Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Premier League: Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής και η βαθμολογία (videos)

Η Λίβερπουλ των ανατροπών, η Μπράιτον που Λάμπ(τ)ει, η Λούτον που υστερεί και ο Ριτσάρλισον που έχει την ευκαιρία να “αναγεννηθεί” είναι ίσως ότι σημαντικότερο είδαμε στην αγωνιστική της Premier League που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ.

Η Premier League είναι πάντα τόσο απρόβλεπτη που ακόμα και αν πρόκειται μια ομάδα να πάρει μια νίκη που θεωρείται δεδομένη αυτό θα συμβεί με τρόπο που πριν θα μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την βεβαιότητα μας. Παραδείγματα αυτού; Εννοείται ο αγώνας της Λίβερπουλ στο “Molineaux” που κρίθηκε στα τελευταία του λεπτά με γκολ από τον Ρόμπερτσον στο 85′, το οποίο διατήρησε το αήττητο σερί των “reds” στο πρωτάθλημα φτάνοντας το στους 16 αγώνες. Ενώ δύο γκολ με τον ίδιο περίπου αντίκτυπο πέτυχε και ο Ριτσάρλισον για λογαριασμό της Τότεναμ βοηθώντας τον προπονητή του να κρατήσει αλώβητη την έδρα του για πεντηκοστή φορά. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι η τελευταία ήττα του Άγγελου Ποστέκογλου έχει καταγραφεί το Νοέμβριο του 2020 όταν ακόμα προπονούσε τη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Τα εντυπωσιακά στατιστικά βέβαια δεν σταματούν εκεί ούτε για τις ομάδες ούτε για το ίδιο το πρωτάθλημα που αυτό το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκε από τα πολλά “late – winning goals”.

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:

Γουλβς – Λίβερπουλ 1-3

Photo credits: No Salah (IG account)

Το ταξίδι της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ στην έδρα των “λύκων” ήταν μια δύσκολη αποστολή ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν θα υπήρχαν στο “κόκκινο ρόστερ ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ. Την πεποίθησή μάλιστα αυτή εδραίωσε το γκολ που δέχθηκαν οι φιλοξενούμενοι στο 7ο λεπτό από τον Χουάνγκ που τιμώρησε τη νωθρή αμυντική αντιμετώπιση της επίθεσης της ομάδας του. Η κατάσταση βέβαια άλλαξε πολύ γρήγορα με την ομάδα του Μέρσεϊσάιντ να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αμέσως μετά το τέρμα που δέχθηκε και να αρχίζει έτσι να δημιουργεί μικρότερους ή μεγαλύτερους κινδύνους για την αντίπαλη άμυνα βελτιώνοντας παράλληλα και την κυκλοφορία της. Για να φτάσουμε στο 55′ όπου ο Γκάκπο ισοφαρίζει μετατρέποντας την ομάδα του σε πρώτο φαβορί για τη νίκη που δεν είχε έρθει σε κανένα από τα μεσημεριανά εναρκτήρια παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν. Νίκη που εν τέλει ήρθε τώρα με τα γκολ των Ρόμπερτσον στο 85′ και Μπουένο (αυτογκόλ που προήλθε από σουτ του Έλιοτ) στο 90+1′. Για να γίνει με αυτό τον τρόπο ο Σαλάχ που παρήγαγε στην πραγματικότητα και τα τρία γκολ, ο Αφρικανός με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της Premier League (63).

Φούλαμ – Λούτον 1-0

Το έργο της Λούτον ήταν εξ’ αρχής δύσκολο από τη στιγμή που αυτή ήταν που κέρδισε την άνοδο στην Premier League από την Championship. Κι αυτό γιατί ήταν η μόνη που δεν είχε ουδεμία γνώση για την πραγματικότητα του κορυφαίου πρωταθλήματος όπως αυτό είναι διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια. Με αποτέλεσμα οι “hatters” να μην παλεύουν για τη νίκη ούτε καν τα παιχνίδια με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούν τα μέγιστα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κάθε περίσταση. Όμως η έλλειψη της εμπειρίας και της μεσοαμυντικής ποιότητας είναι φανερές και φαντάζουν τεράστια εμπόδια αυτή τη στιγμή. Απότοκο δε αυτών είναι και η τέταρτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες τη φετινή σεζόν, καθώς αυτή τη φορά τους επιβλήθηκε η Φούλαμ με το τέρμα του Κάρλος Βινίσιους στο 65′.

Τότεναμ – Σέφιλντ Γιουν. 2-1

Το παιχνίδι του “Tottenham Hotspur Stadium” είναι αδιαμφισβήτητα το πιο συναρπαστικό της αγωνιστικής. Κι αυτό γιατί το φαβορί (Τότεναμ) χρειάστηκε να μοχθήσει μέχρι το εκατοστό λεπτό για να πετύχει μια εκ προοιμίου αναμενόμενη νίκη που ήρθε και από έναν κατά τα φαινόμενα ανέλπιστο ήρωα. Ας τώρα ωστόσο λίγο καλύτερα το έγινε στο βόρειο Λονδίνο. Το ματς κύλησε με την γηπεδούχο να έχει τις περισσότερες και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Παρομοίως και οι φιλοξενούμενοι είχαν τις δικές τους στιγμές που αν και λιγότερες του οδήγησαν στην πρωτοπορία στο 73ο λεπτό με το κάπως τυχερό γκολ του Χάμερ που σήκωσε το “λάβαρο” της επικράτησης σε εκτός έδρας αναμέτρηση με τα “σπιρούνια” μετά από 32 χρόνια. Ένα “λάβαρο” που κατέπεσε βέβαια με δύο γκολ των “Λονδρέζων” στο 90+8′ και το 90+10′ από τους Ριτσάρλισον και Κουλουσέφσκι (ασίστ Ριτσάρλισον) για να δημιουργηθεί (για λίγα δευτερόλεπτα) και το νέο ρεκόρ ανατροπής στην ιστορία της λίγκας.

Γουέστ Χαμ – Μαν. Σίτι 1-3

Το ταξίδι της Σίτι στην πρωτεύουσα δύσκολα θα μπορούσε να κρύβει εκπλήξεις. Ακόμα κι αν είχε μπροστά της μια ομάδα που ήταν πολύ ψηλά στη βαθμολογία και είχε επιβληθεί πριν των Μπράιτον και Τσέλσι. Κι όπως μπορείτε να δείτε οι προσδοκίες δικαιώθηκαν. Εφόσον η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες ήταν “ανοιχτό βιβλίο” για την ομάδα του επανακάμψαντα Πεπ Γκουαρντιόλα. Τα “σφυριά” αποτέλεσαν ένα “task” που με τα γνωρίσματα που έχει αποκτήσει θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Σίτι που με εφαλτήριο της ορμή της κατάφερε να πάρει το τρίποντο εύκολα με τα τέρματα των Ντοκού στο 46′, Μπερνάρντο Σίλβα στο 76′ και Χάαλαντ στο 86′. Στις λεπτομέρειες της αναμέτρησης ανήκει το τέρμα των “οικοδεσποτών” στο 36′ με τον Γουόρντ Πράουζ που ολοκλήρωσε με την άπιαστη κεφαλιά του μια ακόμα αριστοτεχνική αντεπίθεση της ομάδας του.

Μάντσεστερ Γιουν. – Μπράιτον 1-3

Photo credits: Roberto de Zerbi (IG account)

Μπορεί μια ομάδα που υποθετικά ανήκει στις καλύτερες της Premier League να δέχεται τρία γκολ με τον ίδιο τρόπο και η αντίδραση της σε αυτά να είναι ολοένα και χειρότερη; Η απάντηση είναι ναι. Όταν είναι η Γιουνάιτεντ, ΜΠΟΡΕΙ! Οι “κόκκινοι διάβολοι” είδαν την Μπράιτον να τους χτυπά με απόλυτη επιτυχία και κυρίως με δική τους υπαιτιότητα σε κάθε τους αδυναμία. Για τους “γλάρους” σημαντική ήταν η συμβολή του Ταρίκ Λάμπτει με τις δύο ασίστ του στο 53′ στον Πασκάλ Γκρος και στο 71′ στον Ζοάο Πέδρο. Για την ιστορία το σκορ άνοιξε στο 20′ από τον Γουέλμπεκ και έκλεισε από τον “Χάνιμπαλ” στο 73′.

Άστον Βίλα – Κρίσταλ Πάλας 3-1

Μέχρι και αυτή την αγωνιστική το ρεκόρ που υπήρχε ως προς την πιο αργοπορημένη ανατροπή υπήρχε εκεί ανέγγιχτο για αρκετά χρόνια. Το είχε πετύχει η Τότεναμ, η οποία το επανακατέρριψε το απόγευμα του Σαββάτου και παράλληλα το έχασε από την Άστον Βίλα και όσα έκανε στο “Villa Park”. Διότι οι “villagers” πέτυχαν γκολ στο 87′, στο 90+8′ και το 90+11′ με τους Ντουράν, Ντάγκλας Λουίζ (πέναλτι) και Λιόν Μπέιλι απαντώντας στο τέρμα του Εντουάρ στο 47′.

Νιούκαστλ – Μπέντφορντ 1-0

Στο “St. James’ Park” οι ευκαιρίες ήταν μοιρασμένες. Καμία δεν ήταν ικανή βέβαια να δώσει τους τρεις βαθμούς. Όλα αυτά μέχρι να έρθει η απερισκεψία του Φλέκεν που γκρέμισε τον Γκόρντον και έδωσε την ευκαιρία στις “καρακάξες” να προηγηθούν και να κερδίσουν. Κάτι που έκαναν με τον Καλούμ Γουίλσον να ευστοχεί στο 64′. Σημαντικό είναι για τις “σφήκες” ότι δεν βρίσκουν το εύκολο γκολ από τον Εμβεπού και τον Γουισά όπως συνέβαινε όσο υπήρχε ο τιμωρημένος Τόνεϊ στην καθημερινότητα του συλλόγου.

Μπόρνμουθ – Τσέλσι 0-0

Δύο δοκάρια και ελάχιστα χιλιοστά χώρισαν την Τσέλσι των έντεκα χρόνια τραυματιών από τη δεύτερη της νίκη σε 5 φετινές αναμετρήσεις. Η αλήθεια είναι πως οι “μπλε” πλησίασαν με περισσότερη ένταση τη νίκη αλλά όπως συνηθίζουν τις τελευταίες δυο σεζόν, δεν τα κατάφεραν. Από την πλευρά της Μπόρνμουθ, τώρα, η εικόνα της συνοψίζεται στη φράση “όχι κάτι ιδιαίτερο”.

Έβερτον – Άρσεναλ 0-1

Στο “Goodison Park” αυτά που περιμέναμε να δούμε ήταν συγκεντρωμένα. Πρώτα απ’ όλα αναμενόταν η Έβερτον να αφήσει στην άκρη την ιδιαίτερα οξυμένη δημιουργικότητα της και να γίνει η σκληρή ομάδα που μπαίνει πίσω από τη μπάλα όπως κατά κύριο λόγο προστάζει ο προπονητής της. Αυτό είναι και κάτι που δυσκόλεψε την Άρσεναλ που όταν έπαιρνε μέτρα η γηπεδούχος στο γήπεδο εκείνη δυσκολευόταν να βγάλει τη μπάλα από την άμυνα της. Κάτι που δεν ίσχυσε στο 20′ όταν οι “κανονιέρηδες” πέτυχαν γκολ με τον Μαρτινέλι αλλά για πολύ λίγο ήταν οφσάιντ λόγω επισφαλούς θέσης του Ενκέτια. Στα αξιοπερίεργα ανήκει ότι η αλλαγή του Βραζιλιάνου παρολίγο σκόρερ, ο Τροσάρντ ήταν στο τέλος και ο πραγματικά κομβικός ποδοσφαιριστής της συνάντησης με γκολ στο 69′.

Ν. Φόρεστ – Μπέρνλι 1-1

Πρόκειται για ένα ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες που ξεκίνησαν πάνω κάτω από την ίδια αφετηρία. Με την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να κερδίζει σε αντίθεση με αυτή του Βινσέντ Κομπανί πόντους σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές. Η ισοπαλία τους μάλιστα ήταν και αυτή που έδωσε πόντο και στη 19η από τις 20 ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Μάντσεστερ Σίτι 15


2. Τότεναμ 13

3. Λίβερπουλ 13

4. Άρσεναλ 13


5. Μπράιτον 12

6. Γουέστ Χαμ 10

7. Άστον Βίλα 9


8. Νότιγχαμ Φόρεστ 7

9. Κρίσταλ Πάλας 7

10. Φούλαμ 7

11. Μπρέντφορντ 6

12. Νιούκαστλ 6

13. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6

14. Τσέλσι 5

15. Μπόρνμουθ 3

16. Γουλβς 3

17. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1


18. Έβερτον 1

19. Μπέρνλι 1

20. Λούτον 0


Σημείωση 1: Σε όλους τους αγώνες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και φορέθηκαν μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για τις φυσικές καταστροφές σε Μαρόκο και Λιβύη.

Σημείωση 2: Ο Μο Σαλάχ ξεπέρασε τις 200 εμπλοκές σε γκολ στην Premier League.

Σημείωση 3: Μόνο 2 στις 12 ομάδες που έχουν κάνει το 5/5 πριν τη φετινή Σίτι έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες.

Σημείωση 4: Ο Ντε Τσέρμπι είναι έναν χρόνο στον πάγκο της Μπράιτον και έχει 23 νίκες, 9 ισοπαλίες και 12 ήττες σε 37 αγώνες Premier League και επιπρόσθετα 18 αναμετρήσεις με 3+ γκολ. Για να προστεθούν σε αυτά τα εντυπωσιακά στατιστικά η χρησιμοποίηση 15 teenager στον δικό του καιρό, οι 8 νίκες σε 15 αγώνες έναντι του “BIG 6”, Ενώ εντός γηπέδου έχει μ.ο. 62% κατοχή και συνολικά 61 πόντους (7η), 76 γκολ (3η) και 244 σουτ στο στόχο (1η).

Σημείωση 5: Ο Τζέιμς Μίλνερ είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει περισσότερες φορές την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (11).

Σημείωση 6: Ο αγώνας στο “Old Trafford” ήταν ο πρώτος του Άνσου Φάτι στην Premier League οπτικοποιώντας μια “ακατανόητη” μεταγραφή.

Σημείωση 7: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις τελευταίες δυο σεζόν έχει χάσει μόνο από τη Μπράιτον στην έδρα της και μεταξύ των δύο αυτών αγώνων έχει 17 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Σημείωση 8: Το 0-0 της Τσέλσι με τη Μπόρνμουθ έβαλε τέλος σε ένα σερί 46 αγώνων με γκολ τη φετινή σεζόν.

Δείτε ακόμη:

Μαν. Γιουνάιτεντ – Μπράιτον: Οι καλύτερες στιγμές

Γουλβς – Λίβερπουλ: Οι καλύτερες στιγμές

Premier League: Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής και η βαθμολογία (videos)

Λίβερπουλ: Δεν θα έχει Φαν Ντάικ ούτε με τη Γουλβς

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Λύση στην επίθεση, πρόβλημα για τους φροντιστές ο Χόιλουντ

Premier League: Δόθηκαν τα βραβεία του μήνα με έντονο άρωμα Τότεναμ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ