Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το Κύπελλο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα…

Είναι αλήθεια πως αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από πολλά μεσοβδόβαδα ματς σε όλη την Ευρώπη τα όποια είναι κατά κύριο λόγο για τον θεσμό του Κυπέλλου.Με αφορμή τα χθεσινά εξαιρετικά παιχνίδια για το Κύπελλο Ισπανίας αποφάσισα να κάνω μια αναδρομή στο τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα κύπελλα της Ευρώπης και να κάνω μια άτυπη σύγκριση με το Ελληνικό.

Ξεκινώντας, μέχρι τώρα οι διοργανανώσεις του Κυπέλλου από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης χαρακτηρίζονται από πολλές εκπλήξεις και φανταστικά ματς. Ομάδες όπως οι Μπάγερν,Ντόρτμουντ,Νάπολι,Μπαρτσελόνα,Ατλέτικο έχουν μείνει εκτός της δεύτερης τη τάξει εγχώριας διοργάνωσης τους. Ας μην σχολιάσουμε την Αγγλία που εδώ και χρόνια,όπως και φέτος, όμαδες από την Championship και League One «πετάνε έξω» ομάδες της Premier. Ήδη έκτος FA Cup είναι η δυναμική φέτος Άρσεναλ από την Νότιγχαμ Φόρεστ ενώ Νιουκάστλ και Μπέρνλι αποκλείστηκαν από Κέιμπριτζ(!) και Χάντερσφιλντ αντίστοιχα.Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το Κύπελλο σε κάθε χώρα πρέπει να είναι η ευκαιρία του «μικρού» ώστε να αναδειχθεί και να διακριθεί και όχι το φορμάτ του να βοηθά τους ισχυρούς ώστε να προχωρούν στην διοργάνωση για να πάρουν και άλλους τίτλους. Τα πράγματα λοιπόν στην Ευρώπη λειτουργούν ορθά. Τα ματς είναι μονά και τα φαβορί τις περισσότερες φορές καλούνται να ξεπεράσουν τους θεωρητικά αδύναμους αντιπάλους τους μακριά από την έδρα τους. Έτσι ήρθε το εξωπραγματικό 5-0 της Γκλάντμπαχ επί της Μπάγερν, έτσι κέρδισε 2-1 η Ζανκτ Πάουλι την Ντόρτμουντ, έτσι είδαμε ματσάρες χθες για το Copa del Rey.

Στην χώρα μας παρόλα αυτά, τα πράγματα (ως συνήθως) λειτουργούν διαφορετικά. Οι εκπλήξεις είναι σπάνιο να συμβούν ενώ τα τελευταία χρόνια στον τελικό της διοργάνωσης φτάνουν οι παραδοσιακές δυνάμεις. Και είναι λογικό. Οι αγώνες από την φάση των 16 και μετά είναι διπλοί ενώ ισχύει ακόμα το εκτός έδρας γκολ την στιγμή που έχει καταργηθεί από σχέδον όλες τις διοργανώσεις της Ευρώπης. Με το φορμάτ των Κυπέλλων της Ευρώπης ο Ολυμπιακός θα είχε μείνει εκτός από το ματς με τον Λεβαδειακό ενώ και ο ΠΑΟΚ θα κινδύνευε με την τραγική εμφάνιση που είχε κάνει στην Λάρισα. Αλλά είπαμε. Στην Ελλάδα «πρέπει» να προχωράνε οι δυνατοί και στο τέλος αυτοί να μονομαχούν για τον τίτλο.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως από το 2015 έχει να φτάσει επαρχιακή ομάδα στον τελικό που τότε ήταν η Ξάνθη.Ας μιλήσουμε όμως για φέτος.Πιστεύετε πως θα μπορούσαμε να έχουμε μία διοργάνωση που θα έμενε εκτός από τους 16 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός; Δυστυχώς δεν το νομίζω.

Κλείνοντας λοιπόν, το Κυπέλλο Ελλάδας διαφέρει πολύ από αυτά των κορυφαιών ποδοσφαιρικά χωρών.Το επίπεδο των ομάδων μας είναι σαφώς χαμηλό όμως χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό προιόν που θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε επαρχιακή ομάδα να πρωταγωνιστήσει.Ελπίζω πως κάποια στιγμή τα πραγμάτα θα καλυτερέψουν σε αυτό που ονομάζουμε «ελληνικό ποδόσφαιρο» και να είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε μία διοργάνωση που μπορεί να μας χαρίσει εκπλήξεις και σπουδαία ματς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ