Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Αραβικό ποδόσφαιρο: Η προειδοποίηση του Ρονάλντο και η αρχή της υλοποίησης του πλάνου

Έχουν περάσει έξι μήνες από τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο πάτησε στη γη των αχανών ερήμων και αυτό που έσπευσε πολύ γρήγορα να πει είναι ότι το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας μπορεί τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί στα κορυφαία πέντε παγκοσμίως 

Ο Πορτογάλος super star ήταν το πρώτο όνομα τέτοιου βεληνεκούς που έκανε το ταξίδι από την Ευρώπη στον αραβικό κόσμο και προειδοποίησε για μια επέλαση αστέρων που κανείς μας δεν έβλεπε να έρχεται όσον αφορά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.


Οι δηλώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο για την Saudi Pro League 

“Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ ανταγωνιστικό. Δεν είναι Premier League, δεν θα πω ψέματα, αλλά είναι ένα πρωτάθλημα που με εξέπληξε θετικά. Σε 5, 6, 7 χρόνια, αν συνεχίσουν το σχέδιο, θα είναι το 4ο, 5ο πρωτάθλημα στον κόσμο.”


Συμβαίνει όμως και αυτό διέπεται από πολλές εξηγήσεις. Πρώτη είναι τα τεράστια ποσά που δίνονται. Παίκτες πληρώνονται πληρώνονται υπεραξίες σε ηλικίες που δεν θα έβρισκαν με κανέναν τρόπο τα συγκεκριμένα ποσά στην Ευρώπη.

Εκείνη που έπεται είναι η θρησκεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο πλευρές που συμμετέχουν στις συζητήσεις για την επίτευξη της συμφωνίας. Το επισήμανε άλλωστε και ο Καρίμ Μπενζεμά σε δηλώσεις του. Αδιαμφισβήτητα η θρησκεία δεν μοιράζεται εξίσου την “πίτα” της απόφασης με τα χρήματα. Αλλά σίγουρα διαδραματίζει και αυτή έναν πολύ σημαντικό ρόλο.


Οι δηλώσεις του Καρίμ Μπενζεμά για τη Σαουδική Αραβία και την κοινή θρησκεία 

«Ωραία. Επειδή είμαι Μουσουλμάνος και πρόκειται για μουσουλμανική χώρα ήθελα πάντα να ζησω εδώ. Βρίσκομαι εδώ και νιώθω καλά για αυτό.»


Μην ξεχνάμε ότι για τη Σαουδική Αραβία σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ανάληψη του Μουντιάλ του 2030 και ως εκ τούτου εκπίπτει η ανάγκη το προϊόν που προσφέρεται ήταν αναγκαίο να αναβαθμιστεί.

Για αυτό και οι Σαουδάραβες επιστράτευσαν τον πιο άμεσο τρόπο για να τα καταφέρνουν, αγοράζοντας μέσω του PIF (Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων) καθεμία από τις τέσσερεις μεγάλες του τοπικού πρωταθλήματος. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε ότι το PIF  από τον φιλόδοξο πρίγκιπα και πρωθυπουργό του σαουδαραβικού καθεστώτος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Τον άνθρωπο δηλαδή που αυτή τη στιγμή προβάλλεται ως το “πρόσωπο” της Σαουδικής Αραβίας και γνωρίσαμε ως επικεφαλή των νέων ιδιοκτητών της Νιούκαστλ.

Ας δούμε όμως τι έχουν πετύχει σε τι στοχεύουν οι τέσσερις μεγάλοι της σαουδαραβικής λίγκας.

Αλ Νασρ 

Η ομάδα στην οποία αγωνίζεται πλέον ο Κριστιάνο Ρονάλντο κοίτα πλέον αξιόλογες αλλά σαφώς φθηνότερες λύσεις για να εξοπλιστεί επαρκώς κυρίως στις θέσεις της επίθεσης. Συγκεκριμένα έντονη είναι η φημολογία που θέλει τους “κίτρινους” να έχουν προσεγγίσει τον Γουιφρίντ Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας προσφέροντας του 45 εκ.€ για τρία χρόνια και τον Σεντρίκ Μπακαμπού του Ολυμπιακού δίνοντας του 3,5 εκ.€ για 3 χρόνια. Στην περίπτωση του Ζαχά μάλιστα δεν αποκλείεται το ποσό να ανέβει καθώς τον παίκτη πολιορκεί και η Ατλέτικο Μαδρίτης με ένα παρόμοιο ποσό. Αντίθετα, σε ότι έχει να κάνει με τον Μπακαμπού η υπογραφή του θεωρείται δεδομένη.

Αλ Ιτιχάντ 

Οι “κιτρινόμαυροι” πέραν του Μπενζεμά κατάφερε μέσα σε μόλις λίγες μέρες να αποσπάσει και τη συγκατάβαση του Ν’Γκολό Καντέ για πιθανή μετακίνηση του εκεί. Είναι προφανές βέβαια ότι τα δύο αυτά deal κόστισαν πολύ και αυτό γίνεται έκδηλο όταν ακούς τα 300 εκ.€ που ξοδεύτηκαν εν τέλει σπρώχνοντας την Αλ Ιτιχάντ σε μια πολιτική τύπου “πληρώνω όσο – όσο”.

Αλ Χιλάλ 

Πρόκειται για τη μεγάλη χαμένη αυτής της διακίνησης αστέρων που συμβαίνει στη χώρα του Κόλπου. Καθώς ήθελε πολύ τον Μέσι προσφέροντας του από 400 εκ.€ μέχρι και 1,5 δις € για να υπογράψει χωρίς στο τέλος να τα καταφέρει. Με την ίδια λογική φαίνεται να έχει προσεγγίσει και τον Νεϊμάρ θέλοντας να “ισοφαρίσει” τη χασούρα προτάσσοντας του και σε αυτή την περίπτωση το ιλιγγιώδες ποσό των 700 εκ.€.

Αλ Αχλί 

Φτάνοντας στην Αλ Αχλί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για την πιο γνωστή ομάδα του εκεί πρωταθλήματος προ της έλευσης του Ρονάλντο. Οι “πράσινοι” κοιτούν όπως και υπόλοιποι στο κορυφαίο επίπεδο, χτυπώντας την πόρτα του Ριάντ Μαχρέζ που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται έχοντας μάλιστα ενεργό ρόλο στη Μάντσεστερ Σίτι. Παρά ταύτα αυτό δε σημαίνει ότι οι “πολίτες” δεν θα παραχωρούσαν τον παίκτη τους έναντι ενός πολύ καλού ανταλλάγματος.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της Αλ Χιλάλ στο κάδρο προστίθεται και ο Ρομέλου Λουκάκου που όμως δεν είναι θετικός με τα χρήματα που του αποδίδονται. Ενώ η Αλ Ετιφάκ προσέλκυσε και έπειτα έκλεισε τον Στίβεν Τζέραρντ για την άκρη του πάγκου της. Σε μια μεγάλη ευκαιρία για τον Άγγλο coach πλέον να αναγεννήσει την καριέρα του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ