Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

FIBA World Cup 2023: Το φινάλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου (videos)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας έφτασε στο τέλος και εμείς είμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε μαζί με όλο το φίλαθλο κοινό του μπάσκετ τις όμορφες αυτές ασιατικές πόλεις συνοψίζοντας τις τελευταίες εικόνες που μας χάρισαν.

Όταν πέρυσι μπήκα στην ομάδα του Αθλητικού Κόσμου με σκοπό να αξιοποιήσω στο έπακρο την ευκαιρία που μου έδωσε ο “leader” της ομάδας Γιώργος Ιωαννίδης δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκλεινα μια σεζόν με την κάλυψη εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τεσσάρων διοργανώσεων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η τελευταία για τη σεζόν που σήμερα ολοκληρώνεται. Η προσμονή για να κάνω (έστω και ερασιτεχνικά) αυτό που μου αρέσει ήταν τεράστια. Για αυτό και το έργο μου επιφορτίστηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση λόγω της δυνατότητας καθημερινής τριβής. Ακόμα κι αν αυτή δεν ήρθε μέσω κάποιας αποστολής, αλλά μονάχα από την πολύωρη παρακολούθηση της δράσης με κάθε μέσο από απόσταση. Ήταν κι αυτή αρκετή όπως και η δική σας προσοχή, για την οποία είμαι ευγνώμων, ώστε να μου δώσει το κίνητρο να προσφέρω σε όποιον είτε κατά τύχη είτε με συχνότητα με διαβάζει το καλύτερο δυνατό κάθε φορά. Αρκετά όμως με τα δακρύβρεχτα! Πάμε στη δραση. Πάμε στο παρκέ που τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες αποτέλεσε το συχνότερο πεδίο της επικοινωνίας μας.

Μανίλα (Φιλιππίνες) – Mall of Asia Arena 
Μικρός Τελικός
ΗΠΑ – Καναδάς 118-127

Πολυ σπουδαίο ματς ο μικρός τελικός του τουρνουά που ήταν ακριβώς ότι υπόσχονταν τα ονόματα των δύο ομάδων. Μια ΝΤΕΡΜΠΑΡΑ ολκής δηλαδή με λίγη όρεξη για άμυνα, η οποία προερχόταν κυρίως από τους Αμερικανούς με τις κόκκινες φορεσιές που πίεσαν όχι πολύ, αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να μη νιώθουν άνετα οι αντίπαλοι τους στο επιθετικό τους μισό. Για αυτό κι έπαιρναν συχνά πυκνά διψήφιες διαφορές με μεγάλη ευκολία. Όπως με ευκολία τις έχαναν κιόλας έχοντας τους αθλητές των ΗΠΑ σε απόσταση αναπνοής σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα. Ενδεικτικό αυτού ήταν το 56-58 υπέρ των Καναδών στο ημίχρονο. Για να περάσουμε στο δεύτερο μέρος όπου το μοτίβο συνέχισε να είναι το ίδιο με τον Σάι Γκίλτζεους Αλεξάντερ, τον Ντιλόν Μπρουκς και τον Αρ Τζέι Μπάρετ να συνδράμουν καίρια σε όποιο σημείο του αγώνα τους χρειαζόταν η ομάδα τους στην προσπάθεια της να φτάσει στο πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της σε Παγκόσμια Κύπελλα. Διάκριση βέβαια που δεν επετεύχθη στο τέλος της κανονικής διάρκειας χάρη στο αδιανόητο “buzzer beater” του Μάικαλ Μπρίτζες στην τελευταία επίθεση της ομάδας του. Το μόνο βέβαια που κατάφερε αυτός πέρα από το να πετύχει ένα viral τρίποντο ήταν να δώσει και μια πεντάλεπτη παράταση ζωής στο εθνικό του συγκρότημα που όμως λόγω ελλείψεων και πολύ περισσότερο κούρασης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει και παραδόθηκε στην ανωτερότητα των “γειτόνων” του.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Ντιλόν Μπρουκς

Στατιστικά αγώνα: 39 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ

 

Τελικός
Γερμανία – Σερβία 83-77

Ο τελικός της διοργάνωσης ήταν κι αυτός ένα απολαυστικό παιχνίδι. Συγκρούοτηκαν η αθλητικότητα των Γερμανών με το “σκεπτόμενο μπάσκετ” των Σέρβων. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ και οι παίκτες του που από την Παρασκευή μετά τη νίκη έναντι των ΗΠΑ κοιτούσαν με θάρρος την κορυφή του κόσμου, έπρεπε να περάσουν το “υψηλό” εμπόδιο της εμπειρότερης σε τέτοιες περιστασεις Σερβίας. Κι όπως θα δείτε παρακάτω, αυτό έκαναν. Δεν πανικοβλήθηκαν όταν οι Σέρβοι ξεκίνησαν με ένα εμφατικό 0-8. Αντίθετα άρχισαν να σκοράρουν αποβάλλοντας σταδιακά το οποίο άγχος με αλλεπάλληλα καλάθια από τους ΗΓΕΤΕΣ τους Ντένις Σρέντερ και Φραντς Βάγκνερ. Έφτασαν ταχύτατα τους “πλάβι” και έπειτα ξεκίνησαν μαζί τους ένα ανελέητο “μπρα ντε φερ” με “έπαθλο” αρχικά το προβάδισμα στο τέλος της πρώτης περίοδο και του πρώτου ημιχρόνου. Η μάχη τους ως εκεί έμεινε στην ισοπαλία. (47-47, 20′). Για να περάσουμε στην τρίτη περίοδο όπου τα “πάντσερ” του Γκόρντον Χέρμπερτ οπτικοποίησαν ένα “masterclass” οδηγιών του εκλέκτορα τους. Αφού στην επίθεση χτυπούσαν κάθε σερβική αδυναμία και στην άμυνα είχαν αριστοτεχνικά αποκόψει την επικοινωνία των δύο ισχυρότερων “πόλων” του αντιπάλου (Μπογκντάνοβιτς, Μιλουτίνοφ) μεταξύ τους αλλά και με την υπόλοιπη ομάδα. Με αποτέλεσμα αυτή να προσπαθεί να κρατηθεί κοντά σκορ με τους υπόλοιπους. Κάτι που δεν συνέβη αρχικά και για αυτό επετράπη στους Δυτικοευρωπαίους να πάρουν αέρα δώδεκα πόντων στο 30′ (69-57). Ακολούθως στο τέταρτο δεκάλεπτο αν και υπήρξαν μεγάλα σουτ από τους “ορλόβι”, δεν έφτασαν αυτά για να πλησιάσουν αρκετά, καθώς τα έβαζαν και οι απέναντι που με την ενέργεια τους τους είχαν εξαντλήσει κιόλας. Δηλωτικά αυτού ένα “airball” του Αλέκσα Αβράμοβιτς και μια λάθος πάσα του Μάρκο Γκούντουριτς στις τελευταίες κρίσιμες σερβικές επιθέσεις. Φάσεις που κλείδωσαν κάτι που φαινόταν όλο και πιο πολύ από τα μέσα κιόλας του δεύτερους ημιχρόνου. Ότι δηλαδή οι αήττητοι Γερμανοί θα είναι οι νέοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Δίκαια λοιπόν και με σύγχρονο μπάσκετ που συνδυάζει την ταχύτητα του NBA με την σκληράδα της Ευρώπης η “national Mannschaft” στέφθηκε “παγκόσμια αυτοκράτειρα”.

MVP της αναμέτρησης ήταν ο Φραντς Βάγκνερ

Στατιστικά αγώνα: 19 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα


Τα βραβεία του τουρνουά
Πολυτιμότερος Παίκτης – Ντένις Σρέντερ

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

 

Καλύτερος Νέος Παίκτης – Τζος Γκίντι

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

 

Καλύτερος Αμυντικός – Ντιλόν Μπρουκς 

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

 

Καλύτερη Πεντάδα

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

 Ντένις Σρέντερ, Σάι Γκίλτζεους Αλεξάντερ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Λούκα Ντόνσιτς, Άντονι Έντουαρντς 

 

Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)

Άρτουρς Ζάγκαρς, Φραντς Βάγκνερ, Σιμόνε Φοντέκιο, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Γιόνας Βαλαντσιούνας

 

Καλύτερος Προπονητής – Λούκα Μπάνκι 

Photo credits: FIBA World Cup (IG account)


Το βάθρο 
   3. Καναδάς        1. Γερμανία         2.Σερβία 

Η υπόλοιπη κατάταξη

4. ΗΠΑ (Ολυμπιακοί Αγώνες)

5. Λετονία (Προολυμπιακό)

6. Λιθουανία (Προολυμπιακό)

7. Σλοβενία (Προολυμπιακό)

8. Ιταλία (Προολυμπιακό)

9. Ισπανία (Προολυμπιακό)

10. Αυστραλία (Ολυμπιακοί Αγώνες)

11. Μαυροβούνιο (Προολυμπιακό)

12. Πουέρτο Ρίκο (Προολυμπιακό)

13. Βραζιλία (Προολυμπιακό)

14. Δομινικανή Δημοκρατία (Προολυμπιακό)

15. Ελλάδα (Προολυμπιακό)

16. Γεωργία (Προολυμπιακό)

17. Νότιο Σουδάν (Ολυμπιακοί Αγώνες)

18. Γαλλία (Ολυμπιακοί Αγώνες/Διοργανώτρια)

19. Ιαπωνία (Ολυμπιακοί Αγώνες)

20. Αίγυπτος (Προολυμπιακό)

21. Φινλανδία (Προολυμπιακό)

22. Νέα Ζηλανδία (Προολυμπιακό)

23. Λίβανος (Προολυμπιακό)

24. Φιλιππίνες (Προολυμπιακό)

25. Μεξικό (Προολυμπιακό)

26. Ανγκόλα (Προολυμπιακό)

27. Ακτή Ελεφαντοστού (Προολυμπιακό)

28. Πράσινο Ακρωτήρι

29. Κίνα

30. Βενεζουέλα

31. Ιράν

32. Ιορδανία


Σημείωση 1: Οι 39 πόντοι του Ντιλόν Μπρουκς απέναντι στις ΗΠΑ αποτελούν ρεκόρ ως οι περισσότεροι που έχει δεχθεί ποτέ από αντίπαλο μεμονωμένα η άμυνα της Team USA σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σημείωση 2: Ο Ντένις Σρέντερ κατέγραψε στον τελικό 28 πόντους και 2 ριμπάουντ συμβάλλοντας το ίδιο ή και περισσότερο καθοριστικά απο τον Φραντς Βάγκνερ στη νίκη της ομάδας του.

Δείτε ακόμη:

FIBA World Cup 2023: Μια λίστα ανοιχτή σε όλους αυτή του “Rising Star”

FIBA World Cup 2023: Οι νέες εκτιμήσεις για τον MVP

FIBA World Cup 2023: Ανακατεύτηκε η “τράπουλα” και για τον νικητή

FIBA World Cup 2023: Με μάτι που γυαλίζει για το τρόπαιο που θαμπώνει οι Γερμανοί

FIBA World Cup 2023: Στο “κατώφλι” του χρυσού τους “πεπρωμένου” οι Σέρβοι (videos)

FIBA World Cup 2023: Η υπέρβαση του Καναδά και η μεγάλη ευκαιρία να υποσκελίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

FIBA World Cup 2023: Η λίστα των αποτυχιών που μεγάλωσε στη Μανίλα και το status που μικραίνει συνεχώς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ