Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κάν’ το όπως οι Ισπανοί – Part 2 (vids)

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Οι μύθοι δεν είναι αληθινοί. Δύο φράσεις που η Σεβίλλη και γενικότερα οι ισπανικές ομάδες δεν υιοθετούν όταν πρόκειται για ευρωπαϊκό τελικό τα τελευταία 22 χρόνια. Διάστημα στο οποίο δεν έχουν γνωρίσει την ήττα.

Η Σεβίλλη επικράτησε της Ρόμα την Τετάρτη (31/5) έπειτα από την διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-1 (1-1 στην κανονική διάρκεια) στον τελικό του Europa League. Έτσι, η ισπανική ομάδα έκανε το 7/7 στους τελικούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, επίτευγμα που την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες κατακτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεύτερη σε αυτήν την λίστα είναι η Ατλέτικο με 3 τρόπαια.

Παράλληλα, οι Σεβιγιάνοι έδωσαν συνέχεια στο σερί που κρατά από το 2002 και θέλει κάθε ισπανική ομάδα που μετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό, να κατακτά στο τέλος και το τρόπαιο. Τελευταία ισπανική ομάδα που έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από ένα τέτοιο ματς είναι η Βαλένθια το 2001, όταν και αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League (1-1, 5-4 στα πέναλτι).

Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε την αρχή επικρατώντας με 2-1 της Μπάγερ Λεβερκούζεν την επόμενη χρονιά και έκτοτε οι Ισπανοί συλλέγουν τα ευρωπαϊκά κύπελλα σαν «καραμέλες». Στο σύνολο 22 τελικών από τότε (Champions και Europa League) μετρούν ισάριθμές κατακτήσεις. Οι μοναδικές φορές που κάποια ισπανική ομάδα έχασε σε τελικό ήταν μόνο όταν αντιμετώπισε σύλλογο από την ίδια χώρα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τους συγκεκριμένους τελικούς, στο δεύτερο μέρος του σχετικού αφιερώματος (διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ).

Το αουτσάιντερ Ντνίπρο και η φόρα της Σεβίλλης

Άλλος ένας τελικός Europa League και άλλο ένα τρόπαιο για την Σεβίλλη το 2015. Η ομάδα της Ανδαλουσίας συνάντησε στον τελικό της Βαρσοβίας την ουκρανική Ντνίπρο, η οποία εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό.

Παρά την απειρία της, η Ντνίπρο αποδείχθηκε ένα σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια της Σεβίλλης να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά. Οι Ουκρανοί πήραν το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 7’, όταν ο Κάλινιτς σκόραρε με κοντινή κεφαλιά. Μια φάση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τον ίδιο.

Η Σεβίλλη, δικαιολογώντας τον τίτλο του φαβορί της αναμέτρησης, είχε τον έλεγχο της κατοχής και πίεζε για την ισοφάριση. Κάτι που συνέβη στο 28ο λεπτό, όταν μετά από ένα άτσαλο διώξιμο της άμυνας της Ντνίπρο, ο Κριχόβιακ επωφελήθηκε της αναταραχής και με δυνατό σουτ εντός περιοχής έκανε το 1-1.

Το μομέντουμ άλλαξε και κατά συνέπεια η Σεβίλλη έκανε την ολική ανατροπή μόλις τρία λεπτά αργότερα. Ο αείμνηστος Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες (σε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο του ματς με τη Σεβίλλη), βρήκε με μια απίστευτη κάθετη μπαλιά τον Μπάκα, ο οποίος αφού «άδειασε» τον Λαστούβκα, πλάσαρε σε κενή εστία.

Η Ντνίπρο, ωστόσο, δεν το έβαζε κάτω και με εύστοχη εκτέλεση φάουλ του αρχηγού της Ρόταν ισοφάρισε σε 2-2, λίγο πριν οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια (44’). Στην επανάληψη η εικόνα των δύο ομάδων δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Εντέλει, στο 73’ ο Μπάκα έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τη Σεβίλλη ύστερα από κάθετη πάσα του Βιτόλο, διαμορφώνοντας το τελικό 3-2. Με αυτόν τον τρόπο οι Σεβιγιάνοι έκαναν το 4/4 σε τελικούς Europa League.

Η «Μεγάλη Κυρία» απέναντι σε Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ

Η Γιουβέντους έφτασε στον τελικό του Champions League το 2015 με στόχο να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε κόντρα στη Μίλαν το 2003. Η «Μεγάλη Κυρία» αυτή τη φορά βρήκε μπροστά της μια εξίσου καλή ομάδα όπως αυτή του Κάρλο Αντσελότι στον τελικό του «Όλντ Τράφορντ».

Η Μπαρτσελόνα της τρομακτικής επιθετικής τριάδας των Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ (MSN), ήταν κατά πολλούς το φαβορί της αναμέτρησης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο χορτάρι, την ημέρα του τελικού. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 4ο λεπτό του παιχνιδιού, έπειτα από όμορφη συνεργασία μεταξύ Νεϊμάρ, Ινιέστα και Ράκιτιτς, με τον τελευταίο να χρίζεται σκόρερ.

Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν καταιγιστική και με επιθέσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη, προσπαθούσε να πετύχει δεύτερο γκολ και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Από την άλλη, η Γιουβέντους άντεχε στην πίεση των Καταλανών και στο 55’ ευτύχησε να ισοφαρίσει με τον Μοράτα από κοντά, αφού πρώτα ο Τερ Στέγκεν είχε αποκρούσει αδύναμα το σουτ του Τέβεζ. Παρ’ όλα αυτά, η χαρά των «μπιανκονέρι» δεν κράτησε για πολύ, καθώς στο 68’ ήταν σειρά του Λουίς Σουάρες να σκοράρει και να βάλει ξανά την Μπαρτσελόνα μπροστά στο σκορ.

Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού (90+7) ο Νεϊμάρ νικώντας με κοντινή κεφαλιά τον Μπουφόν και κάνοντας το 3-1. Ο συγκεκριμένος τελικός πέρα από το «κύκνειο άσμα» του Τσάβι ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αποδείχθηκε και η τελευταία φορά που ο κόσμος μπόρεσε να απολαύσει την τριάδα Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ.

Σειρά της Λίβερπουλ να γίνει «θύμα» της Σεβίλλης το 2016

Ο Γιούργκεν Κλοπ, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «ρεντς» κατάφερε να φτάσει μαζί τους στον τελικό του Europa League. Ο Γερμανός τεχνικός φιλοδοξούσε να κατακτήσει το τρόπαιο με τη Λίβερπουλ, θέλοντας να κλείσει με ιδανικό τρόπο τη συγκεκριμένη σεζόν. Για να το πετύχει αυτό θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της αήττητης σε ευρωπαϊκούς τελικούς, Σεβίλλης.

Σε ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι, η αγγλική ομάδα κατάφερε να προηγηθεί με ένα υπέροχο σουτ του Ντάνιελ Στάριτζ στο 35’ και είδε άλλο ένα γκολ της να ακυρώνεται σωστά ως οφσάιντ. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με το σκορ 1-0 και την Λίβερπουλ να βάζει σημαντικούς γρίφους στη Σεβίλλη ενόψει της συνέχειας.

Με την εικόνα που είχε το πρώτο μέρος της αναμέτρησης τίποτα δεν προμήνυε αυτά που συνέβησαν στην επανάληψη. Ο Κέβιν Γκαμεϊρό με κοντινό πλασέ στο 46’ έφερε το παιχνίδι στα ίσα και έβαλε ξανά την Σεβίλλη στο παιχνίδι. Το γρήγορο αυτό γκολ άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα η Σεβίλλη να αποκτήσει την ορμή που χρειαζόταν για να επιβληθεί της Λίβερπουλ.

Έτσι, η ορμή αυτή έφερε και την ολική ανατροπή στο σκορ από τους Ισπανούς. Στο 64ο λεπτό ο Κόκε με ωραίο σουτ έκανε το 2-1, ενώ 6 λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ρεάλ, Ατλέτικο και η επανάληψη του τελικού του 2014

Δύο χρόνια μετά τον τελικό του Champions League του 2014 και το δέκατο τρόπαιο της Ρεάλ στην ιστορία της, η Ατλέτικο είχε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή της για την ήττα στο εν λόγω παιχνίδι. Η εξέλιξη του ματς ήταν διαφορετική αυτή τη φορά. Ωστόσο, η κατάληξή του ίδια.

Αν και ο αγώνας είχε αρκετά σκληρή μορφή, δεδομένης της φύσης ενός μαδριλένικου ντέρμπι, αμφότερες οι ομάδες δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες μπροστά από τα δύο τέρματα. Η Ρεάλ, ωστόσο, ήταν αυτή που ευτύχησε να προηγηθεί με τον Σέρχιο Ράμος στο 15’. Ο Τόνι Κρος εκτέλεσε το φάουλ, με τον Ισπανό αμυντικό να παίρνει την κεφαλιά και να νικάει από κοντά τον Όμπλακ.

Η Ατλέτικο εξακολουθούσε να πιέζει για το γκολ, ώσπου στο 46’ ο Πέπε ανέτρεψε τον Φερνάντο Τόρες μέσα στην περιοχή, με τον Κλάτενμπεργκ να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Γκριεζμάν ανέλαβε την εκτέλεση, στέλνοντας, όμως, την μπάλα οριζόντιο δοκάρι και σπαταλώντας την ευκαιρία να βάλει ξανά την Ατλέτικο στο παιχνίδι.

Δεν συνέβη το ίδιο όμως και στην ευκαιρία του Καράσκο στο 79ο λεπτό. Ύστερα από γύρισμα του Χουανφράν από δεξιά, ο Βέλγος έφτασε πιο γρήγορα στην μπάλα από τους αμυντικούς και πλάσαρε ισοφαρίζοντας το ματς σε 1-1. Με την ισοπαλία να μέχρι το τέλος, οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση.

Εκεί δεν άλλαξε κάτι δραματικά, με αποτέλεσμα ο αγώνας να καταλήγει στην διαδικασία των πέναλτι. Οι παίκτες της Ρεάλ ευστόχησαν σε όλες τους τις προσπάθειες με αυτούς της Ατλέτικο να αστοχούν σε ένα (συνολικό σκορ 5-3) και να φεύγουν για ακόμη μία φορά με σκυμμένο το κεφάλι από τον τελικό του Champions League.

Δεύτερο σερί Champions League για την Ρεάλ Μαδρίτης το 2017

Το 2017 διοργανώθηκε στο Κάρντιφ ο 25ος τελικός Champions League από τη στιγμή η διοργάνωση απέκτησε τη σύγχρονη ονομασία της και 62ος συνολικά. Αντίπαλοι, η εν δυνάμει πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και η πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους.

Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν είχε ως στόχο την διατήρηση των σκήπτρων απέναντι στην Γιουβέντους, που ήλπιζε στην κατάκτηση του τροπαίου έπειτα από τρεις σερί αποτυχημένες προσπάθειες. Αμφότερες οι ομάδες ήταν μεν δύο συμπαγή αγωνιστικά σύνολα αλλά η ποιότητα της Ρεάλ υπερτερούσε αυτή της Γιουβέντους σε όλες τις γραμμές.

Όσον αφορά τον αγώνα, η Γιουβέντους ήταν εκείνη που μπήκε καλύτερα και στο πρώτο 20λεπτο είχε τις ευκαιρίες να προηγηθεί. Ωστόσο, το 20ο είναι και το λεπτό που ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε κόντρα στη ροή του παιχνιδιού κάνοντας το 1-0 για λογαριασμό της Ρεάλ.

Η «Μεγάλη Κυρία» απάντησε 7 λεπτά αργότερα με ένα εκπληκτικό «ψαλιδάκι» του Μάριο Μάντζουκιτς. Ένα γκολ που δικαιούταν βάσει των ευκαιριών της. Παρ’ όλα αυτά, οι «μπιανκονέρι» δεν είχαν ανάλογη εικόνα στη συνέχεια με τον τελικό να εξελίσσεται σε έναν μονόλογο της Ρεάλ.

Στο 61ο λεπτό ένα μακρινό σουτ του Καζεμίρο νίκησε τον Μπουφόν γράφοντας το 2-1. Ακολούθησε το δεύτερο γκολ του Ρονάλντο στο ματς τρία λεπτά αργότερα, με τελείωμα μέσα από την περιοχή. Σαν να μην έφτανε το 3-1, η Γιουβέντους έμεινε και με 10 παίκτες στο 84’, όταν ο Κουδράδο αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Μάρκο Ασένσιο σκόραρε το τέταρτο και τελευταίο γκολ της Ρεάλ στο 90ο λεπτό με κοντινό τελείωμα μέσα από την περιοχή.

Εύκολη επικράτηση της Ατλέτικο κόντρα στη Μαρσέιγ

Στις 7 Μαΐου 2018, η Ατλέτικο Μαδρίτης αντιμετώπισε την Μαρσέιγ στο ολοκαίνουριο γήπεδο της Λυών με φόντο το κύπελλο του Europa League. Η ισπανική ομάδα, έπειτα από τους αποτυχημένους τελικούς Champions League απέναντι στη Ρεάλ φιλοδοξούσε να κατακτήσει το 3ο Europa League της ιστορίας της.

Από την άλλη η Μαρσέιγ επέστρεψε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό μετά από 14 ολόκληρα χρόνια και δεδομένου ότι ο αγώνας διεξαγόταν στη Γαλλία το «timing» μιας ενδεχόμενης κατάκτησης έμοιαζε ιδανικό.

Η Ατλέτικο, εκμεταλλευόμενη αφενός την εμπειρία της από τέτοια παιχνίδια και αφετέρου την ανώτερη ποιότητα του αγωνιστικού της υλικού δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Γάλλους.

Στο 21ο λεπτό ο Αντουάν Γκριεζμάν έβαλε μπροστά στο σκορ την Ατλέτικο κάνοντας το 1-0. Ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τόσο τα δικά του τέρματα όσο και αυτά της ομάδας του στο 49ο λεπτό. Η ισπανική ομάδα έλεγχε πλήρως την αναμέτρηση, με την Μαρσέιγ να μην μπορεί σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να απειλήσει πραγματικά τους «ροχιμπλάνκος».

Ο Γκάμπι σκόραρε στο 89ο λεπτό, έπειτα από ασίστ του Κόκε, για να κάνει το 3-0 και να ρίξει ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην αναμέτρηση.

Η «πυραυλοκίνητη» Λίβερπουλ και το αιώνιο ρεκόρ της Ρεάλ

Η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό του Champions League το 2018 όντας σαφώς πιο έτοιμη από την παρουσία της σε αυτόν του Europa απέναντι στη Σεβίλλη κάποια χρόνια νωρίτερα.

Στο Κίεβο, πάντως, βρήκε ξανά μπροστά της μια ισπανική ομάδα. Αυτή δεν ήταν άλλη από την «βασίλισσα» της διοργάνωσης (και όχι μόνο) Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι ήταν οι ενεργοί πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το τρόπαιο δύο σερί χρονιές. Το ρεκόρ της τρίτης σερί νίκης, επομένως, ήταν κάτι παραπάνω από ορατό.

Ο τραυματισμός του Σαλάχ και τα απίστευτα λάθη του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Λόρις Κάριους στα γκολ της Ρεάλ, σημάδεψαν τον τελικό σε ένα κατά τ’ άλλα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι.

Ύστερα από ένα ανταγωνιστικό πρώτο ημίχρονο, στο οποίο οι δύο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν, η Ρεάλ ήταν αυτή που άνοιξε τον «χορό» των γκολ 6ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Σε μια ανύποπτη φάση ο Κάριους μάζεψε την μπάλα με τα χέρια και ετοιμαζόταν να δώσει συνέχεια στο παιχνίδι. Προσπάθησε, λοιπόν, να την μοιράσει χαμηλά με τα χέρια στον κοντινότερο συμπαίκτη του. Ο Μπενζεμά, που βρισκόταν απλά λίγα μέτρα δίπλα του, έκανε την προβολή, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε αργά και βασανιστικά στο τέρμα της Λίβερπουλ.

Παρά την ψυχρολουσία, η ομάδα του Κλοπ αντέδρασε και ισοφάρισε το παιχνίδι στο 55’ με κοντινή προβολή μέσα από την περιοχή, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Ακολούθησε το, υπέροχο σε εκτέλεση, γκολ με ανάποδο ψαλίδι του Γκάρεθ Μπέιλ στο 61’, που έκανε το 2-1 και έβαλε ξανά σε θέση οδηγού της Ρεάλ.

Η Λίβερπουλ δημιούργησε στη συνέχεια τις προϋποθέσεις για να φτάσει σε μια δεύτερη ισοφάριση σπαταλώντας κάποιες καλές ευκαιρίες. Ήταν όμως ξανά ο Κάριους, αυτός που στέρησε κάθε ελπίδα διεκδίκησης του κυπέλλου από τους «ρεντς». Στο 83ο λεπτό, ο Μπέιλ δοκίμασε ένα δυνατό σουτ, 37 μέτρα περίπου απόστασης από το τέρμα. Η μπάλα πήγε πάνω στον Κάριους, ο οποίος δεν τοποθέτησε σωστά τα χέρια του, με αποτέλεσμα αυτή να τα χτυπάει και να καταλήγει στα δίχτυα.

Το σφύριγμα της λήξης ήθελε τους οπαδούς της Λίβερπουλ περίλυπους και τον Γερμανό τερματοφύλακα καταρρακωμένο ψυχολογικά. Αντίθετα, οι οπαδοί της Ρεάλ παρακολούθησαν εκστασιασμένοι την ομάδα τους να σηκώνει το 14ο Champions League της ιστορίας της και 3ο συνεχόμενο, όντας ο μοναδικός σύλλογος μέχρι σήμερα που το έχει καταφέρει.

Σεβίλλη ξανά στον τελικό της πανδημίας

Την άνοιξη του 2020 η Σεβίλλη αντιμετώπισε την Ίντερ στο άδειο γήπεδο της Κολωνίας, στο πλαίσιο του Europa League. Ο πλανήτης βρισκόταν ακόμα εν μέσω της πανδημίας COVID-19, με το ποδόσφαιρο να μην γινόταν να μείνει ανεπηρέαστο. Αυτό που έμεινε ανεπηρέαστο, όμως, ήταν το θέαμα που πρόσφεραν στον εν λόγω τελικό οι δύο ομάδες.

Έπειτα από ένα συναρπαστικό πρώτο ημίχρονο, Σεβίλλη και Ίντερ πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 2-2. Οι «νερατζούρι» προηγήθηκαν στο μόλις στο 5ο λεπτό με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Ρομέλου Λουκάκου. Προβάδισμα που, όμως, δεν κράτησε για πολύ μιας και ο Λουκ ντε Γιόνγκ με όμορφη κεφαλιά ισοφάρισε για λογαριασμό της Σεβίλλης 7 λεπτά αργότερα. Ο Ολλανδός επιθετικός ήταν σε εξαιρετική μέρα και με νέα κεφαλιά στο 33’ έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ ανατρέποντας τελείως το σκηνικό. Το τελικό 2-2 του ημιχρόνου διαμόρφωσε επίσης με κεφαλιά ο Ντιέγκο Γκοδίν στο 36’.

Στην επανάληψη, τόσο η ομάδα του Αντόνιο Κόντε όσο και εκείνη του Μανουέλ Λοπετέγι είχαν τις ευκαιρίες να προηγηθούν. Η «βασίλισσα» του θεσμού Σεβίλλη, ωστόσο, ήταν αυτή που το πέτυχε, όταν μετά το εκπληκτικό «ψαλιδάκι» του Ντιέγκο Κάρλος (ο παίκτης που έκανε το πέναλτι εις βάρος της Σεβίλλης), η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Λουκάκου και κατέληξε στα δίχτυα.

Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα της Ανδαλουσίας έκανε το 6/6 σε κατακτήσεις Europa League, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως είναι μια διοργάνωση που της ταιριάζει «γάντι».

Αγγλοισπανική μονομαχία το 2021 με ίδιο αποτέλεσμα

Για 8η φορά από το 2006 μια ισπανική ομάδα και μια αγγλική αναμετρώνται σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Τόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και η Βιγιαρεάλ είχαν το δικό τους ξεχωριστό κίνητρο, αλλά τον ίδιο στόχο ενόψει του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Οι μεν Άγγλοι ήθελαν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2017 και να κατακτήσουν ξανά το τρόπαιο του Europa League, σε μια από τις λίγες ευκαιρίες που είχαν τα τελευταία χρόνια να διεκδικήσουν ένα σημαντικό έπαθλο.

Από την πλευρά τους οι Ισπανοί, φτάνοντας για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στόχευαν και στην παρθενική τους κατάκτηση.

Ο Χεράρ Μορένο άνοιξε το σκορ για την Βιγιαρεάλ στο 29’ με κοντινή προβολή, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ντάνι Παρέχο. Η Γιουνάιτεντ απάντησε στο 55’, όταν ο Καβάνι επωφελήθηκε από την αναστάτωση της ισπανικής άμυνας και πλάσαρε σε κενή εστία κάνοντας το 1-1.

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα της λήξης και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Ωστόσο, ούτε στον έξτρα χρόνο κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους με αποτέλεσμα η διαδικασία των πέναλτι να ήταν αναπόφευκτη.

Αμφότεροι οι σύλλογοι επέδειξαν απαράμιλλη ψυχραιμία ευστοχώντας στα πρώτα 10 πέναλτι που ανέλαβαν να εκτελέσουν. Σε εκείνο το σημείο ήρθε η ώρα των τερματοφυλάκων των ομάδων να εκτελέσουν. Ο Χερόνιμο Ρούλι ευστόχησε για λογαριασμό της Βιγιαρεάλ και ακολούθως απέκρουσε την προσπάθεια του Νταβίντ ντε Χέα, δίνοντας το τρόπαιο του Europa στο «κίτρινο υποβρύχιο».

Η ευκαιρία της Λίβερπουλ για «εκδίκηση» κόντρα στη Ρεάλ

Οι μνήμες από τον τελικό Champions League του 2018 ήταν ακόμα νωπές στο μυαλό των ανθρώπων της Λίβερπουλ και της Ρεάλ. Έτσι, όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι στο Παρίσι το 2022 ήθελαν να κλείσουν κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Οι «ρεντς» έφτασαν στον αγώνα κουβαλώντας τον τίτλο του φαβορί, χάρις κυρίως την εξαιρετική χρονιά που διένυσαν. Συγκεκριμένα, κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό κάθε διοργάνωσης που συμμετείχαν (Champions League, FA Cup, League Cup), διεκδικώντας μάλιστα και το πρωτάθλημα Αγγλίας μέχρι το τέλος. Είναι μέχρι και σήμερα η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα σε ένα ποδοσφαιρικό καλεντάρι.

Από την πλευρά τους οι «μερένχες» έχοντας αποκλείσει κατά σειρά τις Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και πραγματοποιώντας μερικές αξιομνημόνευτες ανατροπές, διέθεταν την ψυχολογία και το μέταλλο να διεκδικήσουν το τρόπαιο μέχρι το τέλος.

Η Λίβερπουλ ήταν καταιγιστική από την αρχή του παιχνιδιού, δημιουργώντας αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από το τέρμα της Ρεάλ. Κάτι η αστοχία των ποδοσφαιριστών της, όμως, κάτι οι εκπληκτικές αποκρούσεις του Τιμπό Κουρτουά, κράτησαν το μηδέν και το παιχνίδι στην ισοπαλία.

Σε μια από τις λίγες φάσεις που έφτιαξε η Ρεάλ, κατάφερε να προηγηθεί. Στο 59ο λεπτό, ο Βαλβέρδε έκανε το παράλληλο γύρισμα από δεξιά, με τον Βινίσιους να μπαίνει στην πορεία της μπάλας και με κοντινή προβολή να κάνει το 1-0.

Η εικόνα των δύο ομάδων δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε, όπως ούτε και το σκορ της αναμέτρησης. Έτσι, η Ρεάλ σήκωσε το 14ο τρόπαιο Champions League/Κυπέλλου Πρωταθλητριών της ιστορίας της και η Λίβερπουλ είδε την προσπάθεια «εκδίκησής» της να παίρνει παράταση.

Η αήττητη Σεβίλλη απέναντι στον αήττητο Μουρίνιο

Σεβίλλη εναντίον Ρόμα ή αλλιώς Σεβίλλη εναντίον Μουρίνιο. Δύο αντίπαλοι που δεν είχαν, μέχρι στιγμής, φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από έναν ευρωπαϊκό τελικό. Μέχρι τον τελικό της Βουδαπέστης, οι Ανδαλουσιανοί είχαν βγει νικητές και στους 6 τελικούς που πήραν μέρος. Ο Μουρίνιο από την δική του μεριά είχε καταφέρει να κατακτήσει και τα 5 ευρωπαϊκά τρόπαια που διεκδίκησε στην καριέρα του.

Τα πάντα, επομένως, προμήνυαν μια σκληρή και δυνατή μονομαχία. Κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα καλό ημίχρονο η καθεμία.

Η Ρόμα ήταν ανώτερη στο πρώτο μέρος έχοντας φέρει τον ρυθμό του παιχνιδιού στα μέτρα της. Την υπεροχή της αυτή κατάφερε να την μετουσιώσει σε γκολ, όταν το όμορφο πλασέ του Πάολο Ντιμπάλα νίκησε τον Μπόνο για το 1-0 των «Ρωμαίων» στο 35’.

Η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε άρδην. Με την Ρόμα σταδιακά να μένει από δυνάμεις, η Σεβίλλη πήρε τον έλεγχο του ματς και πίεσε για την ισοφάριση. Αυτή τελικά ήρθε στο 55ο λεπτό. Ο Χεσούς Νάβας έκανε τη σέντρα από δεξιά, με τον Μαντσίνι να μην μπορεί να διώξει και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του κάνοντας το 1-1.

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Όσο περνούσε ο χρόνος ήταν εμφανές ότι ο Μουρίνιο αποσκοπούσε να πάει το ματς στα πέναλτι. Η Ρόμα είχε ξεμείνει από ενέργεια και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ροκανίσει τον χρόνο παίζοντας πολλές φορές και με τα νεύρα των παικτών της Σεβίλλης.

Οι Ισπανοί παρασύρθηκαν από αυτόν τον ρυθμό και έτσι νομοτελειακά ο αγώνας πήγε στα πέναλτι. Εκεί, η Σεβίλλη αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και με σκορ 4-1 πανηγύρισε την 7η συνεχόμενη κατάκτηση Europa League, παραμένοντας παράλληλα αήττητη σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Η πρώτη ήττα του «Special One» σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν πλέον γεγονός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ