Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Χρυσή Μπάλα: Η δικαίωση της Μπονμάτι

Η συμπλήρωση του ονείρου, το τικ σε ότι διεκδίκησε μέχρι το τέλος και οι σπουδαίες αντίπαλες της που όμως δεν γινόταν να τη φτάσουν.

Θα ήταν άδικο την ώρα που ασχολούμαστε σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό με το γυναικείο ποδόσφαιρο να μη γράφαμε κάτι για τη “Χρυσή Μπάλα”, τη νικήτρια αυτής και εκείνες που κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του άτυπου βάθρου των νικητών.

Για αυτό και προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί η Αϊτάνα Μπονμάτι είναι η νικήτρια και ταυτόχρονα τους λόγους που η Σαμ Κερ και Σάλμα Παραλουέγιο δεν “έκοψαν” πρώτες το “νήμα”.

Αϊτάνα Μπονμάτι 

Θα λέγαμε πως η Ισπανίδα μέσος πλέον απολαμβάνει τους “καρπούς” όσων έκανε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Καθώς, εντός περίπου δύο μηνών στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης με τη Μπαρτσελόνα όντας “πυλώνας” των “μπλαουγκράνα” σε αυτές τις καταστήσεις και έπειτα ταξίδεψε στην Αυστραλία για να αποκομίσει και από εκεί έναν ακόμα τίτλο με την Εθνική Ισπανίας που θα η είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η τελευταία εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Ο ρόλος της Μπονμάτι σε αυτή την κατάκτηση; Φυσικά κομβικός. Για αυτό και πέρα από το “UEFA Player of the Year” εκείνη κέρδισε δίχως αμφισβήτηση κι αντίλογο την “Χρυσή Μπάλα” που την έχρισε καλύτερη παίκτρια του κόσμου για το 2023.

Σαμ Κερ

Η Αυστραλή επιθετικός, ηγέτιδα της Τσέλσι σε τρεις εκ των των τεσσάρων συνεχόμενων κατακτήσεων της Women’s Super League, ήρθε δεύτερη στη συγκεκριμένη ψηφοφορία γιατί πέρα από το πρωτάθλημα Αγγλίας στο οποίο πρωταγωνίστησε δεν ξαναβρήκε το δρόμο προς την κορυφή μέσα στη σεζόν. Τη μια φορά μάλιστα τον έχασε από τη Μπαρτσελόνα της Αϊτάνα Μπονμάτι στα ημιτελικά του Women’s Champions League. Ενώ την άλλη ήταν η Αγγλία της Λορίν Τζέιμς και της Κλόε Κέλι εκείνη που ανέκοψε την πορεία της προς την κορυφή. Στερώντας της παράλληλα και πολλές από τις ελπίδες για την κατάκτηση κάποιας ατομικής διάκρισης που σίγουρα όμως θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.

Σάλμα Παραλουέγιο

Η νεαρή Ισπανίδα επιθετικός θα μπορούσε να είναι και λίγο πιο ψηλά στη συγκεκριμένη ψηφοφορία αν ήταν λίγο πιο σταθερά καθοριστική για τις ομάδες που αγωνίστηκε μέσα στη σεζόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξε σημαντική για την εθνική Ισπανίας για παράδειγμα. Αφού με δικό της τέρμα στον προημιτελικό με την Ολλανδία οι “ρόχας” προχώρησαν ακάθεκτες μέχρι το τέλος που γράφτηκε με την Όλγα Καρμόνα να τις στέλνει με τα γκολ της πρώτα στον τελικό του Μουντιάλ κι έπειτα στην κορυφή του κόσμου. Αξίζει βέβαια σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η ίδια χρίστηκε “Καλύτερη Νέα Παίκτρια” του συγκεκριμένου τουρνουά και επιπρόσθετα κατέκτησε και το τρίτο Μουντιάλ που διεκδίκησε (U17, U21, Γυναίκες).

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι Ισπανίδες κατέκτησαν και το Super Cup και έχασαν μόνο το Κύπελλο Ισπανίας κι αυτό συνέβη χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Διότι έχασαν έναν αγώνα στα προημιτελικά απέναντι στην Οσασούνα λόγω επισφαλούς χρήσης δύο συμπαικτριών τους.

Δείτε ακόμη:

Αϊτάνα Μπονμάτι: Έδωσε το όνομα της στο γήπεδο που ξεκίνησαν όλα

Ισπανία – Αγγλία: Η “κόκκινη φωτιά” “έκαψε” τις “λέαινες”

Ισπανία – Σουηδία: Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να μάθουμε τα πάντα

Αυστραλία – Γαλλία: Τα πόδια που έτρεμαν από την άσπρη βούλα πέταξαν έξω τις “μπλε”

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ