Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Το «δελφίνι» από τη Δράμα

Σήμερα ο «Αθλητικός Κόσμος» έχει τη χαρά να φιλοξενεί μία εξαιρετική κολυμβήτρια, την Μαριλεία Δρασίδου.

 

Η Δραμινή αθλήτρια του Παλαιού Φαλήρου έχει κατακτήσει 4 φορές το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 50μ. πρόσθιο (2016, 2018, 2019, 2020), μία φορά στα 100μ. πρόσθιο (2017) και μία φορά στα 50μ. ελεύθερο (2020), ενώ έχει ένα χάλκινο σε Μεσογειακούς αγώνες στα 4×100 Μικτής ομαδικής με την Εθνική μας ομάδα. Τα μετάλλια δεν σταματάνε εκεί για την Δρασίδου, καθώς έχει «ασημένιες» και «χάλκινες» διακρίσεις τόσο εντός των τειχών, όσο και εκτός συνόρων.

Στους φετινούς αγώνες της, κατέκτησε 2 πρωτιές στα 50 & 100 μέτρα πρόσθιο, δύο δεύτερες θέσεις στα 50 ελεύθερο & 50 πεταλούδα, με σημαντική τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (14-24 Μαΐου) και βέβαια η μεγαλύτερη φετινή στιγμή με το Πανελλήνιο Ρεκόρ 31.26 στα 50 μέτρα πρόσθιο, στο Ακρόπολις (28-30 Μαΐου).

 

Η Μαριλεία μίλησε αποκλειστικά στο site μας για το άθλημα που υπηρετεί από μικρό παιδί, για το επίπεδο της κολύμβησης στη χώρα μας, αλλά και για τους μελλοντικούς στόχους της:

 

1) Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το άθλημα της κολύμβησης και σε ποια ηλικία;

«Ξεκίνησα την κολύμβηση στην ηλικία των 3.5 – 4 ετών, κυρίως στα πλαίσια του… να απασχοληθώ με κάτι ως μικρό παιδί, να πάρω ερεθίσματα. Πήγαινα παράλληλα και μπαλέτο. Ήταν επιλογές των γονιών μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως πήγα και γράφτηκα στον Κ.Ο.Δ. και ανυπομονούσα να πάω στο κολυμβητήριο να μπω στην πισίνα».

2) Ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο & πεταλούδα. Ποιο από αυτά τα στυλ θεωρείς το πιο δύσκολο και γιατί;

«Νομίζω πως είναι το πρόσθιο λόγω του ό,τι βρίσκεσαι εξ ολοκλήρου μέσα στο νερό. Το σώμα σχηματίζει πολλές γωνίες και είναι μεγάλες οι αντιστάσεις, συνεπώς δύσκολο να προωθηθείς μπροστά. Παρ’ όλα αυτά αν θέλεις να πας γρήγορα, όλα τα στυλ έχουν αντίστοιχες δυσκολίες στον συγχρονισμό και στην τεχνική».

3) Ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις πριν από κάθε αγώνα;

«Αγχώνομαι αρκετά πριν τους αγώνες μου. Οι σκέψεις μου είναι να μείνω πιστή σ’ αυτό που έχω δουλέψει, να κρατήσω την τεχνική μου παρά την κούραση και να κάνω σωστή τακτική. Προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένη για να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη».

4) Πιστεύεις πως η Ελληνική κολύμβηση είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με το εξωτερικό;

«Η αλήθεια είναι ό,τι στους άνδρες είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και αρκετά ανταγωνιστικοί (Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίος και ο Κυνηγάκης στην ανοιχτή θάλασσα).Οι γυναίκες έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Είναι τα κίνητρα; Ο τρόπος που είναι δομημένη η κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα; Είναι οι απολαβές που είναι μηδαμινές; Η προηγούμενη ομοσπονδία που δεν έδινε ευκαιρίες; Σίγουρα πάντως είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω και ίσως και άλλων παραγόντων.

Τα περισσότερα παιδιά κολυμπάνε μέχρι το λύκειο. Δύσκολα συνδυάζουν σπουδές και πρωταθλητισμό… ειδικά στην Ελλάδα. Εκτός αν πάρουν την μεγάλη απόφαση να πάνε στο εξωτερικό. Το καλό είναι πως υπάρχουν παιδιά από πίσω με όνειρα και θέληση και με την κατάλληλη προσοχή, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες».

5) Θα παρότρυνες ένα παιδί να ασχοληθεί με την κολύμβηση; Αν ναι, για ποιους λόγους;

«Σίγουρα θα προέτρεπα ένα παιδί να ασχοληθεί με την κολύμβηση και δεν με αφορά αν αυτό θα είναι σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο το να μάθει τις βασικές αρχές της κολύμβησης. Είμαστε μια χώρα με θάλασσα και η πλειοψηφία δεν γνωρίζει να αναπνέει και να επιπλέει. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό από μικρή ηλικία, ώστε να υπάρχει τριβή με το υγρό στοιχείο. Τώρα για το αγωνιστικό κομμάτι σίγουρα είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και μυάλο. Φέρνει ισορροπία και πειθαρχία. Γενικότερα η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό έχει πολλά οφέλη».

6) Πότε είναι οι επόμενοι αγώνες σου και ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ