Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

The BEST: Οι νικήτριες των βραβείων στις γυναίκες

Η μεγαλειότητα της Βίγκμαν, η κυρίαρχη Μπονμάτι, η Ερπς που παίζει ακόμα μόνη της και η Καρμόνα που έχει γεννηθεί φορώντας περιβραχιόνιο.

Αυτό που θα κάνουμε παρακάτω θα είναι ένα “ταξίδι” στη γυναικεία πτυχή του ποδοσφαίρου όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Επικεντρώνοντας βέβαια στα όσα είδαμε στη διάρκεια του 2023. Μια χρονιά όπου η Σαρίνα Βίγκμαν ντούμπλαρε τις επιτυχίες της με την Εθνική Αγγλίας φτάνοντας παράλληλα και στο τέταρτο κατά σειρά βραβείο της στο θεσμό. Μια διάκριση που αποτέλεσε το πρελούδιο της ανανέωσης της με τις “λέαινες” ως το 2027. Με τον ορίζοντα να προμηνύει επιτυχίες όπως οι πρόσφατοι τίτλοι της Πρωταθλήτριας Ευρώπης και Δευτεραθλήτριας Κόσμου. Ενός κόσμου που ανήκει στην Ισπανία της Αϊτάνα Μπονμάτι που κυρίευσε την περσινή σεζόν το χώρο την προηγούμενη σεζόν και της Όλγα Καρμόνα που σαν γνήσια αρχηγός βγήκε μπροστά όταν χρειαζόταν για την ομάδα της. Ακόμα κι αν ήταν είναι μικρή.

Προπονήτρια της Χρονιάς – Σαρίνα Βίγκμαν

Photo credits: OneFootball (Facebook account)

Η Σαρίνα Βίγκμαν 28 πόντοι) αποτελεί ίσως το πιο επιφανές πρόσωπο του γυναικείου ποδοσφαίρου την τελευταία διετία που αυτό εξαπλώνει ολοένα και περισσότερο τη φήμη του. Επίσης, πρόκειται για την προπονήτρια της Εθνικής Αγγλίας, η οποία στο τελευταίο Μουντιάλ ήταν φιναλίστ και πριν έχει στεφθεί υπό τις οδηγίες της Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αντίπαλοι της ήταν η θρυλική Έμα Χέιζ (18 πόντοι) που με την Τσέλσι έφτασε πέρυσι στο τέταρτο σερί πρωτάθλημα της και σε μια ακόμα κατάκτηση του FA Cup που “γλύκαναν” και την “πίκρα” του χαμένου ημιτελικού του Women’s Champions League από τη Μπαρτσελόνα του Τζόναθαν Γκιράλντεζ (14 πόντοι), ο οποίος αν και πέτυχε ένα ακόμα τρεμπλ με την Μπαρτσελόνα (Women’s Champions League, Liga F, Supercopa de Espanã) ήρθε τρίτος και καταϊδρομένος στη μάχη του με δύο πολύ σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου.

Ποδοσφαιρίστρια της Χρονιάς – Αϊτάνα Μπονμάτι

Photo credits: OneFootball (Facebook account)

Όπως και με την απονομή της Χρυσής Μπάλας έτσι και με το συγκεκριμένο βραβείο υπήρξε διαδοχή μετά από μια διετία της Αλέξια Πουτέγιας από τη συμπαίκτρια της στην Εθνική Ισπανίας και τη Μπαρτσελόνα, Αϊτάνα Μπονμάτι (52 πόντοι) που είχε κομβική παρουσία την περσινή σεζόν όποια φανέλα κι αν φορούσε. Ενώ, πριν προχωρήσουμε, αξίζει να σημειώσουμε ότι την τελική τριάδα των διεκδικητριών συμπλήρωσαν η Λίντα Καϊσέδο (40 Πόντιοι) που οδεύοντας προς τα 19 της χρόνια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του ποδοσφαίρου γυναικών παγκοσμίως και η Τζένι Ερμόσο που σε αντίθεση με τη νεαρή Κολομβιανή οδεύει προς τη “δύση” της καριέρας της λαμβάνοντας και την άκρως τιμητική τρίτη θέση (36 πόντοι) που οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στην καθολική συμπαράσταση που λαμβάνει μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο “Ρουμπιάλες”.

Τερματοφύλακας της Χρονιάς – Μαίρη Ερπς

Photo credits: OneFootball (Facebook account)

Η Μαίρη Ερπς (28 πόντοι) αποτελεί αδιαμφισβήτητα την ισχυρότερη “μετοχή” κάτω από τα δοκάρια και για αυτό η νίκη της ήταν (σχεδόν) προδιαγεγραμμένη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Καθιστώντας έτσι τις συμμετοχές της Καταλίνα Κολ (14 πόντοι) και της Μακένζι Άρνολντ (12 πόντοι) διαδικαστικές.

Η Ενδεκάδα της Χρονιάς

Photo credits: OneFootball (Facebook account)

Όπως και στους άντρες ετσι και εδώ μιλάμε για μια ενδεκάδα γεμάτη με τίτλους και εμπειρία. Ακόμα κι αν μιλάμε για την για την 23χρονη και καινούρια στο θεσμό Όλγα Καρμόνα που έκανε “κρότο” το περασμένο καλοκαίρι πετυχαίνοντας το γκολ – νίκης της Ισπανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκεί όπου συνάντησε τη Λούσι Μπρονζ, την Έλα Τούνε και τη Λορίν Τζέιμς που μαζί με την Ερπς, τη Γκρίνγουντ, τη Μπονμάτι και τη Ρουσό κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτή την εξαιρετική ομάδα.

Δείτε ακόμη:

The BEST: Οι νικητές των βραβείων στους άνδρες

Χρυσή Μπάλα: Η δικαίωση της Μπονμάτι

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ