Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γιώργος Κυρίος: «Καλό θα ήταν οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους τα κίνητρα συμμετοχής των παιδιών στον αθλητισμό»

Ο Αθλητικός Κόσμος έχει τη χαρά να φιλοξενεί σήμερα (17/12) τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας του Θριάμβου Χαϊδαρίου, αλλά και μέλος της Εθνικής Ενόπλων Ποδοσφαίρου, Γιώργο Κυρίο, ο οποίος μας μίλησε για τον ρόλο τον γονέων ως προς την αθλητική ανάπτυξη του παιδιού τους.

 

Γονείς Αθλητών: Σύμμαχος ή εχθρός του αθλητή;

 

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της οικογένειας στον αθλητισμό διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην απόδοση και στην εξέλιξη του αθλητή με αυτόν του προπονητή.

 

Πολλές φορές βλέπουμε γονείς να προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, έτσι ώστε να τα δούνε κάποια στιγμή να φτάνουν στην επιτυχία, ενώ κάποιες άλλες διαπιστώνουμε πως είναι αδιάφοροι και δεν τους ενδιαφέρει η ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό. Πολλοί γονείς στη προσπάθειά τους να κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν τα παιδιά τους, υποπίπτουν σε πολλά λάθη και αυτό συμβαίνει επειδή στα μάτια των παιδιών τους βλέπουν τα δικά τους «θέλω» και προσδοκίες.

 

Αυτό όμως τις περισσότερες φορές, οι αθλητές το εκλαμβάνουν ως πίεση και άγχος και κάποιες φορές τους οδηγεί ακόμα και στην εγκατάλειψη. Οπότε οι γονείς γίνονται αρνητικοί πρωταγωνιστές και όχι σύμμαχοι των παιδιών τους… για αυτό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα κίνητρα συμμετοχής των παιδιών στον αθλητισμό και σίγουρα αυτό δεν είναι η επιτυχία και η νίκη. Η διάκριση και η επιτυχία θα έρθει σιγά σιγά μέσα από την ατομική βελτίωση. Τα παιδιά ξεκινούν την ενασχόλησή τους με κάποιο άθλημα για να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά και να κάνουν καινούργιους φίλους, οπότε θα πρέπει να έχουν τα ίδια το δικαίωμα της επιλογής και τους στόχους.

 

Συνεπώς, ο ρόλος της οικογένειας θα πρέπει να περιορίζεται στην ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη, στην ενθάρρυνση του αθλητή και τη θετική ανατροφοδότηση, στην προετοιμασία του αθλητή (διατροφή, μεταφορά, αγορά απαραίτητου εξοπλισμού-ενδυμασία), αλλά και στον σεβασμό και στην εμπιστοσύνη προς τον προπονητή.

Εστίαση στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, να χειροκροτούν τα παιδιά της ομάδας αλλά και της αντίπαλης ομάδας, να μην μιλάνε άσχημα μπροστά στο παιδί για προπονητές, αθλητές και διαιτητές, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και σεβασμό στις επιλογές του παιδιού τους. Εξίσου σημαντικό, είναι να έχουν επικοινωνία με τον προπονητή και να ενημερώνονται για την εξέλιξή του. Άρα ο γονιός θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος στο τι θέλει να προσφέρει στο παιδί του, να έχει σταθερή συμπεριφορά, να επικοινωνεί και πάντα να συνεργάζεται μαζί του!!

 

Καλές γιορτές με υγεία και κάθε ευτυχία σε όλους».

 

Το «who is who»:

Γιώργος Κυρίος

Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA A, Coerver Youth Diploma Level 1 & 2, Smart Football Level 1 & 2.

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Video Performance Analysis in Football από το Κέντρο Επιμόρφωσης Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορες Ακαδημίες ομάδων όπως οι ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, Ερμής Κορυδαλλού, Ατρόμητος Αθηνών, Α.Ο. Αγίου Ιεροθέου, Α.Σ. Άρη Πετρούπολης κ.α.

Τη φετινή σεζόν είναι Τεχνικός Διευθυντής στην Ακαδημία του Θριάμβου Χαϊδαρίου, ενώ από το 2018 είναι μέλος του τεχνικού team της Εθνικής Ενόπλων Ποδοσφαίρου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ