλείσει την Middlesbrough και η Luton, αν και στον πρώτο αγώνα έχασε με 2-1, στον επαναληπτικό κατάφερε να κερδίσει την Sunderland 2-0 και να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του Wembley.

Στον τελικό η Luton κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο 23’ λεπτό με τον Jordan Clark, όμως στο δεύτερο μέρος η Coventry σε μία φάση αντεπίθεσης, στο 66’ λεπτό, κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Gustavo Hamer. Οι ομάδες, αφού δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια αλλά ούτε στην παράταση, οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι. Μετά από 11 εύστοχα πέναλτι, ο Fankaty Dabo της Coventry δεν κατάφερε να σκοράρει στέλνοντας την μπάλα άουτ, με την Luton να κερδίζει τον τελικό και παράλληλα να κερδίζει μία ιστορική άνοδο για τα ”Μεγάλα Σαλόνια” της Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παράλληλα, η ομάδα δημιούργησε ένα εκπληκτικό βίντεο για την ιστορία της από το 2008, όταν τότε αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους το παρακολουθήσουν να δουν πως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την κορυφή της Premier League.

Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα αναδείχτηκε ο Chuba Akpom με 28 συνολικά γκολ, όμως παρόλα αυτά η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει κάποιο εισιτήριο ανόδου. Πρώτος σε ασίστ ήταν οι Ryan Giles της Middlesbrough και Jack Clark της Sunderland οι οποίοι είχαν από 11 ασίστ ο καθένας, ενώ ο τερματοφύλακας Ben Wilson της Coventry κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του 20 φορές, κάτι που τον κατατάσσει πρώτο και στην σχετική λίστα.

Αναφορικά να πούμε πως οι ομάδες που δεν κατάφεραν να παραμείνουν στην κατηγορία και υποβιβάζονται είναι οι Reading, Blackpool και Wigan, ενώ οι νεοφερμένες ομάδες από την League One είναι οι Plymouth, Ipswich Town και Sheffield Wednesday.

Αναλυτικά η βαθμολογία της Championship για την σεζόν 2022-2023.

  1. Burnley 101β
  2. Sheffield United 91β
  3. Luton Town 80β
  4. Middlesbrough 75β
  5. Coventry City 70β
  6. Sunderland 69β
  7. Blackburn Rovers 69β
  8. Millwall 68β
  9. West Bromwich Albion 66β
  10. Swansea City 66β
  11. Watford 63β
  12. Preston North End 63β
  13. Norwich City 62β
  14. Bristol City 59β
  15. Hull City 58β
  16. Stoke City 53β
  17. Birmingham City 53β
  18. Huddersfield Town 53β
  19. Rotherham United 50β
  20. Queens Park Rangers 50β
  21. Cardiff City 49β
  22. Reading 44β
  23. Blackpool 44β
  24. Wigan Athletic 39β

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ