Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

24/04/1997: Ο Ολυμπιακός ράβει το πρώτο του αστέρι (video)

Το πρώτο “αίμα”, ο Ολυμπιακός που το σηκώνει στις μητροπόλεις, το ποδόσφαιρο που γράφει τη δική του ιστορία 27 χρόνια μετά και η σειρά με τη Μπαρτσελόνα που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μετράει σχετικά λίγα χρόνια παρουσίας στο προσκήνιο σε σχέση με την παρουσία άλλων δυνάμεων, αλλά είναι και αυτά αρκετά για να το γεμίσουν με σπουδαίες στιγμές. Είτε αυτές είναι βαμμένες γαλανόλευκες είτε έχουν επενδυθεί από οποιονδήποτε άλλο χρωματικό “μανδύα” υπάρχει εντός χώρας.

Όπως συμβαίνει με τη νύχτα της 24ης Απριλίου. Μια νύχτα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι φίλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι είδαν την ομάδα του να πηγαίνει στο Final 4 της Ρώμης, να φτάνει στον τελικό και εκεί να κατακτά το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Απέναντι στη Μπαρτσελόνα την οποία είχε κερδίσει ένα χρόνο νωρίτερα και ο Παναθηναϊκός για να φτάσει για πρώτη φορά και αυτός στην κορυφή της Ευρώπης.

Οι καλύτερες στιγμές του τελικού

Τα ρόστερ

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

Μπαρτσελόνα (Αΐτο Ρενέσες): Χιμένεθ 16, Γιοφρέσα 9, Εστεγέρ 3, Ρίβας 6, Αντρέου 2, Φερνάντεθ, Τζόρτζεβιτς 6, Μπος, Ντουένας 2, Καρνισόβας 14

Οι “ερθριρλευκοι” λοιπόν που χάρη στον “αιώνιο αρχιστράτηγο” τους και αείμνηστο Ντούσαν Ίβκοβιτς   “άλωσαν” το “Palaeur” και την “αιώνια πόλη” και έραψαν το πρώτο αστέρι στη φανέλα τους. Με τη συμβολή του θρυλικού Ντέιβιντ Ρίβερς (MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης) να είναι αξιομνημόνευτη. Καθώς ο Αμερικανός πραγματοποίησε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του σε άμυνα και επίθεση. Για να έρθουν οι υπόλοιποι και να “συνυπογράψουν” το πρώτο μεγάλο “κόκκινο” βράδυ που που έζησε ποτέ η πειραϊκή ομάδα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Ένα βράδυ το οποίο παρέμενε μοναδικό για τους “Πειραιώτες” μέχρι να έρθει ο Κωνσταντής Τζολάκης και η ομάδα κάτω των 19 ετών που διαθέτουν και να τους χρίσουν σε διάστημα 96 ωρών ημι-φιναλίστ ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Conference League) και πρωταθλητές Ευρώπης (Youth League). Ξεκινώντας έτσι την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου προς μια κορυφή που όπως διαβάζετε και γνωρίζετε το ελληνικό μπάσκετ ανέβηκε (διασυλλογικά) πολλά χρόνια νωρίτερα.

Καταλαβαίνετε, έτσι, την ψυχολογία με την οποία μπαίνει σήμερα στο παρκέ ο μπασκετικός Ολυμπιακός για το πρώτο ματς των play – off με τη Μπαρτσελόνα στο “Palau Blaugrana”. Χωρίς τον αρχηγό, Κώστα Πανικολάου, αλλά με όλους τους υπόλοιπους έτοιμους να παίξουν και για αυτόν.

Δείτε ακόμη:

13/05/12: Από το πουθενά στην κορυφή της Ευρώπης (video)

12/05/2013: Από αουτσάιντερ, βασιλιάς της Ευρώπης!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ